Virginia Uzun a dat „piept” cu aleşii locali Şefa SPIT sfidează autoritatea consilierilor locali municipali? (document)

După ce, la mijlocul lunii noiembrie, directorul SPIT Constanţa, Virginia Uzun, nu s-a prezentat la şedinţa Comisiei pentru servicii publice, comerţ, turism şi agrement din cadrul Consiliului Local Municipal Constanţa, pentru a discuta situaţia sediilor SPIT Constanţa, surpriza s-a produs în această săptămână. Uzun a dat „piept” cu membrii Comisiei pentru servicii publice, comerţ, turism şi agrement. Cu o falcă în cer şi alta în pământ, Virginia Uzun a venit la comisie să le transmită membrilor acesteia că nu sunt abilitaţi să-i solicite niciun fel de informaţii cu privire la activitatea sau deciziile sale în cadrul Serviciului Public de Impozite şi Taxe Locale.
 
Informaţia ne-a fost confirmată de consilierul local şi secretarul Comisiei nr. 3, Victor Constantin. „S-a prezentat la comisie, ne-a transmis că refuză să ne pună la dispoziţie documentele solicitate privind situaţia imobilelor deţinute sau utilizate de SPIT. Mai mult, atitudinea dânsei a fost profund neadecvată statutului de funcţionar public. A venit şi ne-a fluturat o hârtie (n.r. o vom detalia mai jos) prin care ne aducea la cunoştinţă nouă, celor din comisie, dar şi secretarului Primăriei Constanţa, că nu avem atribuţii să-i cerem socoteală. Consider atitudinea dânsei drept o încălcare a autorităţii Consiliului Local. Îi vom răspunde la hârtia dânsei şi încă mai aşteptăm să ne pună la dispoziţie documentele solicitate. Personal, mă gândesc să iniţiez o plângere pentru abuz în serviciu, dacă nu se va conforma”, ne-a declarat secretarul Comisiei nr. 3, Victor Constantin.

Adresa Virginiei Uzun…

În adresa transmisă de şefa SPIT secretarului Primăriei Constanţa, Marcela Enache, aceasta susţine că, „analizând atât atribuţiile Comisiei nr. 3 pentru Servicii Publice, Comerţ, Turism şi Agrement, cât şi informaţiile solicitate prin Adresa nr. 159416/18.11.2016, am constatat că această comisie nu are atribuţii care să justifice solicitarea trimisă (n.r. vezi facsimil)”. 

Scurt istoric al cazului Uzun vs Comisia 3 a CLM Constanţa 

Reamintim că, pe data de 17 noiembrie, Virginia Uzun fusese convocată de către Comisia 3 să se prezinte pentru a discuta situaţia sediilor. Însă, în ziua şedinţei, aceasta nu s-a prezentat, invocând o problemă personală. În procesul-verbal al şedinţei Comisiei nr. 3 din luna noiembrie se precizează următoarele: „Privind Adresa nr. 156785/14.11.2016 transmisă de comisie către SPITVBL Constanţa, în atenţia doamnei director executiv Virginia Uzun, pentru a discuta situaţia imobilelor pe care serviciul le administrează, se precizează faptul că doamna Uzun se află în concediu medical, fiind prezentă în şedinţă doamna Roberta Tiţă, inspector SPITVBL, pentru a face această precizare. Se va emite o adresă către SPITVBL Constanţa pentru a comunica situaţia sediilor, contractele de închiriere şi anexele la acestea, corespondenţa şi documentele justificative care au stat la baza închirierii spaţiului amplasat în bulevardul Tomis 112. Pentru proxima şedinţă a comisiei, va fi înaintată o adresă către directorul executiv pentru a se prezenta personal la şedinţă, având în vedere că nu a mandatat o persoană să reprezinte informaţiile cerute de comisie“.
 
Precizăm că din Comisia 3 - Comisia pentru servicii publice, comerţ, turism şi agrement - fac parte: Cătălin-Florin Papuc, preşedinte, Victor Constantin, secretar, Cristina Andreea Văsii, Adriana Teodora Câmpeanu, Aurelian Marius Marin, Ioan Solomon, Teodor Patrichi.

