UPDATE Conducerea DGAS explică eșecul! Proiect pe fonduri europene „ratat" de Primăria Constanța. Vârstnicii constănțeni nu mai pot beneficia de îngrijire la domiciliu

  • Durata proiectului era de 24 luni și trebuia să se deruleze în perioada de implementare fiind 15.10.2020 – 12.10.2022
  • Acordarea de servicii sociale și socio-medicale pentru persoanele vârstnice din municipiul Constanța derulat de Primăria Constanța prin Direcția Generală de Asistență Socială a fost suspendat începând cu 01.09.2022
  • Valoarea totală eligibilă a proiectului era de 2.783.928,41 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European de 2.366.339,15 lei
  • În realitate, Primăria Constanța nu a reușit să atragă decât 10% din valoarea totală, respectiv o prefinanțare
  • Banii s-au dovedit insuficienți pentru derularea proiectului
  • Trei manageri s-au perindat de la momentul scrierii acestui proiect și până la sfârșitul lunii august când s-a luat decizia suspendării acestuia
  • Practic la finalul lunii august nu mai aveau cu ce să plătească îngrijitorii
  • În această situație s-a ajuns din cauza incapacității Direcției de Asistență Socială Constanța de a lucra pe fonduri europene
  • Din luna mai a.c., Direcția Generală de Asistență Socială Constanța funcționează în directa subordonare a primarului Vergil Chițac
 
UPDATE:

Redăm mai jos răspunsul primit astăzi de la biroul de presă al Primăriei Constanța la solicitarea noastră în legătură cu acest proiect:

"În baza Proiectului „SSM@160-Servicii sociale și socio-medicale pentru persoanele vârstnice din municipiul Constanța”, SMIS 125595, aprobat prin H.C.L. nr.98/05.03.2020 a fost semnat contractul de finanțare la data de 10.04.2020. Datorită contextului epidemiologic creat de virusul SARS-CoV-2 și conform Instrucțiunii DG PECU nr. 5/18.03.2020 și a acordului OIR POSDRU Regiunea Sud-Est din data de 16.04.2020, acesta a fost suspendat în perioada 16.04.-14.10.2020.

Scopul proiectului constă în scoaterea din vulnerabilitate a grupului țintă format din 192 de persoane, astfel: 160 de persoane vârstnice aflate în situații de dependență și/sau risc de excluziune socială, care să beneficieze de serviciul social de îngrijiri la domiciliu pe o perioadă de minim 24 de luni pe perioada implementării proiectului și minim 6 luni după data de finalizare a proiectului, respectiv recrutarea a 32 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în vederea participării la programul de formare profesională de îngrijitor bătrâni la domiciliu, ulterior acestea furnizând servicii integrate de îngrijiri la domiciliu.

În perioada noiembrie 2020-martie 2021 s-au desfășurat 3 concursuri pentru ocuparea a 6 posturi și anume: 1 post de asistent medical și 5 posturi de îngrijitor bătrâni la domiciliu. Nici unul dintre aceste posturi nu a fost ocupat.

În perioada 15.08.2021-14.01.2022 s-au desfășurat activități de informare, recrutare și gestionare a grupului țintă format din 32 de persoane în vederea participării la cursurile de formare în ocupația de îngrijitor bătrâni la domiciliu.

Cursurile de formare au avut o durată de 360 de ore și s-au desfășurat în perioada 15.10.2021-14.01.2022. Cele 32 de persoane din grupul țintă au obținut certificat de calificare în ocupația de îngrijitor bătrâni la domiciliu, au fost angajate în carul proiectului și, începând cu data de 14 martie 2022, au acordat servicii de îngrijire la domiciliu pentru 69 de persoane vârstnice, servicii integrate cu asistență medicală asigurată de un medic geriatru și o asistentă medicală care au prescris/efectuat tratamente la domiciliu pentru 52 de beneficiari.

La data de 25.08.2022 s-a înaintat Organismului Intermediar Regional PECU Sud-Est un Plan de măsuri privind continuarea proiectului SSM@160 – Servicii sociale și socio-medicale pentru persoanele vârstnice din municipiul Constanța, împreună cu solicitarea de prelungire a perioadei contractului de finanțare cu 12 luni de la data de 12.10.2022, solicitare care nu a fost acceptată. În acest context, începând cu data de 01.09.2022, serviciile de îngrijire la domiciliu pentru persoanele vârstnice au fost suspendate.

