In vizorul ANI

„„Verdict” de incompatibilitate de la ANI Primari celebri cu „sabia” deasupra capului

Agenţia Naţională de Integritate a anunţat, ieri, că a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul a 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa, ca urmare a exercitării simultane de către aceştia atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor a societăţilor comerciale de interes local, contrar prevederilor legale care reglementează regimul juridic al incompatibilităţilor.
 
„Astfel, 22 de aleşi locali din judeţul Constanţa s-au aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a exercitării simultane atât a funcţiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor a SC RAJA SA Constanţa”, informează ANI. De menţionat este că printre cei 22 de aleşi locali se numără şi trei foşti primari.
 
„Incompatibilii”
 
Potrivit ANI, aleşii declaraţi incompatibili sunt Nicolae Matei, primarul USL al oraşului Năvodari, aflat la al doilea mandat, Cristian Cîrjaliu, primarul USL al comunei Agigea, aflat, de asemenea, la al doilea mandat, Ion Ovidiu Brăiloiu, primarul USL al localităţii Eforie, aflat la cel de-al treilea mandat, Constantin Micu, primarul USL al comunei Tuzla, în prezent aflat la al doilea mandat, şi Tudor Nădrag, primarul USL al oraşului Hârşova, aflat, şi el, la al doilea mandat în fruntea administraţiei locale.
Acestora li se adaugă liberalul Nicolae Urdea, primarul comunei Limanu, aflat la al treilea mandat, Dumitru Chiru (USL), gospodarul şef din comuna Lumina (al doilea mandat), Constantin Radu, primarul USL al comunei Amzacea (al patrulea mandat), Gheorghe Chiriac (USL), şeful administraţiei locale din Mereni (al patrulea mandat), Mariana Gâju (USL), primarul comunei Cumpăna (al patrulea mandat), Ion Nicolin (USL), edilul şef al oraşului Negru Vodă (al şaselea mandat), Niculae Stan (USL), fostul gospodar şef din Pecineaga, Gheorghe Stelian (USL), primarul comunei Topraisar (al cincilea mandat).
Ioan Suciu (PSD), fostul primar al comunei Ciobanu, se află, şi el, pe lista aleşilor locali incompatibili, ca şi fostul edil şef al oraşului Băneasa, Gelu Iordache (PSD) şi asemenea fostului primar din Mihail Kogălniceanu, Valer Iosif Mureşan (PSD).
În această situaţie se mai află, susţine ANI, Marian Gălbinaşu, primarul USL al comunei Corbu (al treilea mandat), Gheorghe Manta (USL), gospodarul şef al localităţii Chirnogeni (al treilea mandat), Cristian Telehoi (USL), primarul din Cobadin, Marian Dan (USL), şeful administraţiei publice locale din comuna Deleni, dar şi doi viceprimari: Ştefan Marius, viceprimarul comunei Independenţa, şi Ion Burcea, viceprimarul localităţii Lipniţa.
De remarcat este că unii dintre cei mai sus menţionaţi ar fi fost, conform Agenţiei Naţionale de Integritate, reprezentaţii unităţilor administrativ teritoriale nu doar în AGA a RAJA, ci şi în alte societăţi comerciale de interes local. Este cazul lui Marian Dan, care „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 iunie 2008 - 7 februarie 2012 (ca urmare a deţinerii simultane a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Deleni în AGA a SC RAJA SA Constanţa) şi în perioada 28.09.2010 - prezent (ca urmare a deţinerii simulate a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Deleni în cadrul Serviciului Administrativ Local Deleni SRL)”.
În vizorul ANI pentru o presupusă dublă incompatibilitate a intrat şi fostul primar din Mihail Kogălniceanu. Valer Iosif Mureşan s-a aflat, potrivit ANI, „în stare de incompatibilitate în perioada 18 iunie 2008 - 21 iunie 2012 (ca urmare a deţinerii simultane a funcţiei de primar şi a calităţii de reprezentant al comunei Mihail Kogălniceanu în AGA a SC RAJA SA Constanţa) şi în perioada 29 aprilie 2011 - 21 iunie 2012 (ca urmare a exercitării concomitente a funcţiei de primar şi reprezentant al comunei Mihail Kogălniceanu în cadrul M. K. Pază şi Protecţie SRL)”.
 
