Toate drumurile duc la vameşi Cazurile Dică şi Bogatu sau avantajele postului de director în Port (galerie foto+documente)

cap_1.jpgDoi foşti directori în cadrul CN APM SA Constanţa au fost implicaţi în firme care deţin contracte cu compania

Să ajungi director la Port pare a fi mare gheşeft. Există cel puţin două exemple de oameni de afaceri, care au trecut prin conducerea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa SA, care au făcut afaceri cu acestea. Şi nu orice fel de chiţibuş de business, ci adevărate „tunuri". Cele două poveşti se leagă şi se insinuează în universul afaceristic al foştilor vameşi.

Să începem cu Corneliu Dică, cel care a fost, în perioada 2001-2003, director de marketing al CN APMC SA. În 2000, lua fiinţă SC Property Development SRL. În 2004, societatea încheia două contracte cu Portul. Primul, nr. 64, din 28 mai 2004, privind concesionarea unui teren în suprafaţă de 65.700 mp, situat în zona Constanţa Sud - Agigea. Pe 15 iunie 2004, se semna şi contractul nr. 77, ce avea ca obiect utilizarea neexclusivă de către SC Property Development SRL a spaţiilor de folosinţă comună aflate în patrimoniul CN APM Constanţa în vederea desfăşurării activităţii. „Acest contract are caracter de accesoriu faţă de contractul principal. Astfel, contractul nr. 64/2004 este protejat de o clauză de confidenţialitate, aceasta fiind valabilă şi pentru contractul accesoriu nr. 77/15.06.2004", se menţionează într-o adresă-răspuns adresată cotidianului nostru de Aurelian Andrei Popa, actualul director al CN APMC. Noul şef al Portului ne-a spus, în două adrese diferite că nu poate da detalii despre cele două contracte. Care este „şpilul"?!

Pionul Sea Container Services

În 2008, asociaţii SC Property Development SRL, Camelia-Ioana şi Corneliu Dică, decid divizarea societăţii. Aşa a luat naştere SC C-Tech, firmă în care fostul director din Port este asociat şi la această dată. Odată cu divizarea, Dică a mutat la noua firmă următoarele: hărţi metrologice, echipamente tehnologice, aparate de măsură şi control, mobilier şi echipamente de birotică, obiecte de inventar, sursele/capitalurile proprii, finanţările pentru proiecte R&D şi datoriile curente. Property Development a rămas cu contractul de concesiune nr. 64 din 28 mai 2004, mai precis cu terenul concesionat de la CN Administraţia Porturilor Maritime SA. În aprilie 2008, aproape imediat după divizare, soţii Dică se retrag din societatea care avea ca patrimoniu contractul de concesiune nr. 64 din 28 mai 2004 şi contractul 77 din 15 iunie 2004 şi îşi cesionează părţile sociale către SC Sea Container Services SRL. Împuternicit să facă modificările a fost Iulian-Ilie Nedu, fosta mână dreaptă a grupării foştilor vameşi. Aşadar, Sea Container Services a ajuns, prin Property Development, să se bucure de contractul de concesiune cu Portul. SC Sea Container Services SRL îi are ca asociaţi, în acest moment, pe Marius Făinărea, fost vameş şi asociat cu Eugen Bogatu şi Aurelian Pilcă, arestaţi în dosarul „Containerul", şi pe Octavian Raica. Administrator este Dumitru Ion. Firma are sediul în incinta Port, Clădire Rădăcina Mol 3, sc. B, etaj 1 şi se ocupă cu activităţi de servicii anexe transportului pe apă. În 2006, administrator al afacerii a fost chiar Eugen Bogatu. De ce este acesta un amănunt foarte important?! Pentru că Bogatu a deţinut, până în luna ianuarie a acestui an, postul de director al Direcţiei Domenii Portuare în cadrul CN Administraţia Porturilor Maritime.

