Un alt teren de top din Constanţa, din retrocedări, s-a întors în proprietatea municipiului. Povestea din sala de judecată! (documente)

  • În Secţiunea Documente puteţi consulta Hotărârea nr. 9555/2021 a Judecătoriei Constanţa, HCL 250/2019, dar şi Dispoziţia nr. 679/2004 semnată de fostul primar Radu Mazăre.
  • Judecătorii din oraş au fost chemaţi să decidă soarta unui lot de peste 3.600 de metri pătraţi din Portul Tomis, după ce, în baza sentinţei definitive pronunţate în Dosarul Retrocedărilor, Municipiul Constanţa prin Primar şi-a intabulat dreptul de proprietate asupra terenului.
  • Măsura a fost contestată în instanţă de proprietarul suprafeţei în cauză, beneficiar de top al retrocedărilor din perioada lui Radu Mazăre, omul de afaceri Georgică Giurgiucanu.
 
Piesă cu piesă, ca într-un imens puzzle imobiliar, terenurile din Portul Tomis, retrocedate în perioada administraţiei Radu Mazăre, încep să se „reaşeze“ în domeniul public al Municipiului Constanţa.
 
Recent, judecătorii din oraş au fost chemaţi să decidă soarta unui lot de peste 3.600 de metri pătraţi din Portul Tomis, după ce, în baza sentinţei definitive pronunţate în Dosarul Retrocedărilor, Municipiul Constanţa prin Primar şi-a intabulat dreptul de proprietate asupra terenului.
 
Reacţia proprietarului nu a întârziat să apară!
 
Astfel, măsura a fost contestată în instanţă de proprietarul suprafeţei în cauză, beneficiar de top al retrocedărilor din perioada lui Radu Mazăre, omul de afaceri Georgică Giurgiucanu.
 
Cazul a fost înregistrat pe rolul Secţiei Civile a Judecătoriei Constanţa în luna aprilie 2021, unde a primit numărul de înregistrare 9818/212/2021.
 
În cauză, Georgică Giurgiucanu are calitatea de petent, obiectul dosarului fiind reprezentat de o „plângere împotriva încheierii de carte funciară“.
 
Iniţial, Judecătoria Constanţa a respins această plângere, însă omul de afaceri s-a adresat Tribunalului Constanţa, în apel, aşa încât cazul urmează să fie analizat la data de 18 ianuarie 2021.
 
Ce a cerut Giurgiucanu

 
În Hotărârea nr. 9555/2021 a Judecătoriei Constanța, document citat pe Jurindex, se arată că Georgică Giurgiucanu „a formulat plângere împotriva Încheierii de respingere a cererii de reexaminare (...) prin care s-a respins cererea de reexaminare a Încheierii (...) prin care s-a înscris dreptul de proprietate - domeniu public al Municipiului Constanta prin Primar asupra terenului în suprafață de 3.651 mp, înscris în CF (...)“.
 

În motivarea acestei cereri, Georgică Giurgiucanu le-a explicat judecătorilor, prin avocatul său, că a solicitat un extras de carte funciară privind terenul respectiv şi astfel a constatat intabularea dreptului de proprietate al Municipiului Constanţa.
 
În această situaţie, a formulat o cerere de reexaminare, care însă, i-a fost respinsă.
 
„Prin încheierea de respingere a cererii de reexaminare a fost respinsă cererea petentului cu motivarea că prin dispozitivul Sentinței penale nr. 32/A/07.02.2019 a ICCJ s-a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor în sensul revenirii terenurilor ce fac obiectul dispozițiilor emise de Primarul Municipiului Constanţa în perioada noiembrie 2002 - iulie 2005, desființate, în domeniul public al Municipiului Constanța. Astfel, Consiliul Local al Municipiului Constanța a emis Hotărârea 250/25.06.2019 privind actualizarea HCL 451/2017 privind aprobarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al Municipiului Constanța“, se arată în hotărârea citată pe www.rolii.ro.
 
Se mai arată în hotărârea instanței că „petentul a susținut că încheierea de respingere a cererii de reexaminare este nelegală deoarece nu se poate deroga de la procedura legală de inventariere a bunurilor, nu există o Hotărâre de Guvern care să ateste inventarierea in domeniul public, astfel că înscrierea dreptului de proprietate este nelegală“.
 
Teren retrocedat în 2004
 
Terenul în cauză este în suprafață de 3651,19 mp, fiind situat în Portul Tomis, tronson 3, lot 3.
 
Menționat în HCL 250/2019 printre terenurile identificate în hotărârea Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 32/2019 pronunțată în dosarul penal nr. 6536/2/2008, acesta a fost retrocedat prin Dispoziția nr. 679/11.03.2004.
 
La finalul procesului penal pornit în baza Dosarului Retrocedărilor din Constanța, Curtea Supremă a hotărât, prin Decizia 32/2019, ca anumite dispoziții prin care au fost retrocedate terenuri din Constanța să fie desființate.
 
În urma acestei decizii, în luna iunie 2019, Consiliul Local Constanța a votat HCL 250/2019 pentru completarea și actualizarea HCL nr. 451/2017 privind aprobarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului public al municipiului Constanța.
 
