Deschidere editie

Un capitol din povestea pământului boierului Jules Movilă Terenurile retrocedate prind rădăcini… din beton armat (documente)

Peste drum de parcul din Tomis II, pe o porţiune cuprinsă între Liceul Internaţional de Informatică şi intersecţia de la Spitalul Judeţean, două noi construcţii au toate şansele să „răsară“ sub geamurile locatarilor blocului A2. Intenţia privind edificarea a două noi blocuri de câte şapte nivele pe spaţiu verde, chiar în faţa unor blocuri de câte patru etaje, îi aparţine Elenei Apostol, care a iniţiat un Plan Urbanistic de Detaliu, solicitând locatarilor din zonă să îşi exprime opinia cu privire la acest proiect. Cum era de aşteptat, aceştia nu acceptă ca, prin ridicarea noilor construcţii, să le fie afectate însorirea şi intimitatea şi să fie expuşi la o supraaglomerare a zonei. Cum s-a ajuns însă ca o porţiune de teren care (încă) reprezintă o bucăţică din puţinul spaţiu verde al municipiului să se preteze la construirea a două noi blocuri vă prezentăm în cele ce urmează.

Iarba verde… de sub blocuri

Propunerea de Plan Urbanistic de Detaliu vine să lovească în moalele capului intenţiile tuturor de a respira altceva decât betoane. Chiar vizavi de parcul din Tomis II, pe o porţiune cuprinsă între Liceul Internaţional de Informatică şi intersecţia de la Spitalul Judeţean, două noi construcţii vor „răsări“ sub geamurile locatarilor blocului A2, după ce municipalitatea a ajuns la concluzia că propunerile sunt viabile, cu mici modificări, în ciuda nemulţumirilor exprimate de locatari.
 
Propunerea preliminară a PUD-ului pentru „Construire 2 imobile S+P+5+6-7E, parcare şi spaţii comerciale la parter şi apartamente de locuit la etaje“ a fost iniţiată de Elena Apostol, unul dintre investitori, după cum vom arăta în cele ce urmează.

Citeşte şi

Locatarii cer respectarea intimităţii: Cum au reuşit constănţenii să modifice proiectul ridicării a două blocuri pe bulevardul Tomis
 
Planul Urbanistic de Detaliu stabileşte normele la nivelul unui subteritoriu, al unei străzi, al unei pieţe sau al unui grup de terenuri, fiind documentul care specifică parametrii în care se poate realiza o construcţie. PUD-uri se întocmesc şi în cazul în care investiţia preconizată diferă de prevederile Regulamentului Local de Urbanism. PUD-ul este, de fapt, documentul consultat de comisia de urbanism atunci când este cerut un Certificat de Urbanism sau o Autorizaţie de Construire.

Poveste cu iz de retrocedare

Revenind însă la terenul pe care urmează să fie construite blocurile, trebuie precizat că acestea fac parte din celebra moştenire a boierului Jules Movilă. În rechizitoriul procurorilor DNA, cazul retrocedării Movilă este denumit „modul de operare D“, în care sunt învinuiţi următorii: Radu Ştefan Mazăre, Nicuşor Daniel Constantinescu, Ramona Dospinescu, Constantin Racu, Ion Marica, Bogdan Ghiţulescu, Cristina Talpău, Aurel Jean Andrei, Georgică Giurgiucanu, Dragoş Emil Săvulescu, Viorel Pană, Cristina Budei, Mihai Camboianu, Cristian Borcea, Gheorghe Valentin Ionescu, Basarab Popa, Alin Horaţiu Dima şi Maria Mariuţa. În fapt, Georgică Giurgiucanu a fost mandatat de Ivonne Aline Buzescu-Movilă să o reprezinte în problema legată de retrocedarea unor suprafeţe de teren aparţinând familiei sale. Printr-un adevărat lanţ al cesiunilor, averea Movileştilor s-a împărţit între Georgică Giurgiucanu, Cristian Borcea, Maria Mariuţa, Mihai Camboianu şi SC Habitat şi Ambient SA.
 
Rechizitoriul Dosarului Retrocedărilor este disponibil în secţiunea „Documente“ din ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa.

