Deschidere editie

Veste proastă în instanţă pentru DNA Bucureşti! Cine sunt judecătorii care au luat decizia şi ce cazuri au analizat de la Constanţa (rechizitoriu)

Judecătoarea Francisca Vasile, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, a decis luna trecută ca Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, să rămână sub control judiciar
 
Hotărâre definitivă în dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare de teren din zona Brătianu - Constanţa! La termenul trecut, Alexandru Ciprian Ghiţă, magistrat din Curtea de Apel Bucureşti, învestit cu soluţionarea cauzei, a admis cererea formulată de Alin Horaţiu Dima, inculpat în dosar, privind modificarea măsurii preventive a controlului judiciar, în sensul că a încuviinţat părăsirea temporară a teritoriului României şi deplasarea acestuia în Bulgaria, oraşul Varna, în perioada 31 martie - 2 aprilie. Nemulţumiţi, procurorii DNA au atacat decizia judecătorului Alexandru Ciprian Ghiţă la Curtea Supremă.
 
Acţiunea procurorilor Anticorupţie a fost trimisă spre soluţionare judecătorilor Valentin Horia ŞelaruDaniel Grădinaru şi Francisca Vasile, magistraţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României. Ulterior deliberărilor, cei trei judecători au respins acţiunea promovată de DNA, menţinând hotărârea lui Alexandru Ciprian Ghiţă.
 
Alin Horaţiu Dima (al cărui nume apare şi în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa) este judecat alături de Crinuţa Nicoleta Dumitrean (fost preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) şi al Comisiei Centrale de Despăgubiri), omul de afaceri Horia SimuCătălin Florin TeodorescuOana VasilescuDragoş George BogdanFlorentina Savu. Noul termen a fost stabilit pentru data de 28 martie.
 
Zilele trecute, judecătorii Valentin Horia Şelaru, Daniel Grădinaru şi Francisca Vasile au respins, ca nefondat, recursul în casaţie declarat de Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, împotriva deciziei penale nr. 768/P din 29 iunie 2016 pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, în dosarul privind presupusa subfinanţare a Centrului Militar Zonal Constanţa. Decizia este definitivă. În cauza mai sus precizată, fostul şef al CJC a fost condamnat la cinci ani de închisoare.
 
Valentin Horia Şelaru şi Francisca Vasile au judecat dosarul în care Stan Mustaţă, fostul şef al Secţiei I Penale din Curtea de Apel Bucureşti, a fost condamnat la opt ani şi şase luni de închisoare, cu executare. Mustaţă este unul dintre foştii judecători ai Dosarului Retrocedărilor din Constanţa. În acest dosar, printre cei aproape 40 de inculpaţi se află Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, şi Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.
 
Daniel Grădinaru face parte din completul care judecă dosarul unde fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, dar şi omul de afaceri Avraham Morgenstern au fost deferiţi Justiţiei, cauza vizând Campusul Social Henri Coandă. Tot în acest dosar, procurorii DNA au cerut şi obţinut arestarea preventivă în lipsă a omului de afaceri Elan Schwartzenberg.
 
Judecătoarea Francisca Vasile, din Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, a decis luna trecută ca Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, să rămână sub control judiciar. Amintim că procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus, pe data de 3 februarie, trimiterea în judecată a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, sub acuzaţia de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
 
Francisca Vasile a judecat şi dosarul denumit generic „Bani pentru şefi din Consiliul Judeţean Constanţa“, cauză în care au fost condamnaţi Eugeniu Mija (afacerist din Bucureşti), Lupşa Realini, cântăreţ al formaţiei Gaz pe Foc, fost partener de afaceri al social-democratului Miron Mitrea, fost ministru al Transporturilor, şi Nicolae Vasilescu, înalt funcţionar public, şef al Departamentului Legislativ al Camerei Deputaţilor, preşedinte al Casei Româno-Chineze şi deputat USL (Colegiul 2 Craiova).
 
Revenind la retrocedarea a 25 de hectare de teren din zona Brătianu - Constanţa, potrivit DNA, „la data de 22 octombrie 2009, inculpatul Simu Horia, printr-un intermediar, a achiziţionat drepturile litigioase ce priveau o suprafaţă de teren situată în municipiul Constanţa, preţul cesiunii fiind de 700.000 de euro“.

