ZIUA LIVE. Prof. dr. Sorin Rugină - „Se poate să vorbim din nou despre un interes imobiliar la Spitalul de Boli Infecțioase. Primarii s-au schimbat, dar oligarhia a rămas aceeași”!

 

 
  • Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) este în continuare închis
  • Nici vizita ministrului Sănătății la Constanța, nici semnalele de alarmă trase de cadrele medicale curajoase și nici petițiile lansate de constănțeni nu au făcut ca această unitate medicală să fie redeschisă
  • Sâmbătă, 26 martie de la ora 12.00, constănțenii și pacienții SCBI sunt chemați să protesteze pașnic pentru redeschiderea unității medicale
  • Consolidarea și reabilitarea SCBI s-a făcut în perioada 1998-2004
  • Redeschiderea secției din Medeea înseamnă o întoarcere la situația din 2009
  • Primarul Chițac a făcut o șmecherie neasumându-și numirea unui manager interimar. Nu poți să lași medicii să aleagă
  • Profesorul dr. Sorin Rugină spune că nu poate și nici nu-și dorește să devină manager la SCBI
 

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) este în continuare închis.
 
Nici vizita ministrului Sănătății la Constanța, nici semnalele de alarmă trase de cadrele medicale curajoase și nici petițiile lansate de constănțeni nu au făcut ca această unitate medicală să fie redeschisă.
 
Sâmbătă, 26 martie de la ora 12.00, constănțenii și pacienții SCBI sunt chemați să protesteze pașnic pentru redeschiderea unității medicale, a cărei închidere, culmea! nu și-o mai asumă nimeni.

La ZIUA LIVE avem vorbit despre situația spitalului împreună cu prof. dr. Sorin Rugină, medic primar în boli infecțioase și epidemiologie, și fost manager al SCBI.

Au fost vehiculate mai multe termene pentru redeschidere, însă niciunul dintre acestea nu a fost respectat.

Începând de luni, 21 martie  în cartierul Medeea, funcționează doar o secție a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase dedicată pacienților imunodeprimați.

Capacitatea acesteia este de 25 de paturi de spitalizare continuă. 
 
În timp ce Primăria Constanța bâjbîie în găsirea de soluții pentru finalizarea lucrărilor la instalația electrică a spitalului, a fost anunțat concursul pentru postul de manager al unității medicale care nu funcționează.
 


În acest context ghebos, 87 de angajați ai SCBI au parte de prelungirea detașărilor asezonate cu concedii de odihnă pe repede înainte, dar și dacă spitalul se va redeschide, nimeni nu vorbește despre contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate sau ce buget va mai exista în mijlocul anului pentru SCBI.


„Din postura cetățeanului și a omului implicat, ce s-a întâmplat este o mare nenorocire, dar spitalul era într-un proces de schimbare.
Eram deja renumiți.

Spitalele de boli infecțioase sunt spitale strategice. Trebuie să avem în Regiunea de sud-est un Spital de Infecțioase, este în strategia Băncii Mondiale iar pandemia ne-a prins într-un proces de modificare al spitalului. Incendiul ne-a prins oarecum nepregătiți , riscul exista ca în toate celelalte spitale din țară.
Să nu uităm însă că Spitalul de la Constanța era primul după Matei Balș ca imporanță prin multitudinea de boli pe care le trata.
 
Toți care au fost în spital, cu o singură excepție, au rămas copiii mei. Ca să nu se întâmple ce vedem astăzi, trebuia să comunice. Lucru care nu s-a întâmplat.

Luminița n-a fost stinsă niciodată, a fost stinsă acum. Este o poveste care trebuie lămurită. 

Eu aș întreba câte spitale au autorizație de la ISU?
 
A fost un incendiu care din fericire s-a întâmplat ziua. Avem instituții în care asumarea este o poveste. 

Am avut pacienți care voiau să se transfere la Timișoara. Aveam un deficit de medicamente. 

L-am văzut pe domnul primar, Vergil Chițac acum o săptămână.  El vine și pune problema cine a închis spitalul. Avem atâtea termene încât începem să ne îndoim. 
 
Urmăriți inteviurile. A vorbit cineva despre pacienți? Despre câți s-au pierdut, unii fizic în cele șase luni de când spitalul este închis?

Nu mai vorbesc despre rezidenți. Sunt mulți care au venit de la București, pentru că au ce învăța aici la Constanța”, a spus medicul Sorin Rugină la ZIUA LIVE.

