Deschidere editie

Terenuri retrocedate, dar recâştigate de alţi proprietari în instanţă Cum au rămas soţii Darie fără terenul de la soţii Puşcaşi, provenit din retrocedări


O parte dintre terenurile retrocedate de Primăria Constanţa în vremea fostului primar Radu Mazăre par să se întoarcă exact ca un bumerang la proprietarii de drept, stabiliţi de instanţă în urma unor lungi procese. Atât doar că cei cărora le reveniseră iniţial astfel de suprafeţe fac acum tot posibilul să îşi recupereze investiţia iniţială ori măcar să îşi diminueze eventualele pierderi.


Acesta pare să fie şi cazul soţilor Ruxandra Luminiţa Darie (notar) şi Gheorghe Cristian Darie, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa. După cum se arăta în ediţiile anterioare ale ZIUA de Constanţa, aceştia au câştigat în cursul anului trecut, în primă instanţă, un proces intentat soţilor Marius şi Carmen Puşcaşi (protagonişti ai dosarului Retrocedărilor). În prezent, însă, cazul a ajuns pe rolul Secţiei I civile a Curţii de Apel Constanţa, unde se află în atenţia completului AC1, format din judecătorii Mihaela Ganea şi Gabriel Lefter, următoarea înfăţişare fiind stabilită pentru data de 13 noiembrie.
 

Holland Development Group, beneficiară a Legii 10/2001Pentru a reveni la procesul iniţial şi la ceea ce l-a declanşat de fapt, este de precizat că litigiul viza un teren situat pe strada Callatis, în Constanţa, teren pe care soţii Darie îl achiziţionaseră de la soţii Puşcaşi. Potrivit cererii de chemare în judecată formulate de fostul vice CJC şi de soţia sa încă din octombrie 2017, document existent pe site-ul www.rolii.ro, povestea terenului era următoarea: suprafaţa fusese dobândită iniţial de către societatea Holland Development Group, prin dispoziţia Primarului municipiului Constanţa nr. 3332/09.12.2003, emisă în baza Legii 10/2001. Documentul prevedea faptul că retrocedarea se făcea prin compensare şi viza o suprafaţă de 525 mp situată în Constanţa. Cu alte cuvinte, Holland Development primea 525 mp de la primărie.


În aprilie 2004, societatea a vândut terenul soţilor Puşcaşi, iar aceştia, la rândul lor, l-au revândut pe data de 2 octombrie 2007 soţilor Darie. Toate bune şi frumoase, numai că, între timp, alte persoane şi-au solicitat în instanţă drepturile asupra unei părţi din terenul cu pricina.


Instanţa stabileşte că circa 420 mp aparţin altor proprietariAceste persoane s-au adresat justiţiei încă din 2009, cerând iniţial Judecătoriei Constanţa anularea parţială a Dispoziţiei Primarului municipiului Constanţa nr. 3332/09.12.2003, respectiv pentru suprafaţa de 418,68 mp, „cu consecinţa anulării actelor de înstrăinare subsecvente“, conform www.rolii.ro. Mai precis, cereau anularea contractelor prin care se vânduseră şi cei aproape 420 mp la pachet cu cei 525 mp. După ani de judecată, în octombrie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a constatat nulitatea absolută parţială a contractelor de vânzare ce priveau o parte din terenul tranzacţionat de soţii Puşcaşi către soţii Darie, dând astfel curs solicitărilor celorlalţi proprietari.


Spus altfel, terenul a fost primit de Holland Development Group de la primărie, ulterior vândut soţilor Puşcaşi, care l-au vândut soţilor Darie. O parte din teren a fost apoi revendicată în instanţă de către alţi proprietari, iar judecătorii Curţii Supreme au admis această revendicare şi, pe cale de consecinţă, contractele de vânzare pentru teren încheiate de Holland, cei doi Puşcaşi şi cei doi Darie au avut de suferit.


Aşa se face că notarul constănţean şi soţul său, fost vice CJC, s-au trezit că au rămas cu un teren de 106,32 mp în loc de cei 525 mp iniţiali.
 

Ce pretenţii au ridicat soţii Darie faţă de soţii PuşcaşiAcesta este contextul în care soţii Darie s-au adresat judecătorilor Tribunalului Constanţa şi le-au cerut să îi pună pe soţii Puşcaşi la plată. Mai exact, conform cererii de chemare în judecată existente pe site-ul www.rolii.ro, pretenţiile soţilor Darie erau următoarele: să li se achite de către soţii Puşcaşi suma de 223.296 de euro (preţul pentru terenul de aproape 420 mp pentru care se stabiliseră alţi proprietari), să li se restituie şi suma de 56.704 euro (pentru terenul rămas, în suprafaţă de 106,32 mp) prin repunerea părţilor în situaţia anterioară încheierii contractului, dar şi să li se achite cheltuielile pe care le-au făcut iniţial în vederea cumpărării terenului (onorariu notar şi taxe de intabulare), în sumă de 1.983,37 de lei. Nu în ultimul rând, soţii Darie cereau să le fie achitate şi noile cheltuieli de judecată din procesul pentru recuperarea banilor.


