VIDEO Comandantul navei MAI 1106, comisar Stignei Nicolae – „Putem să stăm pe mare fără să ne întoarcem în port timp de trei zile”

 • 26 milioane de euro valoarea celor două nave construite în șantierul Damen  

Joi, 19 ianuarie 2023, în Portul Constanța, la sediul Grupului de Nave Constanţa - Garda Coastă, în prezenţa inspectorului general al Poliţiei de Frontieră Române, chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivașcu a avut loc ceremonialul de intrare în flotă a două nave maritime de patrulare (CPV-Coastal Patrol Vessel), din dotarea Poliției de Frontieră Române, precum şi cel de înmânare al pavilionului navei.  La eveniment pe lângă șeful de la Poliția de Frontieră, a participat și Liana Constantin, directorul economic de la Damen Mangalia, cât și Silviu Coșa, Prefectul Județului Constanța. 
 

Este vorba despre nave maritime de patrulare, proiect FCS 4008, au fost construite în șantierul navala Damen și fac parte dintr-un amplu proiect  de achiziție de de mijloace mobilitate navala Frontex în valoare de aprximativ 130 de milioane de lei, ceea ce presupune augmentarea capacității de reacție a Poliției de Frontieră Română. 26 milioane de euro valoarea celor două nave construite în șantierul Damen.
 
Navele efectuează misiuni specifice  pentru a asigura respectarea drepturilor statului român în apele maritime din zona de competență, supravegherea și controlul frontierei maritime, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere, căutarea navelor aflate în pericol și salvarea echipajelor acestora. 
 
Mai multe detalii despre nave ne-au fost oferite de către comandantul uneia dintre navele Gărzii de Coastă, comisar Stignei Nicolae, comandant navă MAI 1106.
 


„Navele sunt nave de patrulare. Poliția de Frontieră are acest tip de nave pe care le-am achiziționat din Germania și pe care le vom înlocui. Sunt nave care asigură patrularea pentru marea teritorială și zona economică a României. Noi ieșim din port, verificăm toată zona, dacă sunt probleme acționăm, dacă nu – ne continuăm misiunea.
 
De asemenea, aceste nave le vom folosi și la misiunile Frontex – asigurarea de supraveghere a frontierei maritime Uniunii Europene, și, subsididar, salvarea de vieți omenești pe mare. Navele au o autonomie de trei zile, asta înseamnă că putem să stăm pe mare fără să ne întoarcem în port timp de trei zile. Tot ce înseamnă carburant, alimente, apă pentru echipaj și toate condițiile sunt asigurate. Viteza navei este de 30 de noduri. Avem radar de supraveghere și camere de supraveghere care ne ajută să găsim ținte care nu au sistem de identificare. Avem ambarcațiune foarte performantă, de opt metri, cu o viteză de 40 de noduri și cu o lansare eficientă în aceste momente când marea este urâtă. Se lansează foarte ușor.
 

Avem și sisteme specifice de salvare. Avem un rescue star, un sistem care ne permite să salvăm persoane aflate la o distanță de 10-15 metri de navă, fără a-i pune în pericol. Există și plase specifice de ridicare a persoanelor din apă. Plasele se montează pe bord și persoanele aflate în apă se pot ridica în navă.
 
Țintele se pot observa de la peste 12 mile (ambarcațiune)”, a precizat Comisar Stignei Nicolae, comandant navă MAI 1106.

 
Proiectul a fost demarat în luna martie a anului 2021, când Inspectoratul General al Poliției de Frontieră a semnat contractul comercial privind achiziția a două nave maritime de patrulare - Damen FCS 4008 PATROL cu Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands.  Contractul s-a derulat  în cadrul proiectului ROFSIB2018OS2ASP02 - Achiziție de mijloace de mobilitate navală necesare Frontex, procedura de atribuire a contractului de achiziție fiind licitația publică deschisă.
 
Valoarea contractului a fost de 154.633.657 de lei (26 milioane de euro), proiect derulat din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă, navele  intrând în dotarea PFR  la sfârşitul anului 2022.
 