Profesorul s-a referit și la dezbinarea care există în acest moment în rândurile angajaților Spitalului de Boli Infecțioase și consideră că și primarul Vergil Chițac a greșit când nu și-a asumat numirea directă a unui interimar, imediat după incendiul din 1 octombrie 2021.

„Să păstrezi armonia într-un colectiv numeros este important. Aici s-a eșuat. Eu am lăsat o echipă în 2009, apoi s-a schimbat puțin profilul, primăria a investit, construcția a fost finalizată de fostul primar Radu Mazăre, pentru că așa a fost, ministerul nu mai avea de gând să finalizeze lucrările.

Spiritul de echipă a fost distrus. Cum să vii tu ca primar și să faci referendum intern. Asta este o prostie. Trebuie să-și asume numirea unui manager interimar”, consideră decanul de vârstă al infecționiștilor de la Constanța.
 
Cât despre modul în care actualul manager interimar înțelege să conducă o unitate medicală închisă.

Sorin Rugină a vorbit despre lipsa de transparență.

„ Cum adică sponsorii au cumpărat prizele și nu avea cine să le monteze.
 
Încercăm să facem puțină lumină. Toată lumea acuză lipsa de transparență.

Sunt niște întrebări la care trebuie să se răspundă. Cine a închis, cine a deschis, cine a sponsorizat?

În 2001-2004 se dorea un centru privat. Erau oameni importanți implicați chiar din zona premierului de la acea vreme. Nu este exclus ca doar administrațiile să se fi schimbat, dar interesele să fi rămas aceleași”, a mai spus prof. dr. Sorin Rugină.

Consolidarea și reabilitarea SCBI s-a făcut în perioada 1998-2004

Dr. Sorin Rugină susține că încă din 1998 a început procesul de consolidare și reabilitare a Spitalului de Boli Infecțioase.

„Este vorba despre un imobil construit în1929, nu cum se spune. Au vrut și alții înainte să propună demolarea.

Apropo de închidere. A fost un incendiu în sectorul de reanimare. A fost un șoc pentru toată lumea. Însă ce s-a întâmplat ulterior, e mai grav.

Avem instituții în care asumarea este o poveste. Și acum suntem în faza în care, după șase luni nimeni, primarul vine și întreabă cine a închis Spitalul? Această întrebare a pus-o și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila care știe despre lupta pentru acest spital în anii 2000.

În momentul în care iei o astfel de decizie unică, să închizi un spital, trebuie să-ți asumi pierderea autorizației de funcționare și aplicarea normativelor din 2016, care presupune pierderea unui număr important de paturi. Chiar dacă din 2016 până în 2021 s-a putut funcționa și fără aplicarea acestor normative.

În toată această perioadă nimeni nu vorbește despre pacienți. A venit Direcția de Sănătate Publică cu o evaluare cât s-a murit în perioada în care spitalul a fost închis? ", a mai spus medicul Rugină la ZIUA LIVE.

Ne-am întors la situația din 2009!

Începând de luni, 21 martie  în cartierul Medeea, funcționează doar o secție a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase dedicată pacienților imunodeprimați.

Capacitatea acesteia este de 25 de paturi de spitalizare continuă.

„Redeschiderea acestei secții înseamnă o întoarcere la situația din 2009. Acel spațiu a fost întrăinat, dincolo de procese acolo este vorba despre un contract oneros, a existat și o anchetă uitată pe undeva. Și vine primarul Chițac astăzi și spune că acolo a fost dezastru! Păi cum ați preluat o clădire devastată. Fără nicio despăgubire, fără nimic dar ați dat bani pentru reabilitare sau ...sponsori. Și aici este o altă discuție.
Se înșeală domnul primar, noi știm cum au stau lucrurile.

L-aș întreba pe domnul primar, când destitui un om, indiferent de procedură, de ce nu și-a asumat numirea unui interimar. Ce-i cu această stratagemă, alegeți-vă un reprezentant. Mai ales că știa situația și atmosfera din interiorul spitalului. Și cel mai bine știa președintele Consiliului de Administrația, dr. Adriana Câmpeanu, care trebuie să răspundă pentru ce decizii s-au luat și ce a răspuns Direcției de Sănătăte Publică când a fost întrebată ce saloane păstrați.

