Toamna averilor din Top 300 Capital Cine sunt cei mai bogaţi oameni de afaceri din Constanţa

Apărut la câteva zile după Top 500 Forbes, Top 300 Capital prezintă cu totul alt clasament faţă de predecesorul său. Constănţenii din Top 300 Capital au ocupaţii dintre cele mai diverse: de la platforme petroliere la parcuri eoliene, imobiliare sau turism. Nu mai puţin de 22 de poziţii sunt ocupate de afaceriştii de top din Dobrogea.
ZIUA de Constanţa vă spune cine sunt ei, care sunt domeniile în care au reuşit să se impună, dar şi ce avere se estimează că au cei mai de succes businessmeni ai judeţului Constanţa.

Constănţean de Top 10 - şeful GSP 

La fel ca şi în topul Forbes, între primii 10 cei mai bogaţi români se regăseşte Gabriel Comănescu, „omul de afaceri al anului“. Potrivit Top 300 Capital, averea sa este estimată la 600 - 620 de milioane de euro, în creştere faţă de anul trecut, când aceeaşi publicaţie estima o cifră de 490 - 500 de milioane de euro. Gabriel Comănescu, în vârstă de 47 de ani, deţine platforme petroliere, construcţii marine şi utilaje pentru foraj, dar şi hoteluri. Anul acesta, trei nave ale Grup Servicii Petroliere (GSP) au primit botezul, aceasta fiind compania unde milionarul a înregistrat cele mai mari profituri, urmată de GSP Shipyard.
Gheorghe Bosînceanu este al doilea constănţean pe care îl regăsim în acest top. În vârstă de 59 de ani, Bosînceanu are o avere estimată la 135-140 de milioane de euro, în scădere faţă de anul precedent, când, potrivit aceleiaşi publicaţii, ar fi avut cu peste 20 de milioane de euro mai mult. Anul trecut şi Şantierul Naval Constanţa, companie unde este acţionar majoritar, a înregistrat un profit de doar 44 de milioane de euro, cu 50% mai puţin faţă de anul anterior. În prezent, activitatea SNC se concentrează, în proporţie de 70-80%, pe mentenanţă şi reparaţii. Averea sa îl plasează pe afaceristul Gheorghe Bosânceanu pe locul 28 în Top 300 Capital.
Locul 40 este ocupat de familia Idu, care deţine societăţile Comvex şi Idu Shipping & Services. Comvex a mers pe plus anul trecut, deşi a avut doar 1,6 milioane de euro profit. Cele 105-107 milioane de euro ale familiei Idu provind din operaţiuni de shipping, operaţiuni şi transport portuar, dar şi imobiliare.

Cereale, turism şi transporturi

Pe locul al 61-lea în Top 300 se regăsesc „verii de la mare“, Niculae şi Ioan Duşu. Cu o avere estimată la 80-82 de milioane de euro, familia Duşu derulează afaceri în turism, construcţii şi servicii. Verii Duşu controlează, prin Celco, aproape un sfert din profitul operatorului portuar Socep Constanţa.
Mircea Mihăilescu, afaceristul care deţine aproape 46% din compania de transport naval de marfă Transport Trade Services (TTS), care, la rândul său, deţine participaţii importante la operatorul Portuar Canopus Star - care anul acesta şi-a mărit capacitatea terminalelor de stocare - CNFR Navrom şi TTS Operator. Afacerile sale din logistică, transport şi servicii portuare i-au adus acestuia un loc 68 în Top 300, cu o avere estimată la 75 - 80 de milioane de euro.
Unul dintre cei mai importanţi traderi de materii prime agricole din România este Cătălin Marius Bucur, cel care controlează Brise Group. Averea sa este estimată la 55-57 de milioane de euro, ceea ce îl poziţionează pe locul 101.
Grigore Comănescu a revenit pe profit şi se află pe locul al 119-lea în top, conform revistei Capital. Cea mai importantă companie la care Comănescu este unic acţionar, Comprest Util, şi-a majorat cifra de afaceri cu 25%. Omul de afaceri, care are o avere estimată la 48-50 de milioane de lei, mai deţine companiile Asfalt Dobrogea, Somaco Construct şi Com Util.

Energie regenerabilă de top

Dezvoltatorul parcurilor eoliene Emanuel Muntmark şi familia sa au o avere estimată la 46 - 48 de milioane de euro. Monsson Group s-a concentrat pe energia din surse regenerabile încă de acum 10 ani. Anul trecut, cifra de afaceri a celei mai mari companii deţinut de grupul deţinut de Emanuel Muntmark - Monsson Energy Trading a ajuns la o cifră de afaceri de aproape 13 milioane de euro, plasând familia Muntmark pe locul 128 în Top 300 Capital.
Un alt constănţean din top 300 este Ion Grecu, a cărui avere se învârte în jurul sumei de 40 de milioane de euro. Afaceristul care controlează Elcomex IEA a repurtat o victorie importantă anul acesta, adjudecându-şi un contract cu Nuclearelectrica. Aflat aproximativ la jumătatea clasamentului, Ion Grecu ocupă locul 147.

