Deschidere editie

Toamna, sursă de inspiraţie și nu prea pentru parlamentari Cât s-au spetit senatorii de Constanța

Campania electorală premergătoare scrutinului parlamentar din această toamnă ar trebui, în opinia alegătorilor, să includă pentru parlamentarii care doresc oprelungire a mandatului și un bilanț al activității desfășurate în legislatura încheiată. Până acum, nu am avut parte de așa ceva.

Noroc cu jurnaliștii care își mai prezintă din când în când care sunt preocupările reale, dar și rezultatele prestației acestora. Așa cum menționam și într-un material care s-a dorit a fi o radiografie a muncii prestate de deputații de Constanța, principala menire a unui parlamentar este aceea de a elabora legi şi de a corecta sau completa normative făcute de mântuială. Dacă vor să intervină în soluţionarea unor aspecte punctuale care, eventual, vizează situaţii din colegiul în care au fost aleşi, unicele „arme” pe care le au la îndemână sunt întrebările şi interpelările.


Citește și :
Toamna, sursă de inspiraţie și nu prea pentru parlamentari
Cât au muncit deputații de Constanța
 
Și cum nu era corect să lăsăm treaba făcută pe jumătate, după ce în ultima ediție a cotidianului nostru de anul trecut am prezentat preocupările reprezentanților noștri din Camera Deputaților, este cazul să analizăm și prestația celor din Senat. Asta pentru că, în februarie, ai noștri aleși vor reveni în Parlament în ultima sesiune parlamentară din actuala legislatură având în vedere faptul că, din toamnă atenția lor va fi îndreptetă spre campanie și tactici de învăluire a electoratului.
O trecere în revistă a site-ului oficial al Senatului României poate confirma oricărui alegător interesat de activitatea celor ales cât de activ a fost şi ce atenție a acordat problemelor stringente cu care se confruntă oamenii de rând.

Electoratul constănțean a trimis în Parlament șase reprezentanți. În ordine alfabetică acești sunt: Mircea Marius Banias - ales ca membru PC, actual activist în ALDE, partidul înființat și păstorit de Călin Popescu Tăriceanu, Christian Gigi Chiru – ales ca reprezentant din partea PDL, transformat în liberal, Puiu Hașotti (PNL), Alexandru Mazăre (PSD), Nicolae Moga (PSD) și Marian Vasiliev – ales din partea PPDD devenit progresist, adică membru al UNPR. Pentru a nu da naștere la interpretări, vom păstra aceeași ordine și în prezentarea activității desfășurate în sesinea de toamnă a anului precedent.

În privința senatorului 
Mircea Marius Banias, putem afirma fără menajamente că toamna nu i-a fost o sursă de inspirație. Doar trei inițiative legislative au ”suportat” semnătura sa, cel puțin așa ne arată site-ul instituției. Desigur, unii vor spune că la asta ar trebui să adăugăm și munca prestată în cadrul Comisiei pentru dezvoltare regională, administrarea activelor statului și privatizare al cărei președinte este din decembrie 2012. Dar chiar și așa, pentru un parlamentar aflat la al doilea mandat, legislatura 2012-2016 este cu mult sub așteptări.

Liberalii marșează pe inițiative legislative

Aflat la primul său mandat de parlamentar, liberalul Christian Gigi Chiru pare să confirme avântul ”bobocului din parlament”. Numai în sesiunea de toamnă 2015 el și-a pus parafa pe 25 de inițiative legislative, a adresat o întrebare ministrului de resort pe tema modificării legislației care să clarifice activitatea psihologilor din cadrul unităților sanitare și a făcut o interpelare ce viza litigiul dintre Clubul Sportiv Tomis Kart Constanța și Palatul Copiilor Constanța la care încă nu a primit niciun răspuns.
Coleul său e partid, experimentatul parlamentar Puiu Hașotti aflat la al V-lea mandat, s-a rezumat în toamna trecută doar la susținerea a 16 propuneri legislative.