Din punct de vedere al dezvoltării pe plan local a serviciilor sociale acordate în comunitate, proiectul și-a atins obiectivele, și anume:

- înființarea unui nou serviciu social, Compartimentul pentru îngrijirea la domiciliu a persoanelor vârstnice, și licențierea acestuia până la data de 22.09.2026;

- formarea profesională și calificarea în ocupația de „îngrijitor bătrâni la domiciliu” a unui număr de 32 de persoane;

- integrarea pe piața muncii a unui număr de 28 de persoane;

- acordarea de servicii de îngrijire la domiciliu unui număr de 69 persoane vârstnice, aflate în aflate în situatie de vulnerabilitate, precum și disponibilitatea acordării de astfel de servicii pentru alți solicitanți." - se arată în răspunsul formulat de Direcția de Asistență Socială Constanța.

 

Proiectul de servicii sociale și socio-medicale pentru persoanele vârstnice din municipiul Constanța derulat de Primăria Constanța prin Direcția Generală de Asistență Socială a fost suspendat începând cu 01.09.2022.

Este vorba despre un proiect moștenit de la fosta conducere a Direcției de Asistență Socială și a cărui perioadă de implementare a fost întârziată.
 
Abia pe 16 iulie 2021, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată în sala Remus Opreanu a avut loc lansarea proiectului prin care persoanele vârstnice din municipiu vor putea beneficia de servicii sociale și socio-medicale.
 
Proiectul era finanțat prin programul Operațional: POCU 2014-2020, Axa prioritară 4: Incluziunea socială şi combaterea sărăciei, Obiectivul tematic 9: Promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi a oricărei forme de discriminare.

Durata de implementare de 24 luni era cuprinsă în intervalul 15.10.2020 – 12.10.2022 și se adresa grupurilor vulnerabile prin furnizarea unor servicii sociale/ medicale/ socio-profesionale/ de formare profesională adecvate nevoilor specifice.


Mai exact este vorba despre servicii integrate de îngrijire la domiciliu pentru un număr de 160 de persoane vârstnice din municipiul Constanța în scopul depășirii situației de vulnerabilitate.

Valoarea totală eligibilă a proiectului era de 2.783.928,41 lei, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din Fondul Social European de 2.366.339,15 lei.

Valoarea contribuției eligibile a beneficiarului, respectiv DGAS era de 417.589,26 lei.

În realitate, Primăria Constanța nu a reușit să atragă decât 10% din valoarea totală, respectiv o prefinanțare de puțin peste 250.000 de lei.

Banii s-au dovedit insuficienți pentru derularea acestuia și din vina celor trei manageri de proiect care s-au perindat de la momentul scrierii acestui proiect și până la sfârșitul lunii august când s-a luat decizia suspendării acestuia.

De altfel, tot în august a demisionat și ultimul manager al proiectului.

Menționăm că am solicitat un punct de vedere biroului de presă al Primăriei Constanța în legătură cu suspendarea proiectului, la care nu am primit niciun răspuns până la ora publicării acestui material.

Pe surse însă am aflat că motivul înghetării proiectului este lipsa banilor.

În această situație s-a ajuns din cauza incapacității Direcției de Asistență Socială Constanța de a lucra pe fonduri europene.

Menționăm că din luna mai a.c., Direcția Generală de Asistență Socială Constanța funcționează în directa subordonare a primarului Vergil Chițac.

Practic la finalul lunii august nu mai aveau cu ce să plătească îngrijitorii.

Prefinanțarea a fost cheltuită, însă conducerea DGAS nu a reușit să transforme în indicatori procedura de informare, recrutare și gestionare a proiectului și astfel, fondurile europene au fost blocate.

S-ar fi putut solicita prelungire de cel puțin un an pentru a putea fi atinși indicatorii, însă întârzierile din proiect au viciat în cele din urmă întreg obiectivul.
 
Grup țintă - beneficiari:

Proiectul își propunea ca grup țintă total în cadrul proiectului 192 de persoane.

Din cele 192 de persoane, 160 persoane vârstnice aflate în situații de dependență și/sau în risc de excluziune sociala, iar 32 de persoane au fost recrutate în vederea participării la programul de formare profesională (ocupația de îngrijitor bătrâni la domiciliu), ulterior acestea furnizând contra-cost servicii integrate de îngrijire la domiciliu.
 