Terenuri în compensare, în buricul târgului

Prin Dispoziţia nr. 1344 din 31 mai 2004 privind respingerea cererii de restituire în natură şi oferta privind acordarea altor măsuri reparatorii prin echivalent, fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, respingea solicitarea formulată de notificatoarea Yvonne Movilă prin procurist Georgică Giurgiucanu, în baza contractului de mandat nr. 4991/17.10.2001 al autorului Jules Movilă, drepturile izvorând din notificare fiind cesionate către Giurgiucanu, Maria Mariuţa, Cristian Borcea, SC Habitat şi Ambient SA, Mihai Camboianu, deoarece imobilul nu putea fi restituit în natură. Astfel, s-a stabilit ca valoare echivalentă parţială suma de 5.731.002 euro, constând în bunuri de aceeaşi natură, în compensare. Astfel, nu mai puţin de 44 de parcele de teren, reprezentând 82.554 de metri pătraţi, au fost restituite în compensare beneficiarilor Georgică Giurgiucanu (22,05%), Maria Mariuţa (14,7%), Cristian Borcea (12,25%), SC Habitat şi Ambient SA (50%) şi Mihai Camboianu (1%), care deţineau terenul în suprafaţă indiviză. Astfel, cei cinci au devenit coproprietari inclusiv ai celor două parcele de „teren liber din bulevardul Tomis, bloc A2, lotul 1 şi lotul 2“, având suprafaţa de 367 mp, respectiv 394 de metri pătraţi, şi o valoare estimată la 120 de euro/mp. Amintim că documentul este datat 31 mai 2004. Pe 10 iunie, au intrat de drept în posesia terenurilor, iar pe 3 decembrie, a intervenit un contract de partaj voluntar, prin care fiecare dintre coproprietari a luat o parte dintre terenuri.

Borcea şi Giurgiucanu, proprietari

În acelaşi an, pe 8 decembrie, Georgică Giurgiucanu, Maria Mariuţa (prin mandatar Gabriel Bălan), Cristian şi Mihaela Mariana Borcea (prin mandatar Gabriel Bălan) au vândut către Elena Apostol cele două loturi de teren de pe bulevardul Tomis, din zona blocului A2, pentru suma de 49.465 de dolari. Astfel a intrat Elena Apostol în posesia întregului teren pentru care a iniţiat Planul Urbanistic de Detaliu. Mai bine de zece ani, a deţinut integral terenul, însă, pe 25 februarie, Elena Apostol a încheiat cu firma Eclissis Intermed un contract de vânzare prin care vinde dreptul de proprietate asupra terenului în suprafaţă de 394 de metri pătraţi, lot 2, pentru suma de 260.000 de euro. Adică 660 de euro pe metru pătrat, acelaşi teren care, în 2004, valora 120 de euro pe metru pătrat. În documentul de vânzare se precizează că, odată cu transmiterea dreptului de proprietate asupra terenului, vânzătorul transmite cumpărătorului toată documentaţia emisă de unităţile administraţiei publice cu privire la acest imobil (Certificat de Urbanism, autorizaţii, PUD, PUZ etc.), precum şi toate ce decurg din acestea. Cumpărătorul, firma Eclissis Intermed SRL, a fost reprezentat de administratorul societăţii, Tănase Calagiu.
 
Aşadar, deşi iniţiatorul PUZ-ului apare ca fiind Elena Apostol, doar un bloc din cele două propuneri se va afla în proprietatea sa, celălalt va fi proprietatea firmei Eclissis Intermed SRL.
 
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, consultat pe 26 august 2015, firma, cu sediul pe strada Eliberării, a fost înfiinţată în anul 2004, având un capital social de 150.200 de lei, unic asociat şi administrator fiind Tănase Calagiu. Firma are însă ca obiect principal de activitate „cultivarea cerealelor (exclusiv orez), a plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase“, aşadar, intenţia de a construi un bloc pe spaţiul verde este cam greu de înţeles pentru o firmă care ar trebui să ţină la plante, prin natura obiectului de activitate...

Cine sunt noii parteneri de business

Tănase Calagiu mai este asociat şi în Eclissis Construct SRL - radiată. El este partener de afaceri cu Stelian Grosu, cel care deţine restaurantul Diplomatic din Constanţa. Acesta din urmă este implicat în firma Diplomatic Impex SRL (fostă Diplomatic Management SRL) - radiată, Pro-Capital SRL, Eclissis Energy SRL - radiată şi Eclissis SRL, în insolvenţă.
 