35 de euro/mp 

„De la acea dată, inculpatul Simu Horia a iniţiat un complex de demersuri prin intermediul unor angajaţi ai societăţilor sale şi prin intermediul unor persoane cu funcţii de conducere din cadrul unor instituţii publice, cu sprijinul cărora să urgenteze obţinerea despăgubirilor prin intervenţia acestora la nivelul autorităţilor implicate în procedura de retrocedare. Urmare a acestor demersuri, la data de 26 mai 2011, inculpaţii Dumitrean Crinuţa Nicoleta, Mihai Cristian Sebastian, Baciu Remus Virgil, Vasilescu Oana, Bogdan Dragoș, Teodorescu Cătălin Florin şi Marko Atilla Gabor, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor Legii nr. 247/2005 (privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente) şi a altor prevederi legale, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Dima Alin Horaţiu, prin care valoarea unui teren în suprafaţă de 25 de hectare situat în municipiul Constanţa (zona Brătianu - Anadalchioi) a fost stabilită la suma de 8.750.000 de euro (35 de euro/mp), echivalentul a 37.243.500 de lei. Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului, respectiv cu suma de 7.715.000 de euro, echivalentul a 32.838.126 de lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această sumă în dauna bugetului de stat concomitent cu obţinerea unui avantaj patrimonial de către inculpatul Simu Horia şi alte persoane, beneficiare ale drepturilor litigioase, în cuantum total de 32.209.990,76 de lei“, potrivit DNA.
 
Rechizitoriul poate fi citit integral accesând linkul de mai jos:
 
Tehnici de retrocedare a 25 hectare din zona Brătianu - Anadalchioi (rechizitoriu)

Cine este şi ce avere are!
Judecător nou pentru dosarul retrocedării a 25 de hectare din Constanţa (rechizitorii + documente)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanţa retrocedată! Judecătorul Ciprian Ghiţă analizează azi cazul Anadalchioi - Brătianu

21 Sep 2018 466

Amenzi aplicate de Poliţia locală Constanţa pentru răscolirea gunoiului din containere (galerie foto)

12 Sep 2018 1103

Continuă dezinsecția în cartierele din Constanța. Ce insecticid nou se va folosi (galerie foto)

27 Aug 2018 1683

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru scenografa Eugenia Tărăşescu Jianu

25 Aug 2018 892

Primăria Constanța a curățat azi mormintele și aleile de acces din cele două cimitire musulmane (galerie foto)

21 Aug 2018 379

Cum a fost „tranşat“ Dosarul Retrocedărilor din Constanţa! Prezentarea modului de operare A. Terenurile din zona Km 4-5, dereaua fostei comune Anadalchioi (document)

07 Aug 2018 977

Se montează plăcuţe stradale şi indicatoare în Palazu Mare, Tomis Nord, Anadalchioi, Tomis III şi Faleză Nord (document)

31 Jul 2018 702

Lipsă de procedură cu afaceristul Horia Simu Retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu - Constanța, în atenția judecătorilor

02 Jul 2018 454

Cum au fost retrocedate 25 de hectare din zona Brătianu - Constanţa. Azi, al 19-lea termen de judecată

29 Jun 2018 536

25 de hectare din zona Brătianu - Constanţa, retrocedate. Judecătorii continuă audierea martorilor

28 Apr 2018 1111

#citeşteDobrogea 106 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Constanţa. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

29 Mar 2018 1032

#citeșteDobrogea „Epidemia de holeră ar fi omorât în Constanța aproape două mii de suflete.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

02 Mar 2018 1341

Angajații SC Polaris M Holding și polițiștii locali, acțiune de igienizare în zona Anadalchioi din Constanța

21 Feb 2018 583

Decese Constanţa, 16 ianuarie 2018

16 Jan 2018 1006

25 de hectare din zona Brătianu, retrocedate. Cine sunt inculpaţii. Noul termen, la anul

15 Dec 2017 731

Procesul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu - Constanţa, amânat

22 Nov 2017 662

O bucată din Constanţa, retrocedată. Judecata dosarului, amânată din cauze medicale

23 Sep 2017 1571

Constanţa de odinioară „O problemă pe care străinătatea n-a fost în stare s-o rezolve şi-a căpătat dezlegarea la noi cu aparate româneşti“ (galerie foto)

22 Aug 2017 12618

Zeci de hectare din zona Brătianu - Anadalchioi, retrocedate Victorie pentru unul dintre inculpaţi. Alin Horaţiu Dima pleacă din ţară (rechizitoriu)