Cu mare întârzire, într-un final, DGAS Constanța a recrutat și pregătit 32 de persoane în vederea participării la cursurile de formare în ocupația de îngrijitor bătrâni la domiciliu. Însă așa cum spuneam la un moment dat nu au mai avut cu ce să-i plătească.
 
Ce s-a realizat din proiect la nivel declarativ?
 
Potrivit site-ul Direcției de Asistență Socială, la nivel declarativ sau pe hârtie, echipele de implementare au realizat o bună parte din procedură, de la informare, recrutare și gestionare a grupului țintă, rapoarte de monitorizare, rapoarte de progres, fișe de evaluare și reevaluare socio-medicală ;planuri individualizate de asistență și îngrijire întocmite și revizuite, etc.

Toate aceste proceduri însă nu au putut fi convertite în indicatori în baza cărora unitatea de implimentare să primească fondurile din proiect.
Fără nicio explicație, proiectul cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020" a fost suspendat, după cum reiese pe de același site al DGAS Constanța.

Până în acest moment, din informațiile noastre la nivelul DGAS Constanța nu s-a primit din partea finanțatorului o cerere fermă de reziliere, însă, nu este exclus ca pe viitor, Direcția să fie nevoită să dea înapoi banii primiți ca prefinanțare în cadrul acestui proiect ratat.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:


Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța, în subordinea primarului Vergil Chițac
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constructorul nu apare în Lista Albă ANAF. Autorizația de construire pentru proiectul de reabilitare a străzii Ștefan cel Mare, prelungită cu doi ani

06 Dec 2022 1153

Peste 3000 de morminte abandonate vor fi redate circuitului public. Se refac gardurile cimitirelor. De anul viitor, administratorii vor avea contracte de concesiune și nu de prestări-servicii!

03 Dec 2022 3024

Proiectul de restaurare a Cetății Histria, cel mai vechi oraș de pe actualul teritoriu românesc, a fost pierdut! Ce explicații dau autoritățile județene? (DOCUMENTE)

29 Nov 2022 1536

Consiliul Județean Constanța vrea să contruiască un Centru multietnic de afaceri și turism în Eforie Sud (DOCUMENTE)

26 Nov 2022 945

RAJDP devine Drumuri Județene Constanța SA. Consiliul de Administrație a desemnat o nouă conducere în care a fost cooptat și un consilier personal al lui Mihai Lupu

23 Nov 2022 1513

Licitația pentru achiziția de module informatice a fost anulată de Primăria Constanța

22 Nov 2022 682

Trebuia să fie funcțional până la finalul acestui an! Modularul din curtea Spitalului de Boli Infecțioase, reportat ca la loterie (DOCUMENTE)

21 Nov 2022 1351

Consilierii județeni aprobă indicatorii tehnico-economici pentru proiectul de conservare și punere în valoare a ansamblului rupestru de la Murfatlar( DOCUMENTE)

19 Nov 2022 1125

Comunicare zero din partea autorităților. Proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța” prelungit până în 2025?!

18 Nov 2022 1773

Mădălina Cliante, inspector DJC acuzată de luare de mită va fi suspendată din Comisia de Urbanism a municipiului Constanța

17 Nov 2022 946

Consiliul Local Municipal aprobă astăzi documentația tehnico-economică și costurile Policlinicii Municipale care va fi amplasată pe Bulevardul Aurel Vlaicu. Detalii din proiect! (DOCUMENTE)

14 Nov 2022 1120

Constănțenii pot vota proiectele preferate în cadrul programului de bugetare participativă. Iată cele 35 de propuneri intrate în competiție!

08 Nov 2022 1057

Comisia de urbanism a municipiului Constanța. Investițiile Isaran Green, Cambela Prod, Comtrans și parcarea supraetajată de la Casa de Cultură, pe ordinea de zi

04 Nov 2022 1198

Transparentizarea și eficientizarea cheltuirii banului public. Aleșii USR vor monitorizare GPS pentru autoturismele Consiliului Local Constanța

01 Nov 2022 919

Protocol încheiat cu Ministerul Educației. Primăria Constanța are la dispoziție cel puțin doi ani să demareze investițiile la Palatul Copiilor și CCS1 (DOCUMENTE)

29 Oct 2022 2440