Milioane de euro credit

Fost vameş devenit afacerist de succes, Bogatu a făcut schimb de business cu Dică. Foarte convenabil..., mai ales că pe terenul concesionat de la Port s-a construit celebra clădire din containere în care îşi au sediul mai toate firmele grupării foştilor vameşi. Cei doi asociaţi de acum ai Sea Container Services „adună" numeroase afaceri: Octavian Raica - Ovidius Mercado, Andorra International, Sea Container Services, Strone Group, F&J Container Services, Air&Sea Container Shipping, Multitrend Impex, Container Clearance Services - şi Marius Făinărea - Clever Building Solutions, Ovidius Mercado, Almatrans, Sea Container Services, Almaterm, Stone Group, Almaclima, ATP Exodus CT, Almaport şi Almaglass. Dumitru Ion, administratorul SC Sea Container Services SRL deţine părţi sociale în Ovidius Mercado, Danis Metcom şi Inforex Software şi administrează Vitis SA, Comat-Met, Ovidius Mercado, Sea Container Services, Danis Metcom, Property Development, Air& Sea Container Shipping, F&J Container Services şi Dynalog. Trebuie menţionat că, la acest moment, Eugen Bogatu este asociat şi în afaceri administrate de Dumitru: Comat-Met, Almaclima, Venid&CO, Turnuri, Deluxe Construct şi Alma Hollyday. La rândul său, Corneliu Dică, cel care a reuşit să încheie contractul de concesiune cu APMC, apoi l-a dat către Sea Container Services este implicat în Sea Marine Services, TQM Services, Eolica Dobrogea, C-Tech, Eolica Dobrogea Six, Eolica Dobrogea Seven, Eolica Dobrogea Eight, Eolica Dobrogea Nine şi Eolica Dobrogea Ten. Cu celebra clădire din containere, Sea Container Services, alături de Sea Container Shipping şi Sea Container Clearance, a reuşit să ia un credit de 3.000.000 lei de la Bancpost, pe 30 octombrie 2007. Pentru datorie, s-au pus gaj clădirea modulară din Port Constanţa Sud - Agigea, zona digului de sud, 42 de containere proprietatea Sea Container Services, un Audi A6, o clădire modulară formată din 63 de containere plus scări şi un apartament cu 3 camere proprietatea lui Iulian-Ilie Nedu. Pe 21 aprilie 2008, Sea Container Services a mai luat un credit, de data aceasta de la Raiffeisen Bank, în valoare de 2.000.000 euro, plus o facilitate de finanţare de 1.700.000 lei, pentru care au gajat cesiuni de creanţe cu diverse societăţi cum ar fi Five-Holding, Ambient SRL, Bechtel International Inc. sau Black Sea Suppliers.

Cazul 2 - Din nou Bogatu

Cea de-a doua situaţie în care un director al Portului şi-a tras spuza pe turta sa este cea legată de contractele pe care Multitrend Impex SRL le-a încheiat cu CN APM Constanţa. Pe 22 mai 2006, societatea încheia cu Portul contractul nr. 4626 având ca obiect folosinţa platformei de macadam în suprafaţă de 1289 mp, situată la nord de digul de sud. Potrivit unei adrese-răspuns semnată de Aurelian Andrei Popa, actualul director al CN APM Constanţa, societatea plăteşte 3.611,98 lei fără TVA pe lună. Tot în 2006, a fost semnat şi contractul 4626.1, privind folosinţa platformei de macadam în suprafaţă de 1500 mp, situată la sud de terminalul de containere, pentru care Multitrend Impex plăteşte 1935 lei fără TVA pe lună. Multitrend Impex SRL a fost înfiinţată în mai 2006 (data semnării contractelor) de Romulus Ovidiu Coandă şi Alexandru Maxim. În august 2007, firma îi avea ca asociaţi pe Maxim şi Sea Container Services, societate pe care o regăsim şi în primul caz prezentat. La acea dată, Maxim s-a retras şi i-a lăsat locul în Multitrend Impex lui Eugen Bogatu. În iunie 2010, firma a ajuns la aceiaşi Octavian Raica şi Marius Făinărea. Cam multe similitudini între cazul Property Development şi cazul Multitrend Impex, nu?! În iulie 2011, firma îi are asociaţi tot pe Făinărea şi Raica, iar administrator este Cătălin Aurelian Pilcă, fost şef al Biroului Vamal Constanţa Sud - Agigea, arestat în dosarul „Containerul" pentru iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, cumpărare de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată şi dare de mită. Menţionăm că, pentru a ne istorisi povestea contractelor societăţii Property Development SRL, am încercat să discutăm cu Corneliu Dică. Acesta nu a răspuns apelurilor noastre telefonice, nici măcar după ce i-am trimis un SMS în care i-am explicat despre ce dorim să discutăm. Am vorbit şi cu Marius Făinărea, asociat în SC Sea Container Services SRL. Acesta a declarat că nu poate da informaţii despre societăţile în care deţine părţi sociale şi ne-a îndemnat să discutăm cu administratorii acestora. Cum pe Aurelian Cătălin Pilcă ne-ar fi cam greu să îl contactăm, fiind „locatar" al Centrului de Reţinere şi Arest Preventiv, am încercat să îl găsim pe Dumitru Ion, administratorul Property Development. Din spusele secretarei, şeful nu era la birou, dar nici în localitate. Totuşi, am obţinut promisiunea că, atunci când se va putea, Dumitru Ion ne va contacta.