La rândul lor, soţii Marius şi Carmen Puşcaşi au cerut ca în procesul intentat de cei doi Darie să fie chemată şi societatea Holland Development Group, ca împreună să achite prejudiciul. Mai exact, aceştia s-au apărat susţinând că nu ei fuseseră beneficiarii iniţiali ai dispoziţiei primarului legată de acel teren, ci firma cu pricina.
 

Poziţia Holland DevelopmentOdată chemată în proces, firma Holland Development a cerut să fie admisă cererea soţilor Darie de restituire a banilor, angajându-se să achite suma pentru cei aproape 420 mp ce au primit alţi proprietari în instanţă. Totuşi, afaceriştii au precizat că le vor achita soţilor Darie doar 49.822,92 de euro pentru terenul respectiv, întrucât acesta a fost preţul primit de ei de la soţii Puşcaşi. Afaceriştii au cerut ca în proces să intre şi Municipiul Constanţa prin Primar, întrucât ei dobândiseră terenul iniţial prin decizia primarului.


La rândul său, Municipiul Constanţa prin Primar a invocat excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, excepţia inadmisibilităţii cererii de chemare în garanţie formulată de Holland SA.


După ce au analizat toate actele depuse la dosarul cauzei, judecătorii Tribunalului Constanţa au decis ca soţii Puşcaşi să le achite celor doi Darie suma totală de 280.000 de euro. Mai exact, instanţa a decis să repună părţile în situaţia anterioară încheierii contractului de vânzare-cumpărare între cele două părţi.
Judecătorii au respins şi cererea de chemare în garanţie de către soţii Puşcaşi a firmei Holland Development Group, dar şi cererea de chemare în garanţie a Municipiului Constanţa de către Holland Development Group.


Aşa cum am menţionat anterior, procesul se află acum în faza de apel, după ce soţii Puşcaşi au atacat această decizie. Următoarea înfăţişare fiind stabilită pentru data de 13 noiembrie.


Citeşte şi:


Instanţa din Constanţa s-a pronunţat în dosarul dintre Cristian Darie şi Marius Puşcaşi. Mărul discordiei - un teren situat pe strada Callatis
 

Constanţa retrocedată Terenuri de aproape două milioane de euro pentru Marius şi Carmen Puşcaşi (document)


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cristian Darie, fost vicepreşedinte al CJC, condamnat pentru conducerea autoturismului sub influenţa băuturilor alcoolice

27 Apr 2019 2148

Instanţa din Constanţa s-a pronunţat în dosarul dintre Cristian Darie şi Marius Puşcaşi. Mărul discordiei - un teren situat pe strada Callatis

05 Nov 2018 1889

Parcare pentru Casa Teleorman, fosta proprietate a lui Cristian Darie, ex-vicepreşedinte al CJC. Cine este investitorul (galerie foto + document)

08 Nov 2017 1957

Ce va apărea lângă Casa Teleorman, fosta proprietate a lui Cristian Darie, ex-vicepreşedinte al CJC

14 Aug 2017 2023

Ce donaţii au făcut către PRU Dumitru Bădrăgan şi Cristian Darie

05 May 2017 1717

Casa Teleorman devine istorie! În locul său se va construi un hotel. Cui aparţine

02 Mar 2017 8131

Cu datorii la bănci După Casa Teleorman, mai multe terenuri ale fostului vicepreşedinte CJC Cristian Darie, de vânzare (document)

20 Jan 2017 4294

Ce averi au candidaţii Partidului România Unită (PRU) la Senat şi la Camera Deputaţilor (documente)

10 Nov 2016 2780

UPDATE PRU a bătut palma cu locotenenţii lui Nicuşor Constantinescu?

08 Oct 2016 5077

Gheorghe Darie, fost vicepreşedinte al CJC, audiat în dosarul elicopterului căzut în Siutghiol (rechizitorii)

05 Oct 2016 1500

UPDATE 2. Cristian Gheorghe Darie, la Tribunalul Constanţa Audiat în dosarul lui Nicuşor Constantinescu (video)

04 Oct 2016 1953

Cristian Darie, fost vicepreşedinte al CJC, audiat la Tribunalul Constanţa (rechizitorii)

04 Oct 2016 1944

Fostul vice al CJC Cristian Darie, executat silit. Un teren intravilan deţinut de acesta, scos la mezat (document)

27 Sep 2016 2494

Unul pleacă, altul vine. Schimbări în cadrul Valcredi Grup SRL

21 Sep 2016 963

Societatea Valcredi Grup SRL, deţinută de fostul vicepreşedinte al CJC Cristian Darie, şi-a schimbat sediul

21 Sep 2016 1321