Eu sunt obligat să spun adevărul ca să facem puțină lumină.

Nu e normal să ne lăudăm ca pe vremea odiosului că s-a deschis o secție care era a noastră. Nu s-a făcut nimic deosebit.

Sunt organisme statale care trebuie să lămurească toate aceste aspecte: cine a închis, cine a deschis, cine a sponsorizat!", a  mai spus medicul Sorin Rugină.

Există un interes imobiliar pentru terenul SCBI ?!

„Lupta era pentru clădirea renovată s-a dus în perioada 2001-2004 când acolo se dorea un centru de excelență în transplantologie, privat. Au fost oameni care au aparat spitalul și și-au pierdut funcția politică.

Eu știu că chestiunea s-a închis. Dar și după 2004, când am revenit în funcția de director al spitalului, de la DSP mi s-a spus că vor să ne mute în afara orașului, să fim un spital de 200 de paturi. 

Am auzit un consilier al primarului care a declarat la o televiziune centrală că acea zonă care a luat foc și tot ce este deasupra nu va mai funcționa niciodată și va fi demolată. Noi neștiind la vremea respectivă de vreun raport de expertiză.

Nu știu dacă s-au făcut două expertize, dar cunoaștem cine a realizat expertiza, sunt oameni care au scris ce s-a dorit în acea expertiză în care se recomanda demolarea. Am mai avut un astfel de exemplu și la Universitate (n.r. Ovidius).

Nu putem să ne jucăm cu spitalele, de-a spitalele.

Pentru că în timp ce se realiza expertiza, în aceeași curte apare și Spitalul Policlinic, care are patru secții. Dacă este policlinic ia și Policlinia 2? Nu ar avea cum. Pentru că aceasta este dată medicilor.

Între timp am înțeles că și acest proiect de spital a fost relocat. S-a mutat pe Bulevardul Vlaicu un proiect virtual.

Se poate să vorbim din nou despre un interes imobiliar la Spitalul de Boli Infecțioase. Pentru că s-au schimbat primarii, dar oligarhia a rămas aceeași", a explicat prof. Rugină.

Nu pot și nici nu-mi doresc să devin manager la SCBI

Tot la ZIUA LIVE, medicul Sorin Rugină a explicat că nu-și dorește să se înscrie la concursul pentru funcția de manager al SCBI, deși a fost acuzat pe nedrept de acest lucru.

Rugină a explicat că nici nu se mai poate acest lucru, dar cei care au lansat zvonurile nu cunosc legea și s-au folosit de participarea sa într-o comisie la un concurs pentru manager organizat la un spital din țară, pentru a specula acest lucru.

În schimb, medicul spune că primarul a dat dovadă de iresponsabilitate când nu și-a asumat numirea unui manager interimar. Rugină a vorbit despre chiar despre o șmecherie și spune că nu ar trebui să fie o prioritate în acest moment, organizarea unui concurs pentru funcția de manager, când spitalul are și va avea în continuare probleme.

„Nu știm când se va deschide. În aprilie, în iunie, în august. Deschiderea este un deziderat, dar simpla deschidere nu rezolvă problema dacă nu se lucrează între timp și la o structură. Nu vedeți că  în fiecare noapte apare o altă cerință. Se trage de timp.

Laboratorul nu s-a deschis, deși el a fost funcțional pe timpul pandemiei.

Iar pandemia nu s-a încheiat. Acest virus va mai exista 5-6 ani. Vaccinarea a căzut în derizoriu.

Acest spital are o echipă dezbinată. Domnul primar spune că nu se găsesc documentele de autorizare a spitalului.

Cert este că din punct de vedere al funcționalității problema rămâne contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate și dacă în mijlocul anului va exista buget pentru Spitalul de Boli Infecțioase", a mai spus medicul Sorin Rugină.
 

Unde sunt paturile pe care le pierde SCBI?

„Sunt autorități abilitate care trebuie să lămurească această întrebare. Este lipsă de coerență.

Nu poți să vii să spui că o firmă nu a vrut să semneze un contract. Chiar nu poate fi trasă la răspundere această firmă.  Este lipsă de responsabilitate.

Șase luni nu am tratat bolnavi. Bolnavii au devenit o marfă. Unii au murit prin alte spitale.

