Voinţă extraordinară pentru Ovidiu Vîntu Un tânăr din Eforie Sud cu hemipareză spastică face jiu-jitsu brazilian (galerie foto)

Ovidiu Vîntu are 19 ani şi încă de la naştere se confruntă cu un deficit motor unilateral, care i-a afectat partea stângă a corpului. De asemenea, de vreo nouă ani suferă de diabet. Acestea nu i-au răpit însă optimismul şi dragostea de viaţă. Iar de puţin timp, a început să practice şi un sport de contact

În urmă cu 19 ani, ceea ce trebuia să fie o mare bucurie pentru familia Vîntu din Constanţa s-a transformat într-o dramă. Mama era însărcinată cu gemeni, ambii băieţi, dar la naştere, unul dintre ei a murit, iar celălalt a trăit, dar s-a ales cu hemipareză spastică stânga, handicap pe care-l poartă de atunci. Băieţelul a primit prenumele Ovidiu, iar părinţii săi l-au înconjurat şi l-au îngrijit cu mare dragoste, încercând să-l facă să uite că el este altfel. Şi au reuşit. Anii au trecut, iar Ovidiu, un tânăr înalt şi frumuşel, rămas singurul copil al soţilor Vîntu, este acum student. S-a integrat în societate, iar problema sa nu-l împiedică să facă şi sport, chiar jiu-jitsu brazilian, unde se luptă cu adversari care nu au probleme fizice!
 
Ovidiu a aflat de acest sport de pe Internet, dar a avut şi un exemplu concret, prietenul său, Neofytos Kosta Katzitzioti, care practica jiu-jitsu brazilian la clubul Absoluto Constanţa. „Am vrut să fac un sport pentru sănătatea mea. Când eram mai mic, am încercat karate şi handbal, dar n-a mers. Am văzut pe Net persoane cu dizabilităţi practicând sportul, iar povestea lor m-a impresionat“, a declarat Ovidiu Vîntu, care, acum două săptămâni, s-a hotărât să înceapă şi el jiu-jitsu brazilian la sala din Constanţa a clubului Absoluto, sub îndrumarea lui Bogdan Mocanu.

„Jiu-jitsu brazilian este pentru toată lumea“

 „«Uau, ce tare!», am zis când l-am cunoscut pe Ovidiu şi l-am văzut cât e de hotărât. E o provocare şi pentru mine, primul sportiv de asemenea natură pe care-l am. Pentru un începător, care, în plus, se confruntă şi cu o mică problemă, Ovidiu se descurcă foarte bine. Jiu-jitsu brazilian se bazează pe lupta la sol şi pe submisie. Este o artă marţială unde primează tehnica şi mai puţin forţa. Practicantul nu trebuie să fie super-atlet sau să aibă un super-echilibru, pentru că, oricum, lupta tot la sol ajunge. Ovidiu este dovada vie că jiu-jitsu brazilian este pentru toată lumea. Oricine îl poate practica. Indiferent de forţă, greutate, vârstă sau stare de sănătate“, a spus şi Bogdan Mocanu.

Ovidiu face zi de zi naveta Eforie Sud - Constanţa

Ovidiu Vîntu s-a născut la Constanţa, dar în prezent locuieşte la Eforie Sud. A absolvit Liceul Teoretic „Carmen Sylva“ din localitate şi a promovat examenul de admitere la Facultatea de Informatică a Universităţii „Ovidius“ din Constanţa. Este un tânăr deschis, jovial şi extrem de serios, care are şi el, ca toată lumea, pasiuni, aspiraţii şi hobby-uri. În afară de sport, îi plac filmele, muzica şi jocurile pe calculator. La sală se pregăteşte în fiecare zi a săptămânii, de luni până vineri, iar uneori lucrează şi sâmbăta. Fiecare antrenament de jiu-jitsu brazilian durează o oră şi jumătate, iar Ovidiu dă mereu totul. La fiecare mişcare, la fiecare procedeu şi la fiecare luptă la care participă, tânărul de 1,80 metri depune un efort suplimentar faţă de restul colegilor. Sudoarea îi curge şiroaie, dar el nu se plânge. Îi place la nebunie acest sport. Altfel nu ar face naveta zi de zi, Eforie Sud - Constanţa, fie cu autobuzul, fie adus cu maşina de mama sa. Iar în scurt timp (peste câteva luni), Ovidiu va participa la primul lui concurs, împotriva unor adversari normali din punct de vedere fizic! Jiu-jitsu brazilian este însă pentru toată lumea.

Colaborare la clubul Absoluto cu psihologul Iuliana Fülaş

Ovidiu Vîntu a găsit la clubul Absoluto un mediu propice pentru practicarea sportului, în ciuda problemelor sale de sănătate. Se bucură de îndrumarea tehnică a lui Bogdan Mocanu, dar va beneficia şi de sprijinul Iulianei Fülaş, psiholog şi psihoterapeut, care, de săptămâna viitoare, va lucra alături de antrenor. „Este o idee genială o asemenea colaborare la un club sportiv, antrenor - psiholog. Eu lucrez la nivelul creierului, iar Bogdan, la nivelul corpului. Pentru persoanele cu dizabilităţi, sportul este extraordinar. Contează foarte mult. Întăreşte stima de sine“, a declarat şi Iuliana Fülaş.
Bogdan Mocanu doreşte să dezvolte la clubul Absoluto şi acest segment al sportivilor cu handicap, cu atât mai mult cu cât va exista şi colaborarea cu Iuliana Fülaş. În acest sens, Mocanu va merge astăzi la Asociaţia „Carmen Sylva“ pentru Protecţia Persoanelor cu Handicap Neurolocomotor, de unde va invita copii la sală, săptămâna viitoare.

Ovidiu poate deveni instructor sportiv

„Suntem deschişi tuturor persoanelor cu handicap din Constanţa care vor să vină la clubul nostru. Încerc să-i ajut pe cei cu probleme, care se pot mişca. Poate că, în viitorul apropiat, Ovidiu va fi instructorul de jiu-jitsu brazilian al celor cu probleme. El cunoaşte cel mai bine aceste aspecte şi le-a simţit pe propria piele“, a spus Bogdan Mocanu. „Terapia prin sport este foarte bună. Persoanele cu dizabilităţi au nevoie de integrare socială. Exemplul lui Ovidiu este extraordinar. Un exemplu de voinţă şi de gândire pozitivă, care ajută mult atât fizicul, cât şi psihicul, şi din care au de învăţat mulţi“, a completat Iuliana Fülaş.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Mihăilescu Izabel

02 Sep, 2014 10:07

Felicitări pentru amândoi !

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.