Cine şi de ce nu a transmis un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare
 
Aşa cum a specificat ANI, printre cei 22 de aleşi locali declaraţi incompatibili există şi persoane care nu au transmis instituţiei un punct de vedere. „Cu excepţia lui Cîrjaliu Cristian Maricel, Gălbinaşu Marian, Stan Niculae, Telehoi Cristian şi Burcea Ion, toate persoanele evaluate au depuse la dosarul de evaluare puncte de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, se menţionează în comunicatul ANI.
În ceea ce-l priveşte, primarul comunei Cobadin, Cristian Telehoi a declarat că va trimite un punct de vedere abia după ce raportul ANI îi va parveni. „Ce importanţă avea punctul meu de vedere? Nu pot justifica decât faptul că am fost desemnat să reprezint interesele comunei în AGA. N-ar fi schimbat cu nimic un punct de vedere. După ce primesc raportul, cu siguranţă voi ataca în instanţă”, a menţionat el.
Nici primarul comunei Corbu, liberalul Marian Gălbinaşu, nu a considerat necesar să depună la dosar un punct de vedere: „Nu am făcut asta pentru că oricum ajungem în instanţă. Am răspuns la ce ne-au cerut, dar prin documente. Punct de vedere însă nu am mai trimis”.
Ion Burcea, viceprimarul comunei Lipniţa, a declarat că i-a transmis avocatului său documentele necesare, dar a mărturisit că acesta din urmă se ocupă de tot, lăsând de înţeles că nu ştie dacă la dosar a ajuns şi punctul său de vedere.
Nu în ultimul rând, Cristian Cîrjaliu, primarul comunei Agigea, a explicat: „Nu am trimis un punct de vedere pentru că mă aşteptam la această decizie. Aştept înştiinţarea şi voi ataca în instanţă. Mai mult, voi deschide pe penal o acţiune pentru abuz în serviciu împotriva funcţionarilor ANI. Din cauza lor, patrimoniul public al comunei este lăsat de izbelişte. ANI a descoperit roata. Legea 215 spune că reprezentantul unităţii administrative este primarul. De ce sunt eu incompatibil?!?”.
Menţionăm că am încercat să aflăm un punct de vedere şi de la Niculae Stan, fostul primarul din Pecineaga, dar acesta nu a putut fi contactat. În cazul în care ne va transmite punctul său de vedere, acesta va fi ulterior publicat.
 
Prefectura Constanţa nu a primit rapoartele ANI
 
Conform declaraţiilor prefectului judeţului Constanţa, Eugen Bola, ANI nu ar fi trimis, până ieri după amiază, Prefecturii Constanţa rapoartele privind incompatibilitatea celor 22 de aleşi locali. „Rapoartele vor veni la prefectură abia după ce ele vor fi transmise celor 22 de aleşi locali. La prefectură se transmit doar spre ştiinţă”, a declarat Bola.
Întrebat dacă va acţiona în vreun sens după decizia ANI, reprezentantul Guvernului în teritoriu la Constanţa a afirmat: „Sunt convins că, după episodul cu Vasile Delicoti, primarul din Poarta Albă, toţi cei vizaţi vor acţiona în instanţă decizia ANI. Aşteptăm să se deruleze cele două etape: fondul şi recursul”.
Amintim că, în urmă cu fix un an, ANI a decis că alţi şase primari constănţeni sunt incompatibili şi anume: Florin Mitroi (Valu lui Traian), Gheorghe Moldovan (Albeşti), Traian Cristea (Costineşti), Mugur Mitrana (23 August), Nicolae Anghel (Castelu) şi Vasile Delicoti (Poarta Albă). Acesta din urmă a fost eliberat din funcţie prin ordin al prefectului, însă a atacat în instanţă ordinul reprezentantului Guvernului în teritoriu la Constanţa.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În atenţia medicilor după ce au intrat în mare

27 May 2018 866

Flagrant! Poliţist şi în timpul liber

27 May 2018 1052

A murit Alan Bean, unul dintre astronauții americani care au păşit pe Lună

27 May 2018 345

Pogorârea Sfântului Duh. Unde slujesc, astăzi, ierarhii din Sud-Estul României

27 May 2018 545

Accident rutier grav în Constanța. Un autoturism a intrat într-o ambulanță. O victimă. Poliția Rutieră anchetează cazul (galerie foto)

26 May 2018 9764

Litoralul pentru toți Al treilea tânăr salvat din valuri. Practicanții de sporturi extreme au fost îngerii păzitori pe plaja din Mangalia

26 May 2018 1520

Șoferiță de TIR româncă, găsită moartă la volan într-o benzinărie din Italia

26 May 2018 1106

UPDATESalvatorii în alertă! Doi adolescenți se zbat în valuri la Mangalia

26 May 2018 2176

Româncă de 21 de ani, ucisă cu sânge rece în Belgia. Legiștii au găsit 50 de lovituri de cuțit pe corpul victimei

26 May 2018 6890

Emisiune numismatică având tema 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial. Cum arată. Detalii. Cât costă

26 May 2018 522

Tribunalul Constanţa, veste proastă pentru Mihai Necolaiciuc, fost director general al CFR

26 May 2018 470

#citeşteDobrogea Academicianul dobrogean Petre Frangopol aniversează 85 de ani. Respect pentru genialitatea unui mare român

26 May 2018 427

#citeşteDobrogeaTOMI-CONSTANŢA monografie (1931). Capitolul III. Stăpânirea turcească. Kustendje Ruşii dau foc oraşului Constanţa la 1809

26 May 2018 641

#citeşteDobrogea In Memoriam Jean Constantin, la opt ani de la dispariţie

26 May 2018 873

#citeşteDobrogea #memoriateatruluiconstănţean „Metamorfoza unui vis”, autor Anaid Tavitian (2011)

26 May 2018 672

Imagini de la evenimentAccident rutier în Ovidiu, județul Constanța. Două mașini implicate. Un rănit

25 May 2018 1711

Liceul Teoretic Negru Vodă, județul Constanța, angajează. Iată postul vacant!

