Vendeta lui Calitoiu, de la Transporturi In ograda lui Munteanu, politisti cu fals si furturi

deschidere.jpg Dincolo de nemulţumirile legate de şeful SRPT Constanţa, Ştefan Munteanu, Paraschiv Caliţoiu s-a plâns de activitatea comisarului Cerasela Miron

Scandal cu şefi şi ofiţeri de vârf la Poliţia Transporturi Constanţa. Catalogat cu calificativul „Bun" la ultima evaluare, şeful Biroului Cercetări Penale, comisarul-şef Paraschiv Caliţoiu, i-a dat în judecată pe şeful Secţiei Regionale a Poliţiei Transporturi Constanţa, comisarul-şef Ştefan Munteanu, şi pe şeful Serviciului Transporturi din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, comisarul-şef Dan Roşoga. Printre aspectele reclamate de şeful de la Cercetări Penale la instanţă se numără şi faptul că şeful SRPT Constanţa i-a interzis să mai vină în biroul său. La polul opus, comisarul-şef Munteanu susţine că biroul său este deschis pentru toată lumea.

Totuşi, potrivit declaraţiilor şefului BCP, la momentul de faţă, comunicarea între Biroul Cercetări Penale şi conducerea SRPT se face prin Secretariat, doar urgenţele fiind tratate în biroului şefului. Dincolo de ilaritatea situaţiei, scandalul „vârfurilor" de la SRPT Constanţa scoate la iveală aspecte dintre cele mai interesante. Printre vorbele grele şi reproşurile împărţite de taberele din SRPT par să zboare, dintr-o parte în alta, ba poliţişti cercetaţi pentru acte întocmite în fals, ba agenţi implicaţi în furtul a 90 de tone de zahăr, ba ofiţeri de Cercetare Penală care îşi lasă dosarele să mucegăiască, la figurat, în dulapuri, ba chiar şi ofiţeri de la CP reclamaţi că nu-şi fac treaba cum trebuie, iar soluţiile le sunt infirmate de procurori.

Controale MAI, IGPR şi autoritate subminată

Colac peste pupăză, ca urmare a sesizărilor venite din ambele poluri conflictuale, Poliţia Transporturi Constanţa pare „inundată", periodic, de controale de la IGPR sau chiar de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, controale care se lasă, pe rând, cu sancţionarea reprezentanţilor uneia sau alteia dintre tabere. La momentul de faţă, potrivit declaraţiilor comisarului-şef Caliţoiu, şeful SRPT Constanţa este cercetat disciplinar de MAI, la rândul său, şi şeful BCP fiind sancţionat, anul trecut, cu mustrare scrisă. Iar peste toate acestea, periodic, reprezentanţii MAI şi IGPR vin la Constanţa să inspecteze climatul în care se desfăşoară munca ofiţerilor şi agenţilor de la Transporturi. Clinciurile dintre şeful BCP şi şeful SRPT par să fi început, potrivit comisarului-şef Caliţoiu, odată cu preluarea conducerii Secţiei Regionale de către comisarul-şef Ştefan Munteanu, la mijlocul anului 2008. Totuşi, timide la început, acestea au căpătat proporţii însemnate în ultimul an. Atât de mari sunt dimensiunile la care a ajuns acest conflict încât, la momentul de faţă, Caliţoiu susţine că, printre altele, Munteanu i-a subminat autoritatea şi i-a instigat subordonaţii să nu-l asculte. Aspect negat de şeful SRPT. În contextul „bătăliei voinţelor" dintre cei doi şefi şi a sesizărilor periodice făcute de şeful BCP cu privire la activitatea poliţiştilor de la Transporturi, calificativul „Bun" (în loc de cel de „Foarte bun" sau „Excepţional") primit de Paraschiv Caliţoiu îi pare acestuia, mai degrabă, o răzbunare din partea şefului SRPT, dar şi a colegilor cărora nu le-a tolerat greşelile sau abaterile de orice fel. Concret, pe rolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrat dosarul cu numărul 5036/118/2010, în care şeful BCP i-a dat în judecată pe Ştefan Munteanu şi pe Dan Roşoga. Prima înfăţişare a fost stabilită în proces pe data de 27 mai.

