ZIUA LIVE. Col. (r.) Vasile Vreme - „Eroismul soldatului român noi îl purtăm în genele noastre!“

Col. (r.) dr. Vasile Vreme, în studioul ZIUA LIVE
  • „Eroismul soldatului român noi îl purtă în genele noastre și va rămâne, sunt convins de treaba aceasta! Trebuie să fim în siguranță, căci militarul român se ține de cuvânt. Așa cum a jurat - «Jur să îmi apăr țara chiar cu prețul vieții!» - el așa va face, dacă va fi nevoie!“.
  • Acestea sunt cuvintele col. (r.) dr. Vasile Vreme, fost comandant al Batalionului 341 Infanterie „Rechinii Albi“ Topraisar, locțiitorul Comandantului Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești“ și, totodată, unul dintre cei mai cunoscuți veterani ai teatrelor de operații, la care a participat și România.
  • Veteran al Teatrelor de Operații din Kossovo, Irak și Afghanista, colonelul este în prezent președintele Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații.
  • Cu o carieră militară onorabilă, colonelul (r.) Vasile Vreme a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 11 mai 2022, de la ora 15.00, iar cu această ocazie, colonelul a vorbit pe larg despre satisfacțiile pe care le poate aduce cariera militară, dar și despre riscurile pe care și le asumă militarul român odată cu jurământul de a-și apăra țara chiar cu prețul vieții.
 
„Eroismul soldatului român noi îl purtă în genele noastre și va rămâne, sunt convins de treaba aceasta! Trebuie să fim în siguranță, căci militarul român se ține de cuvânt. Așa cum a jurat - «Jur să îmi apăr țara chiar cu prețul vieții!» - el așa va face, dacă va fi nevoie!“.
 
Acestea sunt cuvintele col. (r.) dr. Vasile Vreme, fost comandant al Batalionului 341 Infanterie „Rechinii Albi“ Topraisar, locțiitorul Comandantului Brigăzii 9 Mecanizate „Mărășești“ și, totodată, unul dintre cei mai cunoscuți veterani ai teatrelor de operații, la care a participat și România.
 
Veteran al Teatrelor de Operații din Kossovo, Irak și Afghanista, colonelul este în prezent președintele Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operații.
 
Cu o carieră militară onorabilă, colonelul (r.) Vasile Vreme a fost invitatul emisiunii ZIUA LIVE de miercuri, 11 mai 2022, de la ora 15.00, iar cu această ocazie, colonelul a vorbit pe larg despre satisfacțiile pe care le poate aduce cariera militară, dar și despre riscurile pe care și le asumă militarul român odată cu jurământul de a-și apăra țara chiar cu prețul vieții.
 
„În toate misiunile la care am participat, am simțit efectiv riscurile carierei militare, am simțit tot ceea ce ne-am asumat odată cu depunerea jurământului militar. În Afganistan, spre exemplu, am avut și răniți, am avut și un camarad mort, din păcate, Gheorghiță Drăgușanu, Dumnezeu să-l ierte! Nu trebuie să îți fie frică, nu trebuie să arăți așa ceva în timp ce ești comandant, căci trebuie să ai grijă de subalternii tăi. Într-una dintre misiuni, eram într-un convoi de blindate și una dintre șenilatele din fața mea a călcat pe o bombă. A bubuit, s-a șifonat blindajul, tabla, roata a zburat cât colo. Senzația pentru mine, ca și comandant, până au sosit echipajele cu care am extras răniții de acolo, cele 15 minute au însemnat o veșnicie!“, a explicat colonelul pe parcursul emisiunii.
 
De asemenea, acesta a vorbit pe larg despre faptul că militarii români sunt foarte bine văzuți în cadrul misiunilor internaționale la care participă, sunt foarte apreciați, date fiind pregătirea acestora, dar și eroismului acestora.
 
