Un investitor pe placul primarului Liviu Ghebaur construieşte un bloc pe terenul afaceriştilor „din zona“ lui Mazăre (documente)

Afaceristul constănţean Liviu Şerban Ghebaur, cel care controlează doi dintre cei mai mari operatori portuari, North Star Shipping şi Minmetal, demarează o afacere imobiliară. Mai mult sau mai puţin surprinzător, beneficiarul lucrărilor este tocmai North Star Shipping, firmă specializată în servicii conexe transportului maritim şi fluvial. Iar investiţia nu este amplasată oriunde, ci în zona cartierelor noi de la marginea oraşului, acolo unde se ocupă deja de dezvoltarea segmentului imobiliar oameni de afaceri cu nume şi mai ales renume, după cum veţi vedea în cele ce urmează.

Pe data de 31 ianuarie, firma administrată de omul de afaceri Liviu Şerban Ghebaur, SC North Star Shipping SRL, a obţinut de la Primăria Constanţa certificatul de urbanism pentru „Construire imobil P+4E - locuinţe colective“.

Numele afaceristului constănţean Liviu Şerban Ghebaur a fost legat de un scandal de evaziune fiscală de zeci de milioane de euro. Potrivit Riseproject.ro, Liviu Ghebaur şi alţi inculpaţi sunt suspectați că ar fi declarat, în acte, că au exportat cereale prin firmele unor libanezi, dar că, de fapt, acestea nu ar fi părăsit niciodată depozitele lor din Portul Constanța. Şi mai interesant este că, potrivit unei ordonanțe emise de DIICOT în acest dosar, document ajuns în posesia riseproject.ro şi care poate fi consultat şi în secţiunea „Documente“, unul dintre procurorii de caz a fost Alina Bica, aşa cum se arată pe site-ul menţionat. Firma Agro Chirnogi SA, parte din consorțiul de firme Maria Group, era controlată de cetățeanul libanez Jihad El Khalil, anchetat în prezent de DIICOT pentru spălare de bani și constituire a unui grup infracțional organizat.
 
Revenind la investiţia făcută de Liviu Ghebaur, blocul urmează să fie amplasat în zona dintre Centrul Comercial Tom şi Cartierul Tomis Plus, pe parcela VN 309/2. De altfel, terenul pe care Ghebaur urmează să ridice blocul de locuinţe este o achiziţie nouă, beneficiarul - SC North Star Shipping - cumpărând această parcelă în urmă cu doar câteva luni. Mai mult, şi terenul pe care s-a construit centrul comercial învecinat, Tom -  Carrefour, are o poveste controversată, în care apar aceleaşi personaje pe care le găsim „gravitând“ în jurul primarului Radu Mazăre.
 Mai multe detalii despre acest subiect puteţi citi in materialul:
Operaţiunea „Valiza“: Cum l-a împroprietărit Mazăre pe Strutinsky (documente)

 Teren desprins din proprietatea unor apropiaţi ai primarului 
 
Tranzacţia a fost statuată prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2605/09.10.2014. Aşa cum se precizează şi în memoriul de prezentare al proiectului, pentru terenurile din zona respectivă a fost elaborată o documentaţie de Plan Urbanistic Zonal aprobată prin HCLM nr. 121/16.05.2011 şi o documentaţie de Plan Urbanistic de Detaliu aprobată prin HCLM nr. 172/17.06.2013. Ce prevede însă ultimul document? Surpriză! Potrivit HCLM nr. 172/17.06.2013 „privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu «Parcelare teren în vederea construirii de locuinţe şi dotări aferente acestora», zona Palazu Mare, pe suprafaţa de teren de 28,6 ha, din care 27,7 ha este proprietatea numiţilor Alexa Gheorghe şi Elena, Husein Ozghen şi Saver, Maticiuc Ion şi Smaranda, diferenţa fiind proprietatea privată a municipiului Constanţa şi a persoanelor fizice şi juridice“, Consiliul Local (24 de consilieri din 27 prezenţi) hotărăşte aprobarea PUD-ului, descris în denumirea hotărârii. În cuprinsul actului, se precizează: „Terenul în suprafaţă totală de 27,7 hectare, compus din (...) parcela VN 309 în suprafaţă de 18.500 (...), este coproprietatea numiţilor Alexa Gheorghe şi Elena, Husein, Husein Enis şi Husein Narcis, Maticiuc Ion şi Smaranda în cote 1/3 pentru fiecare familie conform contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 890/2003 şi încheierii de rectificare nr. 13798/2005 la Biroul Notarului Public Mariana Iosif“. Ulterior, mai multe terenuri învecinate au fost vândute de către proprietarii lor implicit firmei care a dezvoltat Tom Mall - Carrefour, despre care puteţi citi mai multe detalii în materialul Schimb cu Mazăre: Al cui a fost terenul de la Carrefour.

 Blocul lui Ghebaur, în vecinătatea viitoarei Sigma Residence

 Cum aici parcela VN 309 apare întreagă, în suprafaţă de 18.500, iar în actul de proprietate al societăţii lui Liviu Ghebaur - North Star Shipping, terenul pe care urmează să fie dezvoltat blocul de locuinţe este amplasat în aceeaşi zonă, parcela VN 309/2, deducem că această bucată de pământ a fost feliată de proprietari în două sau chiar mai multe parcele distincte. Astfel, din terenul compact al solei VN 309, s-a desprins, pesemne, parcela VN 309/2, unde urmează să se construiască imobilul pe o suprafaţă de 4.620 de metri pătraţi.