Cât despre partenera sa de afaceri, Elena Apostol, fostă absolventă a Facultăţii de Contabilitate şi Informatică de Gestiune din cadrul ASE, aceasta a ocupat funcţia de director economic al firmei Tomini Trading SRL.

Oamenii nu vor blocuri în faţa blocului

Aşa cum am menţionat şi mai sus, degeaba s-au străduit locatarii din zonă să împiedice aprobarea PUD-ului, căci blocurile au undă verde de la Primărie pentru a fi ridicate. Mai mult, o parte dintre proprietari şi-au angajat un avocat care să le reprezinte interesele.
 
Motivele nemulţumirii lor, argumentele avocatului Cristian Ion, cât şi răspunsurile primite de la proiectantul blocurilor, Usonia SRL, pot fi consultate în secţiunea „Documente“. În aceeaşi secţiune sunt disponibile actele de vânzare-cumpărare şi Dispoziţia de Primar la care facem referire.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Investitorii nu se lasă. Spaţiul verde de pe bulevardul Tomis, în zona Spitalului Judeţean Constanţa, va dispărea. Un imobil îi va lua locul (galerie foto)

31 Aug 2018 11080

În municipiul Constanţa au loc lucrări de asfaltare a aleilor dintre blocuri. Unde acţionează muncitorii din cadrul Primăriei Muncipiului Constanţa (video)

20 Jun 2018 481

Blocuri de 13 etaje în Mamaia. Undă verde pentru Betina M SRL. Legături cu Charbel Maroun, consulul onorific al Libanului

13 Feb 2018 2019

Litigiul în instanţă dintre asociaţia de proprietari din Tomis Nord şi Arhiepiscopia Tomisului continuă! Cine le-a cerut să renunţe la proces şi cu ce preţ (galerie foto+document)

19 Jan 2018 3767

Constanţa. Biserică între blocuri. Proiectul a fost contestat. Judecătorii au luat decizia mult aşteptată (documente + galerie foto + video)

21 Nov 2017 6975

Atenție unde vă aruncați hârtiile, ambalajele sau resturile de țigări! Constănțeni amendați de Poliția Locală

28 Oct 2017 1756

Asociaţia de Proprietari O6 continuă lupta cu Arhiepiscopia Tomisului. Un nou dosar la Tribunal

12 May 2017 3768

Revista presei locale

07 Apr 2017 1107

Avarie Enel in Tomis Nord. Mai multe blocuri au rămas fără energie electrică

23 Mar 2017 1750

Problemele cu iluminatul stradal persistă în Constanţa. Beznă în zona Dacia

22 Mar 2017 1082

Firmă din Constanţa, cu cifră de afaceri zero în 2014 şi 2015, ridică două blocuri de 11 etaje

14 Mar 2017 4758

Un nou ansamblu rezidenţial va fi ridicat lângă complexul Tom din Constanţa. Primele două blocuri aşteaptă avizul de construcţie

24 Jan 2017 4305

Cele două blocuri de 11 etaje, ridicate pe Aleea Murelor de nişte israelieni, se modifică

14 Oct 2016 2975

Undă verde de la municipalitate Israelienii care investesc pe aleea Murelor vor să modifice cele două blocuri de 11 etaje

19 Sep 2016 963

Blocuri cu probleme sau fără autorizaţie! Locuitorii din Tomis Plus au depus plângeri la DNA, ANAF, Oficiul pentru Spălarea Banilor, ITC şi Poliţia Locală (galerie foto)

08 Sep 2016 11953

Hotărâre istorică pentru Constanţa Decizie a APM care încuviinţa sacrificarea unor spaţii verzi în Tomis Nord, anulată de instanţă

01 Jul 2016 9618

Sunt vizate patru blocuri Autorizaţii de construire pe bandă rulantă de la Primăria Constanţa, pentru Magenta Construct SRL

02 Jun 2016 3630

Blocurile de pe Tomis ameninţă iar Primăria Constanţa nu se lasă, vrea să „salveze“ PUZ-ul care fusese anulat de instanţă (galerie foto)