„Militarii români, toți care au participat în treatrele de operații, au fost foarte bine văzuți și foarte bine apreciați. Am un exemplu cu comandantul Bazei canadiene – singura sa misiune, când a ieșit din bază, a ieșit cu detașamentul românesc, ceea ce spune foarte mult. Noi aveam misiuni foarte importante, batalionul este o unitate de nivel tactic, dar, în Irak, spre exemplu, am avut misiune de nivel strategic, în sensul că am apărat podul peste Eufrat, care face legătura între capitala irakiană, Bagdad, cu Kuweit și, de aici, mai departe, spre Oceanul Planetar. Acesta era un pod de nivel strategic. Dacă era aruncat în aer, legătura se întrerupea“, a explicat col. (r.) dr. Vasile Vreme.
 
De asemenea, acesta a explicat că paza bazei era asigurată tot de militarii români, practic, aliații și-au pus viața în mâinile militarilor români.

 
„Cunosc foarte bine mentalitatea militarului român, cunosc foarte bine modul cum se pregătește și, mai mult decât atât, noi avem ceva genetic prin care ni se transmite eroismul – încă de la daci. Și, cu siguranță, dacă va fi nevoie, acel eroism va apărea și în 2020 și cât o fi, dacă ar fi să fie, dar sperăm să nu fie“ – a spus colonelul cu privire la întrebarea unui eventual război în care să fie implciată și România, în contextul geopolitic actual.
 

Întreaga emisiune poate fi urmărită aici:

 
 


 
Citește și
Totul despre Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii Interviu cu preşedintele Ordinului Militar al Veteranilor din Teatrele de Operaţii, col. (r) dr. Vasile Vreme

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alegeri electorale 2024 Mihai Lupu își dorește încă un mandat în fruntea Consiliului Județean Constanța. Ce proiecte dorește să implementeze?

23 May 2024 515

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 23 mai 2024

23 May 2024 257

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 22 mai 2024

22 May 2024 239

Guvernul României Vizită oficială, alături de o parte dintre miniștrii Cabinetului, în Republica Turcia, la Ankara

21 May 2024 301

Cumpărare directă în valoare de peste 23.000 euro New Eventpro Strategy organizează evenimentele dedicate „Zilei copilului" la Mangalia (DOCUMENT)

17 May 2024 503

Alegeri Locale 2024. ZIUA ELECTORALĂ Dr. Cătălin Grasa, candidatul PSD la președinția CJ Constanța, despre planul concret prin care poate fi schimbată fața județului (VIDEO)

16 May 2024 629

Guvernul RomânieiProgramul premierului Marcel Ciolacu - 16 mai 2024

16 May 2024 283

ZIUA LIVE Candidatul PSD, Horia Constantinescu aduce schimbare în administrație. Primăria mobilă în Constanța (VIDEO)

09 May 2024 791

ZIUA LIVE Florin Mitroi, candidatul PNL la președinția CJ Constanța - „Cred că va fi o prezență foarte mare la vot pentru că oamenii vor o schimbare“ (VIDEO)

08 May 2024 939

ZIUA LIVE Orașul nu poate fi condus de la birou. Candidatul PSD, Horia Constantinescu lansează primăria mobilă!

08 May 2024 683

ZIUA LIVE Gihan Eserghep, candidat pentru Primăria Constanța din partea PUSL - „Votați pe cine doriți, oferta este vastă, dar prezentați-vă la vot!“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 May 2024 739

ZIUA LIVE Florin Mitroi (PNL) „Vreau să resuscităm acest județ. Cred cu tărie că pot schimba oamenii!"

07 May 2024 1247

ZIUA LIVE Gihan Eserghep, candidatul PUSL pentru Primăria Constanța, partener al antreprenoriatului local. Țința, crearea de noi locuri de muncă!

06 May 2024 1146

ZIUA LIVE Dr. Cătălin Grasa, candidat pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța, despre turism și planurile sale pentru județul Constanța (VIDEO)

02 May 2024 957

ZIUA LIVE Cum putem extinde turismul de weekend în județul Constanța pe tot parcursul anului?

01 May 2024 671