colaj_1.jpgRapoarte negative la IGPR

Mai exact, şeful de la Cercetări Penale susţine că aprecierea i-a fost acordată pe nedrept şi în mod nelegal, astfel că a decis să conteste Fişa de Evaluare a activităţii sale în perioada 1.12.2008 - 31.11.2009. În plângerea adresată instanţei, Caliţoiu susţine că Munteanu, dar şi şeful său ierarhic, nu ar fi respectat procedurile legale de evaluare, valabile în MAI. De asemenea, şeful de la Cercetări Penale mai spune că modalitatea în care s-a realizat evaluarea lui nu reflectă nivelul real al pregătirii sale. În plus, Caliţoiu susţine că, în analizarea contestaţiei sale la IGPR împotriva calificativului primit, au fost luate în considerare mai multe rapoarte negative, întocmite de colegi de-ai săi pe care, la rândul său, i-a reclamat, atunci când a avut ocazia, pentru diverse nereguli sau abateri. Astfel, după cum se arată în plângerea adresată instanţei, printre cei care ar fi întocmit rapoartele negative se numără comisarul-şef Cornel Tănase, şeful Biroului de Investigare a Fraudelor, care ar fi susţinut că, din cauza lui Caliţoiu, procurorii refuză să mai lucreze cu unităţile de poliţie. Comisarul-şef Caliţoiu a catalogat acuzaţiile acestea drept „pur şi simplu, nişte minciuni". Totodată, alături de raportul lui Cornel Tănase, ar fi stat şi rapoarte întocmite de comisarul-şef Viorel Vasile, comisarul-şef Remus Budur, comisarul-şef Gheorghe Berechet, subcomisar Eduard Dragu şi actualul comisar Cerasela Miron. Pe de altă parte, trebuie remarcat că şeful de la Cercetări Penale spune că a identificat la Poliţia Transporturi Constanţa şi a sesizat organelor abilitate nereguli dintre cele mai grave.

Fals, furturi şi BCP desfiinţat

Astfel, în ultimul an, Caliţoiu a sesizat Parchetul Tribunalului Constanţa pentru a-i ancheta pe poliţiştii de la Transporturi Feroviare Cernavodă, pentru întocmire în fals de acte de cercetare penală. De asemenea, acesta a sesizat procurorii pentru a-l cerceta pe agentul George Iacobescu, pe care îl suspectează de participare la comiterea furtului de 90 de tone de zahăr din Portul Constanţa. În plus, Caliţoiu a cerut să se ia măsuri disciplinare faţă de inspectorul principal Daniel Antonaru, despre care spune că, timp de un an, nu a efectuat lucrări de niciun fel într-unul din dosarele sale. Nu în ultimul rând, şeful de la Cercetări Penale s-a arătat nemulţumit de activitatea de urmărire penală desfăşurată de subordonaţii săi, comisar Cerasela Miron şi comisar-şef Gheorghe Berechet, în dosarul privind sustragerile unor vagoane de marfă, dat fiind că, deşi aceştia au trimis dosarul la Parchet cu propunere de trimitere în judecată, procurorii au decis scoaterea învinuiţilor de sub urmărirea penală, din cauza activităţii slabe a poliţiştilor. Menţiuni similare se fac şi despre comisarul-şef Remus Budur. Mai mult, Caliţoiu spune că, în septembrie 2009, Munteanu ar fi emis Dispoziţia nr. 542.147/11.09.2009, prin care BCP era desfiinţat, „de facto". Ulterior, dispoziţia a fost anulată în urma controlului MAI din ianuarie 2010. Caliţoiu îl acuză pe Munteanu că i-ar fi instigat pe lucrătorii de la Cercetări Penală la insubordonare, iar comisarul-şef Ion Deacu, comisarul Cerasela Miron şi subcomisarul Eduard Dragu au dat curs dispoziţiei şefului SRPT. De altfel, Caliţoiu spune că, în august 2009, Munteanu a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa în legătură cu şeful BCP, cu privire la activitatea comisarului-şef Ion Deacu. După ce dosarul a fost declinat la Parchetul Curţii de Apel, în luna martie s-a decis neînceperea urmăririi penale faţă de Caliţoiu. Legat de procesul intentat de Paraschiv Caliţoiu, Ştefan Munteanu a declarat că nu a încălcat cu nimic legea şi că nu i-a interzis să vină în biroul lui. „În 2009, au venit 40 de oameni de la MAI şi IGPR să verifice sesizările lui. Cum au venit, aşa au şi plecat. De altfel, Paraschiv Caliţoiu a ascuns dosare şi, prin fals, m-a derutat că dosarele au fost trimise la Parchet", a precizat şeful SRPT. „Dacă el a vrut să meargă să se roage de judecător să-i dea «Foarte Bine», să meargă. Nu-i vina mea, eu atât am considerat că ştie şi poate".


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

are dreptate Calitoiu

15 May, 2010 11:30

Transporturile sunt la pamant din cauza coruptiei, iar despre Cerasela Miron, toti jurnalistii stiu ca are un comportament necooperant, deci e ceva in neregula cu ea.

juristul

05 May, 2010 12:10

oare ce au de impartit acesti functinari publici de se reclama unii pe altii?

Articole asemanatoare

Luju.ro Avocatul Ionuț Cazan din Baroul Constanța, maltratat în sediul poliției, a câștigat la CEDO 11.700 euro

05 Apr 2016 3835