Traseul drogurilor din Marea Neagră Litoralul românesc, în centrul atenţiei internaţionale. Plajele, pline de cocaină pură! (galerie foto + video)

De mai bine de două săptămâni, de la descoperirea unei şalupe burduşite cu cocaină, până la recentele descoperiri aleatorii de pe întreg litoralul românesc ale unor pachete cu droguri, poliţiştii sunt în alertă 24 de ore din 24. Programul „Litoralul pentru toţi” ar putea fi transformat în „Cocaina pentru toţi”. Doar trei săptămâni ne despart de startul sezonului estival, iar plajele din judeţ, din Mamaia până în Vama Veche, sunt invadate de pachete de droguri care sunt aduse de valuri. Echipe întregi de poliţişti coordonaţi de DIICOT intervin pentru a elimina pericolul pentru populaţie.
 
De la un pachet „uitat” în parcare
 
Poliţiştii de la combaterea criminalităţii organizate din Bucureşti, Constanţa şi Tulcea, sub coordonarea DIICOT - Structura Centrală, investighează mai multe persoane implicate într-un caz complex de trafic de droguri de mare risc. Peste o tonă de cocaină a fost indisponibilizată.  În dimineaţa zilei de 22 martie a.c., poliţiştii de la combaterea criminalităţii organizate din Tulcea au fost sesizaţi de poliţiştii Postului de Poliţie Sarichioi cu privire la faptul că, în noaptea de 21/22 martie a.c., în apropierea localităţii Zebil, judeţul Tulcea, se aflau staţionate două autotrenuri înmatriculate în alt stat şi un autofurgon înmatriculat în România. Din cercetări a rezultat că un grup de persoane (printre care şi conducătorii auto ai autovehiculelor menţionate) ar fi realizat o operaţiune de descărcare/încărcare a unor pachete.  Însă, pe fondul neglijenţei în manipulare, unul dintre pachete a fost uitat în parcarea respectivă.
 
Poliţiştii din localitatea Sarichioi au constatat că pachetul conţinea o substanţă albă, pulverulentă, care era ambalată în folie de plastic. A fost analizat conţinutul respectivului pachet în cadrul laboratorului Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, stabilindu-se că este vorba de cocaină. Tot în cursul zilei de 22 martie a.c., poliţiştii de crimă organizată din Tulcea au fost înştiinţaţi de poliţiştii Postului de Poliţie Sf. Gheorghe cu privire la faptul că, pe plaja comunei, la 2 kilometri în direcţia oraşului Sulina, se află o barcă avariată, răsturnată, iar pe mal se găsesc mai multe pachete ambalate în material plastic, conţinând o substanţă albă, pulverulentă.
 
Analizele ulterioare, efectuate în laboratorul BCCO Constanţa, au confirmat că era vorba tot de cocaină. Astfel, la nivelul DIICOT - Biroul Teritorial Tulcea s-a întocmit dosar penal pentru trafic de droguri de mare risc, fiind constituită o echipă de cercetare complexă, formată din procurori  DIICOT - Structura Centrală, S.T. Constanta şi BT Tulcea, precum şi poliţişti de la combaterea criminalităţii organizate, care au efectuat cercetarea zonei în care se afla barca scufundată. În activităţi au fost angrenaţi şi poliţişti din cadrul Poliţiei de Frontieră Române. Au fost descoperiţi 36 de saci, conţinând pachete susceptibil a conţine cocaină, aceştia fiind ulterior transportaţi la sediul BCCO Constanţa, pentru expertizare.
 
Rezultatele analizelor au confirmat că este vorba de cocaină, cantitatea fiind de peste 1.040 de kg. În prezent, în cauză sunt două persoane arestate preventiv, echipele de anchetă având un cerc de suspecţi bine conturat. Cercetările continuă în vederea documentării întregii activităţi infracţionale şi depistării tuturor persoanelor implicate,  în cauză fiind dispuse mai multe măsuri asigurătorii.
 
Acţiunea a beneficiat de sprijinul scafandrilor Gărzii de Coastă, al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române şi al poliţiştilor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Tulcea şi Constanta.
 