La PSD, nu vechimea contează

Cu trei mandate de parlamentar (n.r. unul de deputat și două de senator) în CV, social-democratul Alexandru Mazăre pare că nu mai are acelși aplomb ca la începutul carieie sale în Parlament...sau nu mai are sursa de inspirație. În ultima sesiune a anului 2015 a reușit să-și pună semnătura pe o singură inișiativă legislativă – din totalul celor 18 parafate din 2012 până în prezent și a înaintat o interpelare privind situația persoanelor cu dizabilități. De asemenea, Mazăre a formulat și trei întrebări referitoare la: pregătirea profesională a asistenților medicali, gradul de colectare a deșeurilor selective și voucherele de vacanță.
La rândul său, deși este la al doilea mandat de senator, Nicolae Moga (PSD) l-a depășit pe Mazăre. În perioada analizată, social-democratul a adresat trei întrebări care ar fi urmărit aflarea măsurilor luate de guvernanți pentru producătorii de miere,ce se întreprindeîn cazul aditivilor alimentari dar și care este stadiul procesului de elaborare a Codexurilor pe materii. Totodată, Moga s-a elucidat cu privire la măsurile ce se iau pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarate, precum și asupra situațiilor generate de inundațiile ce s-au produs în luna septembrie a anului trecut și cum s-a intervenit pentru remedierea lor. La asta mai putem adăuga și șase inițiative legislative pe care se regăsește și semnătura senatorului Nicolae Moga.

Elan de începător?!

Chiar dacă trăiește prima sa experiență parlamentară, senatorul UNPR Marian Vasiliev nu pare să se lase intimidat. Semnătura sa apare, alături de a altor parlamentari, pe 20 de propuneri legislative, doar în sesiunea de toamnă. De asemenea, Vasiliev a încercat să-și ”satisfacă” și curiozitățile. El a adresat patru întrebări . La două dintre ele – privind firmele private care funcționează în incinta unităților sanitare și cea referitoare la serviciul de pilotaj din Portul Constanța – a primit răspuns. La celelate, care vizau întârzierile plăților de la APIA și incinerarea deșeurilor în fabricile de ciment românești, probabil va primi răspunsul când va reveni din vacanța de iarnă prelungită de care beneficiază parlamentarii.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul în care sunt vizaţi Radu şi Alexandru Mazăre, dar şi Avraham Morgenstern, în atenţia ÎCCJ

16 Apr 2019 1315

Dosarul Campusului Social Henri Coandă, amânat. Alexandru Mazăre, fără avocat

19 Feb 2019 622

Radu Mazăre a fost achitat! Azi, primul termen în apelul dosarului Campusului Social Henri Coandă

18 Feb 2019 1587

Radu Mazăre, achitat! Apelul dosarului Campusului Social Henri Coandă, în februarie

18 Jan 2019 3281

Înalta Curte a motivat decizia privind achitarea lui Radu Mazăre

17 Jan 2019 2127

Firma, preluată de un grec. Legături cu Radu Mazăre Soția primarului Făgădău și fratele viceprimarului Babu și-au cesionat acțiunile din SRL-ul care deținea terasa Amalfi din Portul Tomis

28 Dec 2018 5192

Amendat de disciplina în construcţii Finul lui Radu Mazăre a chemat în judecată Direcţia Poliţie Locală

12 Dec 2018 1701

Pomacost SA, firma de casă a fostului primar Mazăre, s-a retras din calitatea de asociat al Vicomimpex SRL

28 Nov 2018 1021

Contract de asociere SSC Farul - Ema Gavrilă. Obiectivul e promovarea în Liga 1! „Credem cu tărie că am luat cea mai bună decizie“

17 Jul 2018 4252

„Numele investitorului - Emanuela Gavrilă” SSC Farul Constanţa, contract de asociere cu Ema Gavrilă, fosta iubită a fratelui lui Radu Mazăre

15 Jul 2018 8630

Discuţii între SSC Farul şi o companie străină, reprezentată de Ema Gavrilă, fosta iubită a fratelui lui Radu Mazăre

15 Jul 2018 3576

Mazăre, achitările şi judecătorii Fostul primar trebuie să primească aproape 20.000 de euro

30 Jun 2018 1615

Reacţia lui Radu Mazăre, după ce a fost achitat în dosarul Henri Coandă - "Am avut noroc de niște judecători care nu au fost pe culoarul Securității"

29 Jun 2018 2865

UPDATE. Fostul primar Radu Mazăre, achitat în dosarul Henri Coandă. Decizia luată de magistrații ÎCCJ

28 Jun 2018 3656

„Mă felicit că am plecat!“ Ziua Z pentru Radu Mazăre! Achitat ori condamnat. Cine sunt magistraţii care vor lua decizia. Totul se hotărăşte azi

28 Jun 2018 2983