19 May 2016 2365

Cartierul Tomis I, o pată de culoare verde pe Google Maps

14 May 2016 2391

Dacă Radu Mazăre vopsea blocuri în campania electorală din anul 2000, studenţii lui Făgădău pictează vapoarele

29 Mar 2016 1553

Decizie istorică pentru Constanța Instanța a anulat un PUZ. Un spațiu verde, salvat de la betonare (document + galerie foto)

20 Feb 2016 18917

Cartierul Tomis Plus se extinde cu patru blocuri Vasile şi Maria Odagiu şi Olimpia Caraman, undă verde pentru demararea lucrărilor

16 Dec 2015 4260

Proiectul, depus a doua oară la APM Constanţa Patru blocuri noi a câte patru etaje, în cartierul Tomis Plus

24 Oct 2015 1855

Fostul asociat al lui Radu Babuş şi al lui Marius Tărcatu Niceaev construieşte patru blocuri pe bulevardul Tomis

09 Oct 2015 2674

Argos SA a pus oferta câștigătoare pe masa CN APMC

24 Sep 2015 2089

Locatarii cer respectarea intimităţii Cum au reuşit constănţenii să modifice proiectul ridicării a două blocuri pe bulevardul Tomis

22 Aug 2015 2874

Oamenii apară spațiul verde A treia dezbatere a PUZ-ului privind construirea de parcări și blocuri în Tomis Nord (documente)

10 Jul 2015 1502

Teren de la Giurgiucanu, pe Tomis? Încă două blocuri şi mai multe parcări vor „răsări“ pe spaţiul verde din Constanţa (galerie foto)

22 Jun 2015 5438

Timpul.info În Constanța, morții primesc teren de la Primărie și construiesc blocuri de 6 etaje (galerie foto)

20 Jun 2015 5135

Bloc pe terenul unui veteran de război PUZ-ul pentru construirea unor parcări în Tomis Nord, din nou supus consultărilor (galerie foto + documente)

19 Jun 2015 4352

Zece zile în frig Şefii RADET Constanţa pun avariile pe seama unor fenomene normale. Situaţia din anii trecuţi îi contrazice

15 Nov 2014 1231

Radu Mazăre "Cu banii constănţenilor am făcut blocuri pentru tineri, am făcut blocuri pentru amărâţi"

04 Nov 2014 1708

Investitorii s-au sucit Cele două blocuri de pe aleea Murelor vor avea 11 etaje, nu zece

29 Oct 2014 2698

Proprietarii cer 2,6 milioane de euro Arenele Tomis din Parcul Arheologic Constanţa, de vânzare

15 Sep 2014 4377

Două blocuri a câte zece etaje fiecare O societate israeliană investeşte în Constanţa

21 Jul 2014 2729

Constănţenii din cartierul Km 4-5 şi cei din Tomis Nord rămân mâine fără apă

28 Apr 2014 973

Atenţie se opreşte apa!

25 Feb 2014 497

Atenţie se opreşte apa!

24 Feb 2014 464

Vezi cine construieşte O nouă clădire în ansamblul Tomis Plus

10 Sep 2013 5888

Anunt RADET

26 Jun 2013 575

Comunicat RADET

26 Jun 2013 620

RADET opreşte apa caldă în Constanţa

26 Jun 2013 1444

Doliu în lumea arhitecţilor constănţeni

24 Apr 2013 1171

S-a tras cu pistolul Azi noapte, șicanare în trafic pe bulevardul Tomis

31 Dec 2012 1597

Observator de Constanţa Dilema constantenilor fara subventii - Platim factura la intretinere sau trecem cu bine sarbatorile?!

21 Dec 2011 931

Cuget Liber Ce planuri are Mazăre cu Peninsula şi plaja Modern

13 Oct 2011 845

Café Bar Delicia, cafeneaua dintre blocuri (galerie foto)

02 Jul 2011 8611

Cinci blocuri de pe Tomis, fără apă caldă, azi şi mâine

10 Feb 2011 590

Posibil sinucigaş, salvat de familia consilierului CupşaCu butelia deschisă, Taner Seitomer şi-a aprins ţigara (galerie foto)

25 Jan 2011 3421

Trei blocuri din zona Tomis II nu vor avea marţi curent electric

05 Dec 2008 770