Ciobanul şi cocaina

 
Ne amintim şi de ciobanul care a alertat autorităţile cu privire la o şalupă răsturnată în apă în apropiere de Sfântu Gheorghe, judeţul Tulcea. Cercetările au arătat faptul că şalupa avea o cantitate semnificativă de droguri.
 

Pluteau în derivă
 
Peste 200 de kilograme de droguri au fost găsite marţi, 2 aprilie, plutind în Marea Neagră, în apele româneşti. Surse din anchetă spun că drogurile pluteau în derivă, în zona platformelor petroliere din Marea Neagră, şi aceleaşi surse mai spun că, foarte probabil, cele 200 de kilograme fac parte din acelaşi lot de droguri pierdut de traficanţii sârbi odată cu eşuarea unei şalupe, în apropiere de Sfântu Gheorghe. În total, anchetatorii români au capturat atunci peste o tonă de droguri, care aparţineau unei reţele sârbeşti, ce avea de gând să le vândă în Occident.

 

Vine valul, apare şi pachetul

 
Pe litoralul Mării Negre se desfăşoară, în continuare, operaţiunea de căutare a pachetelor despre care se suspectează ca ar conţine droguri. Activităţile au loc în cadrul unui dosar de trafic de droguri şi sunt derulate de poliţişti, poliţişti de frontieră şi jandarmi, sub coordonarea DIICOT. În perioada 5-6 aprilie a.c., pe litoralul din judeţul Constanţa s-a depistat şi ridicat cantitatea de 131 de kilograme de droguri. Vorbim aici de o suprafaţă imensă pe care autorităţile le acoperă. De la Vadu până la Cap Aurora, au fost identificate astfel de pachete.
 
Autorităţile avertizează cetăţenii din zona litoralului românesc să nu deschidă pachete pe care le găsesc pe plajă, să anunţe cel mai apropiat poliţist sau să sune la 112, dacă găsesc astfel de colete. Acestea pot conţine droguri cu o concentraţie foarte mare (peste 90%), ce pot pune în pericol viaţa!
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cocaină Trafic de droguri de mare risc la Constanța! Procurorii fac mai multe percheziții

03 Apr 2024 646

500 lei doza de cocaină Percheziții DIICOT, la Constanța. S-a lăsat cu o arestare

29 Dec 2023 795

Trei persoane arestate pentru trafic de cocaină, în Ilfov. Percheziții în Brașov și Dâmbovița

25 Nov 2023 1010

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu - Legea „2 Mai” a trecut in Senatul Romaniei

20 Nov 2023 1182

IGPR 15 percheziții în județele Timiș și Cluj la persoane bănuite de trafic de droguri de risc și mare risc (FOTO)

10 Nov 2023 786

Prinși cu trafic de droguri periculoase, în Timiș. Percheziții sunt efectuate (VIDEO)

01 Nov 2023 770

Poliția Română Româncă, depistată pe aeroportul de la Otopeni cu cocaină

19 Oct 2023 1388

Mega-dosar la DIICOT Constanța! 15 persoane trimise în judecată

27 Sep 2023 4374

În Ialomița Mandate de percheziții și de aducere pentru trafic de cocaină și canabis (FOTO)

26 Sep 2023 942

Știri Constanța Șofer drogat, depistat pe bulevardul Mamaia! Ce substanță consumase (FOTO)

20 Sep 2023 917

București Bărbat prins cu sute de grame de cocaină în rucsac! Ce spun polițiștii

08 Sep 2023 972

„Cocaina de la Marea Neagră“ Tribunalul Tulcea, termen nou într-unul dintre cele mai mari dosare de trafic de droguri din România! (VIDEO)

30 Aug 2023 1125

Sondaj de Opinie Sunteți de acord cu sancționarea turiștilor care se ceartă cu salvamarii pe plajă pentru că nu li se permite accesul în marea agitată?

20 Aug 2023 1866

Cocaină în cluburile din Mamaia! Oficial de la DIICOT

06 Jul 2023 1232

Șoferi drogați, depistați în Cernavodă. Ce substanțe consumaseră

20 Jun 2023 1028