25 May 2018 303

Modificări în structura societății Venus Holiday 2000 SA

25 May 2018 234

Doliu în politica românească! Un fost ministru din Guvernul Năstase a murit

25 May 2018 608

Doliu în familia fostului tenismen Ilie Năstase!

25 May 2018 1462

După trei ani de absenţă, Constanţa va evolua iar în Superligă ACS Tomitanii se va înscrie în eşalonul de elită

25 May 2018 2748

Bursa de Valori BucureștiMedLife a finalizat achiziția Ghencea Medical Center

25 May 2018 272

Scandal în trafic. Un șofer a fost înjunghiat după ce s-a certat cu un alt conducător auto

25 May 2018 1567

Tragedie pe șosea. Un bărbat a murit într-un tragic accident rutier. A intrat cu mașina într-un tir

25 May 2018 1926

Tânăr din Hârșova, plecat la muncă în Italia dat dispărut de rude. Nu mai știu nimic de el de opt luni

25 May 2018 307

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 24 mai 2018

25 May 2018 312

Bărbat de 85 de ani din localitatea Lumina, județul Constanța dat dispărut de rude

25 May 2018 445

Pentru următorii doi ani, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” preia președinția Forumului Educațional Naval al Uniunii Europene și NATO

25 May 2018 340

Caz șocant. O fetiță de 10 ani ar fi fost agresată sexual de profesorul de chitară. Polițiștii fac percheziții la locuința suspectului

25 May 2018 838

Imagini de la eveniment. Seniorii Constanței premiați în cadrul unei festivități organizate la Casa de Cultură (galerie foto)

25 May 2018 319

Incredibil. Ce au găsit polițiștii asupra unui bărbat suspectat de furturi din locuințe. Cum acționa suspectul

25 May 2018 645

FC Viitorul participă în weekend, la Ovidiu, la turneul „Dolphin Cup“

25 May 2018 385

Adunare Generală Extraordinară Se organizează alegeri pentru conducerea Asociaţiei Judeţene de Fotbal Constanţa

25 May 2018 767

Festivitate de premiere pentru seniorii oraşului Constanţa

25 May 2018 337

Patru bărbaţi au interzis în Cuza Vodă şi Mihail Kogălniceanu Crimă la discotecă. Zeci de ani de puşcărie. Sentinţa rămâne neschimbată

25 May 2018 692

Un poliţist care a trecut prin momente groaznice în timpul unei misiuni ar putea primi daune morale

25 May 2018 2895

#citeşteDobrogea In Memoriam compozitorul Dumitru Lupu. Ar fi împlinit astăzi 66 de ani

25 May 2018 1319

#scrieDobrogea. Canalul Dunăre - Marea Neagră. 34 de ani de la inaugurarea „Magistralei Albastre“ Primele proiecte de realizare a canalului navigabil (II)

25 May 2018 1010

Campioană judeţeană La juniori E, Academia Farul a devansat FC Viitorul şi joacă la Constanţa la faza de zonă

25 May 2018 3598

Premieră în justiţia din Constanţa! Un copil a fost condamnat ieri pentru uciderea unui alt copil

25 May 2018 4124

Copil de trei ani, lovit de mașină. Șoferița, preluată de ambulanță după ce a fost bătută de tatăl victimei

24 May 2018 453

Benone Sinulescu, declarații despre moartea lui Jean Constantin. Ce ar fi grăbit decesul actorului

24 May 2018 895

Societatea Efo Urban SRL are un nou administrator

24 May 2018 474

Interpreta de muzică populară Ileana Constantinescu s-a stins din viață (video)

24 May 2018 566

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 23 mai 2018

24 May 2018 352

Fotograful Ion Cucu s-a stins din viață. Prin ce imagini surprinse a devenit cunoscut

24 May 2018 463

Tragedie pe DN7. Un motociclist a murit într-un tragic accident rutier. Victima este cetățean austriac

24 May 2018 2111

Bărbatul suspectat că și-a înjunghiat soția și socrii a fost prins de polițiști. Unde a fost găsit suspectul

24 May 2018 1283

Shippingul românesc în doliu. Fostul director financiar al APM Constanța s-a stins din viață

24 May 2018 3431

Foști sau actuali funcționari publici găsiți în incompatibilitate sau conflict de interese de ANI

24 May 2018 393