Zeci de cazuri cu virusul AH1N1 confirmate la Constanţa Spitalul de Boli Infecţioase, supraaglomerat. Ce recomandă medicii!

Toate cele 220 de paturi din Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa sunt ocupate de pacienţi cu simptomatologie de gripă AH1N1, iar medicii spun că nu mai fac faţă numărului continuu de solicitări.
 
Cu 84 de cazuri confirmate, Constanţa se află pe locul doi, după Bucureşti, în ceea ce priveşte numărul de îmbolnăviri cu virusul gripal AH1N1. În acest moment, Spitalul Municipal de Boli Infecţioase Constanţa este supraaglomerat, numai în ultimele două săptămâni fiind internate şi confirmate 47 de cazuri de gripă la adulţi, în special tineri și copii, precizează managerul unităţii sanitare, dr. Stela Halichidis. „Cazurile de îmbolnăvire cu gripă au crescut în ultima perioadă. Noi încercăm să-i spitalizăm pe cei cu forme grave. Aceste îmbolnăviri sunt efectele nevaccinării“, a explicat Stela Halichidis.
 
„Conform datelor centralizate de către Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa, prin Compartimentul Supraveghere epidemiologică, de la începutul sezonului rece şi până în prezent s-au înregistrat în judeţul Constanta 84 de cazuri de gripă cu virusul AH1N1. În judeţul Constanţa, nu s-a înregistrat niciun deces cu virusul gripal AH1N1“, a declarat purtătorul de cuvânt al direcţiei, dr. Loti Popescu.

Care sunt primele simptome ale gripei AH1N1

Virusul gripal A(H1N1), descoperit recent, este un nou subtip de virus gripal care se transmite la om şi care conţine gene de la viruşii gripei porcine, aviare şi umane, într-o combinaţie care nu a fost observată, până în prezent, nicăieri în lume. Gripa AH1N1 poate fi diagnosticată pe baza unor semne sau simptome specifice, prezentate de pacienţi. Toţi pacienţii trebuie îndrumaţi să se prezinte la medicul de familie dacă prezintă simptomele unei afecţiuni ce riscă să provoace complicaţii.
 
Primele simptome ale gripei AH1N1 sunt: tuse seacă, secreţii nazale apoase, jenă în gât şi febră între 37,5 şi 38,5 grade mai mult de trei zile. La copii se mai constată dereglări ale ritmului respiraţiei, stări de confuzie şi slăbiciune severă şi deshidratare. Virusul AH1N1 trebuie depistat cu ajutorul testelor în special la persoanele care prezintă un risc crescut de a face complicaţii. Medicii nu trebuie însă să amâne începerea tratamentului la pacienţii cu simptome de gripă AH1N1 până la sosirea confirmării de la laborator a prezenţei virusului. Femeile gravide vor lua, imediat ce sunt suspectate că ar putea avea gripa AH1N1, tratament antiviral, conform recomandărilor ferme ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Copiii foarte mici, sub doi ani, în special cei cu simptome agravante, trebuie să ia imediat medicamente împotriva AH1N1, pentru tratarea bolii din pripă. Femeile care alăptează la sân pot continua hrănirea copiilor pe această cale chiar dacă încep să ia medicamente anti AH1N1. Bolnavii care fac şi pneumonie în timp ce sunt infectaţi cu virusul AH1N1 trebuie să ia simultan atât medicamente pentru gripa AH1N1, cât şi medicamente pentru pneumonie.
 
Noul virus gripal se transmite la persoane în acelaşi mod ca şi virusul gripei sezoniere. Acesta se transmite de la persoană la persoană, din picăturile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci când picăturile sau secreţiile din nas sau din gât ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane, care îşi duc apoi mâna la gură sau nas.
 
Noul virus gripal nu se transmite prin consumul de carne de porc sau de produse din carne de porc manipulate şi prelucrate termic în mod corespunzător. Acest nou virus gripal nu a fost izolat până în prezent de la animale şi nu există indicii conform cărora ar fi prezent în lanţul de producţie a cărnii de porc. În orice situaţie, se recomandă respectarea practicilor de igienă alimentară corespunzătoare la prepararea alimentelor, precum şi spălarea cu săpun, după manipularea cărnii crude, a mâinilor, a suprafeţelor şi a echipamentelor folosite. Majoritatea virusurilor gripei porcine sunt susceptibile la medicaţiile antivirale, cum ar fi inhibitorii de neuraminidază (Oseltamivir şi Zanamivir) şi la medicamentele antivirale mai vechi (Amantadine).

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Undă verde de la Mediu Proiectul viitorului corp de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, în linie dreaptă

16 Mar 2024 685

Decizii CNSC Licitația pentru achiziția de materiale sanitare organizată de Spitalul de Boli Infecțioase, contestată

16 Mar 2024 481

Primarul Constanței, Vergil Chițac, despre Spitalul Modular „Sunt extrem de mândru de toată munca depusă”

19 Feb 2024 999

LIVE VIDEO+TEXT Spitalul Modular din curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, inaugurat. Mai multe oficialități, prezente la eveniment (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Feb 2024 1358

Undă verde de la Mediu pentru Spitalul de Boli Infecțioase Constanța! Ce investiție este vizată?

14 Feb 2024 671

Ai permis de conducere categoria B? Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța angajează

11 Feb 2024 2245

Primăria Constanţa cumpără servicii de consultanță. Este vizat Spitalul de Boli Infecțioase (DOCUMENT)

06 Feb 2024 589

Date din proiect Cum va arăta viitorul corp de 4 etaje de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța (DOCUMENT)

05 Feb 2024 874

Licitații Constanța Eco Fire Sistems SRL, acord-cadru cu Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța pentru deșeurile spitalicești. Contract peste 380.000 de euro (DOCUMENT)

16 Jan 2024 760

Smart Mind Solutions SRL bifează un nou contract de consultanță cu Primăria Constanţa. Este vizat Spitalul de Boli Infecțioase (DOCUMENT)

29 Dec 2023 847

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța a primit o autorizație de construire privind racordarea electrică

22 Nov 2023 812

Știri Constanța Avocatul Cuculis- „Incendiul de la Spitalul de boli infectioase din Constanța a fost elucidat de către Insemex, iar vinovatul principal este spitalul“

07 Nov 2023 1259

Fotoreportaj Constanța Lucrările continuă la Spitalul Modular (FOTO+VIDEO)

05 Nov 2023 2303

Oficial de la Direcția de Cultură Constanța despre lucrările de modularul din curtea SCBI „Se așteaptă estimarea pagubelor produse patrimoniului cultural. A fost sesizat Inspectoratul de Poliție al Județului"!

26 Oct 2023 2392

Lucrări fără aviz de la Cultură în sit-ul din curtea Spitalului de Boli Infecţioase Primăria Constanța s-ar putea alege cu dosar penal!

23 Oct 2023 918