Practic, prin această hotărâre, terenul în discuție, în suprafață de peste 3.600 de metri pătrați, situat în Portul Tomis, se regăsea printre cele ce urmau să se întoarcă în domeniul public al municipiului, conform Deciziei 32/2019 a ÎCCJ.
 
„Instanța va respinge ca nefondate apărările“
 
Acum, Georgică Giurgiucanu a contestat faptul că Municipiul Constanța a intabulat dreptul de proprietate pe terenul în cauză.
 
Totuși, după analizarea actelor de la dosarul cauzei, dar și a situației în sine, magistrații Secției civile a Judecătoriei Constanța au decis să respingă plângerea formulată de beneficiarul de top al retrocedărilor din perioada administrației Radu Mazăre.
 
În acest sens, se arată în Hotărârea nr. 9555/2021 a Judecătoriei Constanța că „în procedura plângerii de carte funciară instanța de judecată este investită să verifice numai modul în care registratorul a respectat prevederile art. 31 din Legea nr. 7/1996, sens în care instanța reține în prezenta cauză a fost intabulat dreptul de proprietate în favoarea Municipiului Constanța în baza Hotărârii nr. 250/25.06.2019 privind actualizarea si completarea HCL 451/2017 privind aprobarea inventarului bunurilor care aparțin domeniului public, prin care s-a dispus completarea anexei privind bunurile domeniu public și cu terenul în suprafață de 3.651,19 mp situat în mun. Constanța, Port Tomis, tronson 3, lot 1, jud. Constanța“.
 
Astfel, judecătorii au arătat că „instanța va respinge ca nefondate apărările petentului cu privire la nelegalitatea procedurii și implicit a Hotărârii nr. 250/25.06.2019 a Consiliului local Constanța, având în vedere faptul că aceste apărări nu pot fi valorificate in prezenta cauză, nefiind invocată o excepție de nelegalitate a acestei hotărâri“.
 
„În mod legal s-a procedat la intabularea dreptului Municipiului Constanța“
 
„În aceste condiții, având în vedere că în prezenta cauză instanța nu poate cerceta legalitatea actului administrativ, se va reține că în mod legal s-a procedat la intabularea dreptului Municipiului Constanța în temeiul Hotărârii nr. 250/25.06.2019 privind actualizarea si completarea HCL 451/2017“, se arată în hotărârea citată pe www.rolii.ro.
 
Totodată, magistrații au mai arătat că „astfel, în acord cu principiul legalității care presupune exactitatea, corectitudinea și certitudinea înscrierilor de carte funciară, registratorul este chemat să respecte legalitatea formală a înscrierilor de carte funciară“.
 
„În calea de atac a plângerii împotriva încheierii de carte funciară, instanța efectuează aceleași verificări formale pe care le efectuează registratorul de carte funciară, exclusiv pe baza înscrisurilor existente în dosarul transmis de biroul de carte funciară, fără a putea soluționa alte aspecte ce privesc titlul de proprietate“, potrivit Hotărârii nr. 9555/2021.
 
„Or, în prezenta cauză, petentul contestă însuși titlul în baza căruia s-a efectuat intabularea în cartea funciară. O asemenea situația litigioasă poate fi soluționată numai pe calea dreptului comun, și nu pe calea plângerii împotriva încheierii de carte funciară. Pentru toate aceste aspecte, instanța urmează a respinge ca neîntemeiată cererea formulată de către petent“, a conchis instanța.
 
Astfel cum am precizat anterior, decizia Judecătoriei Constanța, de a respinge plângerea, a fost deja atacată de Giurgiucanu.
 
Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Constanța, instanță care va analiza apelul declarat de Georgică Giurgiucanu la data de 18 ianuarie 2021.
 
În Secțiunea Documente puteți consulta Hotărârea nr. 9555/2021 a Judecătoriei Constanța, HCL 250/2019, dar și Dispoziția nr. 679/2004.

Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Teren lăsat prin testament
Primăria Constanța, obligată să soluționeze o notificare de acum 20 de ani, a Academiei Române

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 3689

Teren lângă SRI Constanța, restituit proprietarilor de drept! Ministerul Afacerilor Interne se opune. Decizia Curții de Apel (MINUTA)

16 Apr 2024 3730

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 844

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 642

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3647

Urmările Dosarului Retrocedărilor Mii de metri pătrați în Mamaia, disputați de Primăria Constanța și Habitat și Ambient SA! S-a stabilit data verdictului

06 Apr 2024 669

ANAR, victorie uriașă la Tribunalul Constanța! Apele Române recâștigă un teren din Faleză Nord, intabulat de Primăria Constanța! Judecătorii radiază dreptul de proprietate al municipalității (MINUTA)

03 Apr 2024 3213

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 722

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 769

Tribunalul Constanța, despăgubiri dublate pe Legea 10 pentru o prăvălie cu beci de pe Șoseaua Mangaliei, preluată abuziv de comuniști!

24 Mar 2024 832

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 860

Dosarul Retrocedărilor Teren din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză, pe masa Tribunalului Constanța! Când se pronunță instanța

12 Mar 2024 605

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 630

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 1018

Administrația Chițac vrea să recupereze 4,38 de milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Curtea de Apel s-a retras pentru deliberări

26 Feb 2024 536