Valu’ care aduce banu’

Nicolae Bucovală, şeful Asociaţiei Patronale Mamaia, are o avere estimată la 35 - 38 de milioane de euro. Unul dintre cei mai importanţi investitori de pe litoralul românesc ocupă poziţia 159 în topul celor mai bogaţi 300 de români.
Dealer-ul de iahturi Florin Cârstocea ocupă locul 163, având o avere de 35 - 38 de milioane de euro. Constănţeanul are afaceri în industria hotelieră şi se ocupă, de asemenea, cu platformele petroliere şi importul de iahturi.
Dumitru Martin este constănţeanul cu o avere estimată la 32 - 35 de milioane de euro. Fostul soţ al Corinei Martin ocupă locul 172 în top, având mai multe afaceri în turism şi salubritate. După divorţ, agenţia de turism Mistral Tours i-a revenit fostei sale soţii.
„Milionarul Vox Maris“, Nicolae Năstase, este cel care deţine celebrul complex din Costineşti, dotat cu vile, restaurante, piscine şi săli de spectacol. Averea estimată la 28 - 30 de milioane de euro îl poziţionează pe locul 196. Milionarul este, de altfel, şi susţinător al proiectelor cultural-artistice, precum Gala Tânărului Actor.
Poziţia 200 este ocupată de familia Guci. George Guci a fost primul hotelier român care a introdus sistemul All Inclusive. Familia sa deţine două hoteluri în Mamaia şi unul în Constanţa, ceea ce le asigură o creştere constantă a averii, estimată acum la 26 - 28 de milioane de euro.
Puţin mai jos, ocupând poziţia 202, se situează Dumitru Cilibia, cel care controlează Petroconst. Cilibia mai deţine acţiuni la AllClass SRL, dar şi la Aqualand SA, companie care administrează parcul de distracţii Aqua Magic, societate unde este asociat alături de apropiata tandemului Mazăre-Constantinescu, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu. Numele său este legat şi de cel al fostului ministru şi viceprimar Nicolae Nemirschi.

Industria auto şi afacerile în construcţii, aducătoare de profit 

Nicolae Dimaca, afacerist din industria auto, figurează pe locul 216 în Top Capital 300. Cifra de afaceri a grupului de firme controlat de Dimaca a fost, în 2013, de 50 de milioane de euro, iar averea acestuia ajunge la 24 - 25 de milioane de euro.
Vasile Costea de la ABC Val ocupă locul 228 în top 300 Capital, cu o avere de 22-25 de milioane de euro din afaceri în construcţii şi imobiliare. Următorul constăneţan de top este Ion Dumitrache, tatăl deputatului de Constanţa Cristina Dumitrache. Având o avere de 20 - 22 de milioane de euro, Dumitrache a avut anul trecut profituri sănătoase din compania de produse farmaceutice Eursantis, ceea ce l-a clasat pe locul 238. Aproape de această poziţie se află şi Stere Samara, acţionar al operatorului portuar SOCEP. Stere Samara mai controlează şi grupul de firme Sammarina, ce desfăşoară activităţi în industria alimentară, shipping, asistenţă medicală sau închirieri de spaţii comerciale.

Sportivi şi politicieni de top

Şi fostul prefect de Constanţa Liviu Brăiloiu ocupă o poziţie în Top 300. Cu o avere de aproximativ 20 de milioane de euro, Brăiloiu este cel care deţine complexul turistic Palas-Pelican din Mamaia. Gheorghe Hagi, sportivul care nu se leapădă de prima dragoste, are o academie de fotbal are îi poartă numele, dar şi o echipă de fotbal - Viitorul. Alături de afacerile din turism (deţinător al hotelului Iaki), Hagi a adunat o avere de aproximativ 18 - 20 de milioane de euro, ceea ce îl poziţionează pe locul 249 în topul celor mai bogaţi oameni de afaceri.
Nou în top, tânărul Eduard Stelian Martin ocupă poziţia 256, cu o avere estimată la 20 de milioane de euro. Tânărul deputat de Constanţa a intrat în afaceri alături de tatăl său, Dumitru Martin, şi se ocupă de salubritate şi transporturi.
Un alt constănţean de top este Constantin Frăţilă, fost arbitru de primă ligă, ce se situează pe locul 263 în top. Afacerile din Construcţii şi de pe piaţa de capital i-au adus o agoniseală de 17 - 19 milioane de euro.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constantin Frățilă, afaceristul care „arbitrează" piața de capital

03 Jul 2021 3046

Lista celor mai bogaţi constănţeni! Clasamentul oamenilor de afaceri pe 2020

15 Jan 2021 22667

Top 300 Capital Ediţia 2018 Milionari în euro cu afaceri la Constanţa. Azi, Constantin Frăţilă, Gheorghe Hagi, Maftei Roxana Zenovia, Felix Stroe şi familia Guci

13 Dec 2018 6009

Top 300 Capital Ediţia 2018 Milionari în euro cu afaceri la Constanţa. Azi, Simona Halep, Ion Dumitrache, Nicolae Năstase şi Mihai Adrian Andronic

12 Dec 2018 5339

Top 300 Capital Ediţia 2018 Milionari în euro cu afaceri la Constanţa. Azi, Cătălin Marius Bucur, familia Muntmark, familia Chimişliu şi Grigore Comănescu

11 Dec 2018 6746