09 Aug 2017 3306

Dosarul Retrocedărilor din Constanţa! Iată ce conţin patru dintre dispoziţiile de primar desfiinţate în instanţă! Terenuri de milioane de euro (documente)

17 Jul 2017 2838

LIVE TEXT Tânăra din Constanţa, decedată în atentatul de la Londra, e condusă pe ultimul drum. E prezent şi ambasadorul Marii Britanii în România (galerie foto+video)

13 May 2017 10096

„Un ultim drum cumplit de greu” Familia tinerei din Constanţa, decedată în atentatul de la Londra, sfâşiată de durere (galerie foto)

12 May 2017 5440

Judecătorii se pronunţă azi în dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din Constanţa

10 May 2017 2486

Constanţa. Accident rutier la intersecţia străzilor Delfinului cu Semănătorului. Mai multe persoane s-au adunat la faţa locului (galerie foto)

30 Apr 2017 8913

Constanța. Accident la intersecția străzilor Soveja cu Semănătorului. O victimă (galerie foto)

20 Mar 2017 3919

Cine este şi ce avere are! Judecător nou pentru dosarul retrocedării a 25 de hectare din Constanţa (rechizitorii + documente)

11 Feb 2017 3308

Simona Cîrnaru, de la Înalta Curte, a analizat ieri cum au fost retrocedate 25 de hectare din zona Brătianu - Constanţa (rechizitorii)

28 Jan 2017 2250

Simona Cîrnaru va analiza pe 11 ianuarie 2017 cum au fost retrocedate 25 de hectare din zona Brătianu - Anadalchioi (rechizitorii)

22 Dec 2016 2055

Judecătorii se pronunţă azi în dosarul privind retrocedarea a 25 de hectare din zona Brătianu - Anadalchioi (rechizitorii)

27 Sep 2016 3117

Şapte persoane judecate pentru retrocedarea a 25 de hectare din Constanţa, sub control judiciar. Ce au mai decis judecătorii (rechizitorii)

21 Sep 2016 3456

Anunţuri, 11 august 2016

11 Aug 2016 994

Polițiștii constănțeni, în doliu

27 Jul 2016 7057

Anunţuri, 27 iulie 2016

27 Jul 2016 1464

Tehnici de retrocedare a 25 hectare din zona Brătianu - Anadalchioi (rechizitoriu)

26 Jul 2016 3803

Judeţul Constanţa Întreruperi programate în alimentarea cu energie electrică

04 May 2016 1535

Constanța, fără apă caldă și căldură

07 Apr 2016 1211

„Avea o mie de planuri pentru viaţa asta“ Jurnalista Ailin Ibraim a plecat „să ducă frumosul în altă dimensiune“

22 Feb 2016 4514

Mai multe zone din Constanţa, fără căldură în pragul sărbătorilor

23 Dec 2015 922

Serian Mavi, condusă pe ultimul drum Victimă a incendiului din Colectiv, înmormântată la Cimitirul Anadalchioi din Constanţa (galerie foto)

10 Nov 2015 2515

UPDATE 5. Victima incendiului din Colectiv Serian Mavi, din Constanţa, condusă pe ultimul drum (galerie foto+video)

09 Nov 2015 2722

Se reclamă un monopol şi lucrări la suprapreţ nefiscalizate la Cimitirul Anadalchioi (galerie foto)

04 Nov 2015 2077

Revizii ENEL Fără curent electric, azi, în Mamaia

15 May 2015 1078

Retrocedarea „Movilă“ face obiectul unui dosar în care au demarat cercetările în urmă cu zece ani (documente)

25 Feb 2015 4575

Ce a făcut ANRP? Despăgubire de peste 1 milion de euro pentru un cesionar din Constanţa (document)

24 Nov 2014 3525

Atenție cui deschideți poarta! Falşi angajaţi RAJA

21 Nov 2014 1076

Familia Ene îşi extinde afacerile De la monopolul în două cimitire din Constanţa, spre construcţii şi catering

16 Sep 2014 2960

Doliu în Cooperaţia de Consum Constanţa

22 Jul 2014 1555

Anunţuri 22 iulie 2014

22 Jul 2014 2962

Raja - Oprire apa

18 Jun 2014 1235

Veşti bune RAJA a finalizat o mare parte din lucrările anunţate

03 Apr 2014 1344