Achiziția de nave maritime de patrulare şi şalupe de intervenţie conferă Poliţiei de Frontieră Române o creștere a capacității de intervenţie operativă, pentru desfășurarea de misiuni specifice de a asigura respectarea drepturilor statului român în apele maritime din zona de competență, supravegherea și controlul frontierei maritime, prevenirea și combaterea migrației ilegale și a faptelor specifice criminalității transfrontaliere, căutarea navelor aflate în pericol și salvarea echipajelor acestora.
 
De asemenea, în contextul gestionarii fenomenului migraționist la frontierele externe ale UE, achiziția de noi mijloace de mobilitate navală este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliției de Frontieră Române asumate față de Agenția Frontex, în ceea ce privește detașarea de echipamente tehnice în operațiunile comune derulate la frontiera maritimă externă a UE
 
Caracteristici tehnico-tactice principale - Damen FCS 4008 PATROL:
 • executarea de misiuni operative cu o durată de minim 3 zile, nava fiind operațională la  un grad de agitaţie al mării 5 Douglas (valuri cu o înălțime de 4 metri);
 • posibilitatea de a transmite în timp real date şi informaţii către centrul de comandă şi control,;
 • echipaj: 23 persoane;
 • capacitate maximă supravieţuitori (pe puntea pupa): 80 persoane;
 • viteză maximă: 30 noduri;
 • lungime totală: 42,95 m;
 • lăţime totală: 8,65 m;
 • pescaj maxim: 3,05 m;
 • autonomie de minim 600 mile marine;
 • tonaj brut: 300 tone.
 
 
PRECIZĂRI:
         
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Eveniment în Portul Constanța. Ceremonial de intrare în flotă a două nave maritime de patrulare, din dotarea Poliției de Frontieră Române (GALERIE FOTO+VIDEO)
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-a semnat contractul de modernizare a Sistemului Integrat de Supraveghere a Frontierei Maritime – SCOMAR

14 Jun 2024 594

Județul Constanța Autoturism de lux, căutat de autoritățile din Italia, descoperit de poliţiştii de frontieră, la Negru Vodă (FOTO)

31 May 2024 485

România 30 de zile de arest pentru un șofer bulgar, prins de polițiștii de frontieră cu 40 kg de droguri, la Calafat

24 May 2024 455

Județul Constanța Polițiștii de frontieră de la Vama Veche au confiscat marfă de peste 250.000 lei

22 May 2024 595

Știri România Rezultatele privind acțiunile desfășurate de Poliția de Frontieră în perioada sărbătorilor de 1 Mai și Paști

07 May 2024 468

România Mai mulți cetățeni străini și minori depistați cu nereguli pe aeroporturi în ultima săptămână

06 May 2024 558

În Portul Mangalia Două drone de tip avion au intrat în dotarea Poliției de Frontieră (Galerie FOTO)

17 Apr 2024 744

​LIVE TEXT. Eveniment important la Mangalia Două drone de tip avion, cu decolare verticală, intră azi în dotarea Poliţiei de Frontieră (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 1768

Poliția de Frontieră Polițiștii de frontieră au verificat peste 20.000 de persoane în aplicația eDAC în această săptămână

07 Apr 2024 570

Traficul la frontieră, în ultimele 24 de ore

16 Feb 2024 572

Traficul la frontierele României, în ultimele 24 de ore. Aproape 8.000 cetățeni ucraineni au intrat în țară

28 Jan 2024 649

Fapte ilegale, amenzi usturătoare și intrări interzise! Date oficiale de la Poliția de Frontieră

27 Jan 2024 625

Traficul la frontierele României, în ultimele 24 de ore

25 Jan 2024 600

Peste 260.000 de euro și 20.000 de dolari, descoperiți de polițiștii de frontieră, ascunși într-un autocar turcesc (FOTO)

24 Jan 2024 1078

Garda de Coastă Alți 14 cetățeni străini, intrați ilegal în țară, depistați de polițiștii de frontieră, în zona localității Cetate, din județul Constanța

24 Jan 2024 713