Blocul ridicat de Ghebaur nu va fi însă singurul care se va ridica în zonă. Aşa cum vedem în documentaţia tehnică pentru obţinerea avizului de mediu depusă la ANPM Constanţa, în acelaşi perimetru, Gheorghe Alexa şi Elena, Maticiuc Ion şi Smaranda, Husein Ozghen, Husein Enis şi Husein Narcis, titularii de proiect, urmează să ridice ansamblul de locuinţe „Sigma Residence“, „propus a fi amplasat în municipiul Constanţa, parcela VN 293/1, VN 365, VN 309, VN 311/2, VN 313/1, VN 313/2, VN 313/3, VN 317/1, VN 317/2, VN 315/1, judeţul Constanţa“. Însă acest proiect face obiectul unei alte discuţii, despre care veţi putea citi într-o ediţie viitoare a cotidianului ZIUA de Constanţa.

 Cine este „Operatorul Portuar“, beneficiarul proiectului

 Societatea care va dezvolta blocul de patru nivele din cartierul din sud-vestul oraşului, North Star Shipping SRL, a fost înregistrată în anul 1995 şi are sediul social în municipiul Constanţa, incinta Port, dana 45. Firma are un capital social subscris de 78.870.000 de lei, integral vărsat, compus din 788.700 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 100 de lei. Asociaţi în societate sunt: Alfred C. Toepfer International Netherlands B.V.(sediul social în Olanda, Rotterdam), care deţine 173.514 părţi sociale (22% din capitalul social), Ion Vasile, născut în 1965, în Constanţa, care deţine 197.175 de părţi sociale (25% din capitalul social), Liviu Şerban Ghebaur, născut în1964, în Constanţa, care deţine 418.011 părţi sociale (53% din capitalul social). Administratorii societăţii sunt: Rodica Vasile, al cărei mandat expiră pe data de 15.06.2019, Liviu Şerban Ghebaur, al cărui mandat expiră pe 15.06.2019 şi care deţine şi funcţia de director tot până la acest termen, şi Ion Vasile, al cărui mandat expiră pe 15.06.2019. Societatea se ocupă cu „alte activităţi anexe transporturilor“.

 Ghebaur a căzut la pace cu municipalitatea în privinţa acţiunilor Portului

 Amintim şi faptul că, în luna mai, în urma unor discuţii, aşa cum reiese din declaraţiile lui Mazăre şi ale lui Ghebaur, societatea Minmetal nu ar fi fost împotriva transferului pachetului de acţiuni din Portul Constanţa de la Ministerul Transporturilor la municipalitatea constănţeană. Poziţia Minmetal s-a schimbat radical în doar o săptămână, căci, la conferinţa de presă susţinută de Organizaţia Patronală „Operatorul Portuar“, a fost prezent şi directorul Minmetal, Teodor Bolocan. Participanţii la acea conferinţă s-au pronunţat categoric împotriva transferului unui pachet de acţiuni ale Portului Constanţa, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor, la administraţia Mazăre, poziţie asumată şi de firma controlată de Ghebaur.
 

Despre acest subiect, puteţi citi mai multe detalii în materialul Minmetal a căzut la pace cu Radu Mazăre pe tema Portului Constanţa .
 
În octombrie însă, ca urmare a unei decizii a CCR, municipalitatea a pierdut şi primul set de acţiuni pe care le deţinea din Portul Constanţa, iar la doar câteva săptămâni distanţă, în luna octombrie 2014, aşa cum am arătat, Ghebaur a cumpărat terenul care apărea anterior pe numele lui Alexa Gheorghe şi Elena, Husein Ozghen şi Saver, Maticiuc Ion şi Smaranda.

 
Revenind la afacerile imobiliare ale lui Ghebaur, blocul, care va avea parter şi patru etaje, va fi ridicat pe strada Prelungirea Napoli, amplasamentul având numărul cadastral 240779. Clădirea va cuprinde 80 de apartamente (garsoniere şi apartamente cu doua şi trei camere, repartizate pe parter) şi patru nivele. Suprafeţele utile ale apartamentelor vor fi mai mici de 100 de metri pătraţi. Pe teren vor fi amenajate şi 103 locuri de parcare.

 De la Port, la coafor

Lista afacerilor lui Ghebaur continuă cu SC Dinamic Trading Star, înfiinţată în 1996, având sediul în Constanţa, pe bulevardul Tomis (anterior, pe strada Popa Farcaş), şi obiect principal de activitate „intermedieri în comerţul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile şi cu semifabricate“. Ghebaur deţine actualmente 100% din părţile sociale (anterior, 50% din părţile sociale aparţineau Rodicăi Vasile şi lui Ion Vasile), administrator fiind Rodica Vasile. În SC Dali Studio, Ghebaur era asociat cu soţia sa, Daniela. Firma deţinea un cunoscut salon de înfrumuseţare de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, însă firma sa apare acum radiată de la Registrul Comerţului. În SC Minmetal SA, Ghebaur are funcţia de administrator. Societatea este împărţită între SC Omega Capital SRL şi North Star Shipping, director general fiind Teodor Bolocan, iar administratori, Marco Wabler şi Rodica Vasile. Un fapt demn de menţionat este că director general al societăţii Minmetal a fost Andrei Aurelian Popa, fostul director al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime. Istoricul afacerilor lui Liviu Şerban Ghebaur mai cuprinde câteva capitole, unele dintre ele uitate: Liviu Ghebaur a fost asociat şi administrator şi în North Star Shipyard SA, fondată în 2004 de Vasile Borcan, George Claudiu Stinciulescu, Ion Fătu, SC Electroscoica Mar SRL şi North Star Shipping. Ghebaur a mai avut calitatea de asociat şi în SC Extim Trading SRL G.M.T. Int'l SRL, Mvl Trans Group, toate fiind acum radiate de la Registrul Comerţului.

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.