Voleibaliştii, finanţaţi de Primărie CVM Tomis trebuie să returneze peste un milion de lei Consiliului Judeţean (rechizitoriu + referat DNA)

Clubul Volei Municipal (CVM) Tomis Constanţa ar putea fi obligat să restituie suma de 1.130.000 de lei. În urmă cu o lună, consilierii municipali au aprobat, în unanimitate, alocarea a 1,8 milioane de lei din bugetul local pentru finanţarea activităţii CVM.
 
Decizie de ultim moment în dosarul în care reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) au solicitat obligarea Clubului Volei Municipal (CVM) Tomis Constanţa (unde preşedinte este Sorin Gabriel Strutinsky) la restituirea sumei de 1.130.000 de lei. Banii au fost acordaţi de CJC prin hotărârile de Consiliu Judeţean nr. 24/06.02.2012 şi nr. 40/27.01.2011 şi achitaţi în cursul anului 2012, prin mai multe ordine de plată.
 
Ieri, judecătoarele Daniela Petrovici şi Mihaela Popoacă, din Curtea de Apel Constanţa, au amânat cauza pentru 2016, nu înainte de a constata nelegalitatea hotărârilor Consiliului Judeţean Constanţa nr. 40/27.01.2011 şi nr. 24/06.02.2012, fix hotărârile prin care CVM Tomis Constanţa a fost finanţată de CJC.
 
Serhan Cadâr, directorul executiv al CVM Tomis, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că echipa masculină de volei ar putea avea mari probleme financiare în cazul în care va fi obligată să înapoieze banii daţi de CJC.
 
„În mod sigur clubul ar putea intra în insolvenţă ori chiar în faliment dacă vom fi obligaţi să dăm banii înapoi. Şi-aşa avem probleme financiare. Este un moment dificil“, a mai spus Serhan Cadâr.
 
Nu este de trecut cu vederea faptul că, în urmă cu o lună, consilierii municipali au aprobat, în unanimitate, alocarea a 1,8 milioane de lei din bugetul local pentru finanţarea activităţii sportive a Asociaţiei Club de Volei Municipal Tomis Constanţa, în anul competiţional 2015-2016. Atunci, primarul interimar Decebal Făgădău a declarat că le doreşte sportivilor constănţeni să aibă rezultate pe măsura finanţării.
 
Revenind la dosarul aflat la instanţe, conform documentelor oficiale, prin cererea formulată la data de 2 iulie 2014 şi înregistrată pe rolul Tribunalului Constanţa - Secţia I civilă, reclamanţii - Judeţul Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa - au solicitat „obligarea pârâtului (Club Volei Municipal Tomis Constanţa) la restituirea sumei de 1.130.000 de lei, acordată de CJC prin Hotărârile de Consiliu Judeţean nr. 24/06.02.2012 şi nr. 40/27.01.2011, achitată în cursul anului 2012 prin mai multe ordine de plată“.
 
În motivarea cererii, reclamanţii au arătat că, „prin Decizia nr. 70/06.08.2013, emisă de către Camera de Conturi Constanţa urmare a efectuării auditului financiar al conturilor anuale de execuţie pentru anul 2012, s-a constatat că în mod nelegal s-a alocat suma respectivă pârâtului, fiind încălcate dispoziţiile legale, iar suma virată a devenit cheltuială neeligibilă ce trebuie restituită“.
 
„Astfel, auditorii publici externi au constatat că entitatea auditată (n.. CJC) a efectuat plăţi nelegale la titlul VI Transferuri între unităţi ale administraţiei publice din cadrul cap. 67.02, alin. 51.01.01 - Transferuri curente/Transferuri către instituţii publice reprezentând finanţare acţiuni sportive. În acest sens, din verificările făcute şi potrivit documentelor puse la dispoziţie de entitate, s-a constatat că finanţarea acţiunilor sportive s-a realizat fără respectarea normelor legale în vigoare, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice“, se mai arată în motivarea cererii.
 
În continuare, Curtea de Conturi a dispus, „în sensul obligării ordonatorului principal de credite, respectiv reclamantul din prezenta cauză (n.r. CJC), a proceda la stabilirea întinderii prejudiciului şi dispunerea măsurilor de recuperare a acestuia ca urmare a plăţii nelegale reprezentând finanţări nerambursabile pentru acţiuni sportive, dispoziţie a cărei nerespectare conduce la tragerea la răspundere penală a persoanei care se face vinovată de nepromovarea demersurilor pentru recuperarea plăţilor nelegale“.
 
În acest context, CJC a apreciat că „alocarea sumei de 1.130.000 de lei către Club Volei Municipal Tomis Constanţa şi achitarea acesteia ulterior reprezintă o plată nedatorată, care trebuie supusă repetiţiunii în vederea evitării îmbogăţirii patrimoniului pârâtei în dauna patrimoniului reclamantei, astfel cum aceste sume au fost reţinute şi individualizate de către Curtea de Conturi. S-a mai arătat că plăţile efectuate în baza HCL nr. 26/06.02.2012 şi nr. 252/20.10.2011 sunt plăţi nedatorate, în sensul că nu există un contract, un act juridic în temeiul căruia să fie interpretat că plata este datorată, nefiind în ipoteza prevăzută de dispoziţiile Legii nr. 350/2005 privind finanţările nerambursabile.
 
Pe data de 19 martie, judecătoarea Adriana Lepădatu, de la Tribunalul Constanţa, învestită cu soluţionarea cauzei, a respins acţiunea CJC, ca nefondată. Decizia nu a fost, motiv pentru care reclamanţii - Judeţul Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa - au atacat soluţia la Curtea de Apel Constanţa.
 
Cauza a ajuns în atenţia judecătoarelor Daniela Petrovici şi Mihaela Popoacă, din Curtea de Apel Constanţa, care, aşa cum arătam şi mai sus, au constatat nelegalitatea hotărârilor Consiliului Judeţean Constanţa nr. 40/27.01.2011 şi nr. 24/06.02.2012, acestea fiind hotărârile prin care CVM Tomis Constanţa a fost finanţată de CJC.
 
Judecata continuă la Curtea de Apel Constanţa. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 3 februarie 2016.
 
Aşa cum arătam şi mai sus, Clubul Volei Municipal Tomis Constanţa îl are ca preşedinte pe Sorin Gabriel Strutinsky, trimis în judecată pentru patru infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată, instigare la săvârşirea a două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, dar şi instigare la săvârşirea a două infracţiuni de spălare a banilor, în formă continuată.
 
În dosar, Dorin Lazia este martor denunţător.
 
Rechizitoriu
Trimitere în judecată Gabriel-Sorin Strutinsky, „trezorierul“ tandemului Mazăre – Constantinescu (document)

 
Într-o altă cauză, Strutinsky este cercetat de Dana Ana, procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție, alături de Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa. Pe scurt, Mazăre este acuzat că ar fi luat mită 9 milioane de euro, cu ajutorul omului de afaceri, de la societăţi comerciale pe care le-ar fi sprijinit în obţinerea de autorizaţii, respectiv câştigarea unor licitaţii.
 
Referatul DNA privind propunerea de arestare a lui Radu Ştefan Mazăre şi a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky (document)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Supervizor.ro Restanţe salariale la jucători de peste un milion de lei, inclusiv din 2014. CJ „s-a lins pe bot“ de 500.000 de euro

01 Nov 2016 2439

Editorial La Constanţa, există viaţă şi după moartea simbolurilor

27 Sep 2016 3197

Tribunalul Constanţa a dispus intrarea în faliment a CVM Tomis Constanţa

19 Sep 2016 2814