Un nou sediu al SPIT Constanţa, pe bulevardul Tomis nr. 112  

De altfel, în luna noiembrie, SPIT Constanţa a anunţat că deschide un nou sediu, pe bulevardul Tomis nr. 112. Aşa cum prezenta cotidianul ZIUA de Constanţa, imobilul în care se mută SPIT Constanţa a fost ridicat pe un fost teren al RAEDPP-ului, teren vândut, în 2014, lui Marius Tărcatu. La acel moment, am contactat-o pe Virginia Uzun, directorul SPIT Constanţa, pentru a afla mai multe detalii despre noul sediu. Aceasta ne-a comunicat că imobilul a fost închiriat, iar numele proprietarului este confidenţial. „Vom plăti o chirie de 9 euro pe metrul pătrat. În total, suprafaţa închiriată este de 2.000 mp. Aceasta este cea mai mică chirie pe care o plătim pentru spaţiile închiriate. Cât priveşte numele proprietarului imobilului, acesta este confidenţial. Noi am publicat de două ori anunţuri, în vederea închirierii unui spaţiu“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Virginia Uzun. Potrivit directorului SPIT Constanţa, imobilul a fost închiriat pentru o perioadă de „patru sau cinci ani“.

Uzun s-a contrat şi cu aleşii din Comisia Juridică  

Tot joi, şefa SPIT s-a prezentat şi la lucrările Comisiei nr. 5 - pentru administraţie publică, juridică, apărarea ordinii publice, respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului, din cadrul Consiliului Local Municipal. Din informaţiile noastre, Uzun a purtat discuţii cu aleşii locali pe marginea proiectului de taxe şi impozite pentru anul viitor.
 
În centrul discuţiilor s-au aflat taxa de linişte, anulată de instanţă, şi taxa de promovare.
Consilierul local Andrei Popescu, membru al Comisiei nr. 5, a propus un amendament prin care solicită suspendarea încasării taxei de linişte până la stabilirea unui cadru legal. „Dacă nu vom şti să gestionăm această taxă, ne putem alege cu plângeri penale, depinde de primar dacă va ţine cont de amendamentul propus de mine în comisie”, a precizat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Andrei Popescu.
 
În legătură cu taxa de linişte, Uzun consideră că taxa este în regulă, însă de vină pentru situaţia actuală ar fi juriştii care au pierdut procesele în instanţă. Totodată, şefa SPIT a motivat în faţa consilierilor că primarul este cel care a iniţiat această taxă, nu ea.
 
Un alt membru al Comisiei nr. 5, Secil Cantaragiu, de la PMP, a propus un amendament care vizează taxa de promovare. Se pare că reprezentantul PMP vrea ca taxa de promovare să fie în continuare încasată, dar banii să nu se mai redirecţioneze către Asociaţia Litoral - Delta Dunării. Rămâne de văzut dacă în şedinţa de Consiliu Local proiectul de taxe va ajunge cu amendamentele celor doi aleşi locali sau nu.
 
Citeşte şi:
 
Cererea de anulare a taxei de linişte din Constanţa pentru 2016, judecată în 2017

 
Judecătorii din Constanţa şi-au motivat decizia prin care au anulat definitiv „taxa Al Capone“ 2015 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Declarații de avere Constanța Directorul ABADL, Hristu Uzun, averea și interesele. Soția sa lucrează la aceeași instituție (DOCUMENTE)

02 Mar 2024 1157

Firme Constanța Pastririci Bakery SRL are administrator nou

01 Mar 2024 653

#Dobrogea145 Hristu Uzun, Director Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, mesaj de Ziua Dobrogei

14 Nov 2023 542

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 23 august 2023

24 Aug 2023 1299

Știri din Constanța Constantin Herda, numit director la AFIR

10 Aug 2023 1503

Avocat ConstantaAndra-Elena UZUN

30 Jun 2023 548

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 24 aprilie 2023

25 Apr 2023 1449

Sergiu Dorin Uzun, soțul fostei directoare de la SPIT, director cu delegare la AFIR Constanța. Avere și interese (DOCUMENTE)

08 Feb 2023 11310

#Dobrogea144 Hristu Uzun, directorul Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, mesaj de Ziua Dobrogei

17 Nov 2022 5003

ABADL Strategie privind închirierea sectoarelor de plajă/exploatarea sectoarelor de plaja în anul 2023

27 Oct 2022 2717

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 27 septembrie 2022

28 Sep 2022 1999

Ministrul Cadariu vizitează plajele extinse din stațiunea Mamaia și Palatul Reginei Maria. „Trist! Nu îmi place cum arată“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

03 Jun 2022 2196

Hristu Uzun a revenit la conducerea Apelor Române Dobrogea – Litoral (DOCUMENT)

07 Mar 2022 4940

Se pregătea de pensie, dar partidul îl vrea înapoi! Hristu Uzun ar putea reveni la conducerea Apelor Române Dobrogea – Litoral

01 Mar 2022 4838

Drepturi salariale SPIT contestă victoria fostului director Carmen Aurelia Trentea Tatu

15 Nov 2021 2415