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Codruta

06 Jul, 2011 16:20

Octavian Raica este doctorul ginecolog de 80 de ani, socrul lui Bogatu?!?

tomass

06 Jul, 2011 08:16

Dumitru Ion este nasul lui Bogatu si fost coleg cu Dan Radu Ruseanu de la PNL care in schimbul spagi a sustinu acest grup infractional in perioada 2005-2008 la cirma vamilor din Constanta.

teapa

06 Jul, 2011 07:49

si mie mi au refuzat brd un credit de 200 00lei-brd e in faliment?

Articole asemanatoare

Decizii AGA Asociatul minoritar, municipiul Constanța a încasat în ultimii ani dividende de aproape 2 milioane de lei de la Telegondola-Mamaia SRL

22 Apr 2024 349

Firme Constanța AGA Vinvico SA! Se stabilește bugetul pe 2024

21 Apr 2024 431

Firme Constanța AGA la Șantierul Naval 2 Mai SA! Acționarii, chemați să stabilească repartizarea profitului din 2023 și fixarea dividendului

19 Apr 2024 451

Transilvania Investments Alliance SA contestă convocatorul AGA a Neptun Olimp SA. Dosarul, pe masa Tribunalului Constanța

19 Apr 2024 484

Ce au decis magistrații în cauza Matichescu &Micu vs. AGA Airtours SRL

12 Apr 2024 552

Firme Constanța Acționarii Neptun-Olimp, convocați în AGA. Vor supune la vot închirierea terenului Complexului Maramureș din Olimp

05 Apr 2024 408

Convocator privind Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor SC CAMPIO ICM SA

03 Apr 2024 326

Firme Constanța Decizii ale Adunării Generale a Acţionarilor Mamaia SA!

28 Mar 2024 537

Știri Portul Constanța Verdict amânat pentru profitul din port! Fondul Proprietatea SA, în așteptare

28 Mar 2024 684

Firme din Constanța Revocări, numiri și prelungiri de mandate ale administratorilor societății Telegondola Mamaia SRL!

21 Mar 2024 680

Acționarii Comcereal SA Tulcea, convocați în adunare generală ordinară. Pe odinea zi, aprobarea indemnizaţiilor membrilor Consiliului de Administraţie

20 Mar 2024 577

Un teren de 10.000 mp și unul de 6.000 mp în atenția acționarilor Transfer de terenuri între CN APM Constanţa și Autoritatea Vamală Română

18 Mar 2024 825

Acţionarii Model Constanța SA decid vânzarea unui teren situat la intrarea în zona peninsulară a municipiului Constanţa

18 Mar 2024 637

Convocare AGA Litoral SA Se aprobă oferta de cumpărare a unui teren intravilan şi a unei construcții situate în Mamaia, zona Club Castel

16 Mar 2024 626

Alianța Dreapta Unită solicită Avocatului Poporului să sesizeze CCR în legătură cu OUG privind comasarea alegerilor europarlamentare și locale

11 Mar 2024 568