Cineva trebuie să se autosesizeze? Ministerul Sănătății poate să capaciteze Direcția de Sănătate Publică, care din știința mea a dat o șansă spitalului. Premierul poate să trimită Corpul de Control la spital și să se stabilească cine tărăgănează, ce interese sunt, cine își asumă închiderea acestui spital? Și domnul prefect care este un om onorabil ar trebui să-i tragă de mânecă.
Un lucru este cert: Spitalul este în mod abuziv închis și tot în mod abuziv se tărăgănează deschiderea.

Mi-a rămas în minte o declarație făcută de un domn important din Ministerul Sănătății, este constănțean și a spus așa: „ Ar fi păcat să nu se redeschidă și medicii să plece". Această afirmație a trecut aproape neobservată, deși vine din partea unui om important din angrenajul ministerului Sănătății", a conchis prof. dr. Sorin Rugină la ZIUA LIVE.

Un protest va avea loc pe 26 martie începând cu ora 12.00, în fața Primăriei Municipiului Constanța, pentru redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase.

Citește și:

ZIUA LIVE. Este o lipsă de viziune în gestionarea situației Spitalului de Boli Infecțioase de la Constanța?

ZIUA LIVE Medicul Sorin Rugină, detalii despre situația Spitalului de Boli Infecțioase de la Constanța

Interviul video poate fi urmărit aici:


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CNSC cere reevaluarea ofertei câștigătoare. Este vizat contractul de servicii de curățenie Contestatorul acuză Primăria Constanța de superficialitate în evaluarea ofertelor și de lipsă de imparțialitate (DOCUMENT)

15 Sep 2023 1636

Demisii din ONG-ul care l-a făcut primar pe Vergil Chițac Componența Consiliului Director al Asociației „Constanța Altfel”, o enigma chiar și în rândul membrilor acesteia!

18 May 2023 2526

Groapa de la Poarta 9 a fost închisă! Depozitarea deșeurilor inerte din construcții și demolări la operatorii recomandați oficial de Primăria Constanța costă între 85 și 230 lei/tonă

10 Nov 2022 2904

Ce interese are primarul Chițac să ceară revocarea dreptului de folosință pentru atelierele artiștilor plastici din filiala 1 Constanța? (DOCUMENTE + GALERIE FOTO)

23 Apr 2022 7653

Descinderi ale DNA la ARR. Procedura merge mai departe. Ce spune Agenția Națională pentru Achiziții Publice despre licitația derulată de CJC pentru traseele județene?

08 Apr 2022 3456

Uite parcometrul, nu e parcometrul! Abia se lucrează la fundațiile acestora. Unde vor fi amplasate și cât costă un automat electronic?

05 Apr 2022 2221

Snow Clean, afaceri cu bani publici! Consiliera PNL Gianina Topolov și-a cesionat acțiunile administratorului RAJDP, Adrian Labeș a cărui soție lucrează în Consiliu Județean Constanța (DOCUMENTE)

31 Mar 2022 5132

Doar 12.6% dintre Asociațiile de Proprietari au reușit totuși să depună dosarele pentru reabilitare termică prin PNRR. După ce a făcut-o lată, Primăria Constanța le transmite că mai au o șansă la toamnă

19 Mar 2022 3793

Un incendiu a închis Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, managerul închide gura angajaților. Notă internă. Nu mai au voie să vorbească cu presa (DOCUMENTE)

08 Dec 2021 5307

ZIUA LIVE. SOS Spitalul Județean. Expertizele tehnice arată că imobilul prezintă deficit de rezistență și risc seismic. Este nevoie de o clădire tampon pentru a muta secțiile

14 May 2021 3674

Centre de carantină din județul Constanța - cine le administrează, cât costă o cameră și cine o decontează, cum au fost create și cui sunt destinate (documente)

23 Mar 2020 23472

Accident mortal pe DN 3. Cui aparţine maşina de lux pe care o conducea fostul prefect Ioan Albu în momentul tragediei rutiere

19 Feb 2020 12510

PSD a fost ras din CA-ul Aeroportului Kogălniceanu. CJC a rămas fără reprezentant şi cere o nouă convocare a AGA şi vot cumulativ (document + galerie foto)

14 Jan 2020 6494

Povestiri ecvestre. Caii politicienilor constănţeni au trecut pe la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (galerie foto)

08 Nov 2019 4063

Dispar regiile! CT Heat & Energy SA, o nouă companie municipală care va asigura transportul şi distribuţia de energie termică în Constanţa! (documente)

11 Sep 2019 4151