ZIUA LIVE. SOS Spitalul Județean. Expertizele tehnice arată că imobilul prezintă deficit de rezistență și risc seismic. Este nevoie de o clădire tampon pentru a muta secțiile

  • Senatorul PNL Septimiu Bourceanu, membru în Comisia de Sănătate a Senatului a fost invitat la ZIUA LIVE
  • Senatorul a vorbit despre situația clădirii și a managementului Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei din Constanța
  • Bourceanu a adresat o interpelare Ministerului Sănătății, care are la bază două expertize realizate la interval de 10 ani, în 2007, respectiv 2017 din care reiese că în cazul unui cutremur de mare intensitate, clădirea Spitalului este în pericol să se prăbușească
  • În Comisia de Sănătate, a solicitat să se redacteze o scrisoare prin care ministrul Sănătății să fie invitat la o ședință pentru a aborda situația spitalului de la Constanța


Senatorul PNL Septimiu Bourceanu, membru în Comisia de Sănătate a Senatului a fost invitat ieri la ZIUA LIVE.
Senatorul a vorbit despre faptul că atât conducerea locală a Partidului Național Liberal, pe care îl reprezintă, cât și cea a Consiliului Județean Constanța, în calitate de administrator și ordonator de credite își doresc ca Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei din Constanța, să fie un spital sigur, cu medicamente, cu personal pregătit, cu diagnostice bine puse, cu probleme rezolvate.


Interviul video poate fi urmărit aici:


Recent, senatorul PNL a adresat o interpelare Ministerului Sănătății, vezi secțiunea “documente” care are la bază două expertize realizate la interval de 10 ani, în 2007, respectiv 2017 din care reiese că în cazul unui cutremur de mare intensitate, clădirea Spitalului este în pericol să se prăbușească!
„Am făcut o interpelare prin care am adus la cunoștința autorităților concluziile celor două expertize ale clădirii și am solicitat sprijin de la nivel guvernamental, deoarece, așa cum reiese din concluziile specialiștilor, clădirea spitalului județean ar trebui consolidată pentru că există un risc seismic.
Mai departe, în Comisia de Sănătate, am solicitat să se redacteze o scrisoare prin care să invităm ministrul Sănătății la o ședință pentru a aborda acest subiect. Avem de întreținut spitale vechi, din anii 60-70. Spitalul Județean Constanța are o vechime de peste 50 de ani. E timpul să ne uităm nu numai spre investiții dar și spre ce trebuie să întreținut. Trebuie o strategie de reabilitare”, a explicat senatorul PNL.

Potrivit expertizelor, “clădirea prezintă deficit de rezistență iar modul de alcătuire al stâlpilor și grinzilor nu îndeplinesc condițiile normelor de proiectare actuale. Deficitul de rigiditate al constructiei pe directie longitudinală este excesiv, precum și cuplarea modurilor de vibrație datorită pereților amplasați excentric. Este necesară optimizarea răspunsului seismic pentru a elimina sau reduce substanțial cuplarea modurilor de torsiune cu cele de translație. De asemenea este necesară redimensionarea rosturilor în scopul asigurării unui răspuns structural optim, având în vedere flexibilitatea crescută a tronsoanelor precum și diferențele majore de răspuns identificate în analiza modală. Se constată neîndeplinirea cerinței P100-3/2008 în termeni de rezistență prin analiza pushover(forțe tăietoare capabile reduse). Nivelul de performanță al articulațiilor plastice depășește punctul C și implicit nivelului aferent prevenirii prăbușirii CP, care reprezintă punctul ultim al secțiunii pe direcția transversală."

„Constanța este mult în urmă cu infrastructura sanitară” , a mai spus Bourceanu acesta fiind și motivul pentru ca senatorul cere ministrului Sănătății să se implice pentru a aduce clădirea celei mai importante unități sanitare din Regiunea Sud-Est în normele de Securitate și în vederea evitării unui dezastru.

Istoria SCJU pe scurt

În anii ’50, spitalul existent în Constanţa nu mai putea satisface nevoile tot mai crescute ale populaţiei şi nici exigenţele medicinei moderne, aşa încât, în 1963, s-a început construirea spitalului actual, pe o suprafaţă de 45.000 mp. În aproape şase ani, au fost înălţate nu mai puţin de nouă etaje ale spitalului construit pe o structură de beton armat. Arhitectul impunătorului edificiu a fost Ioan Puşchilă, fost deţinut politic, care a lucrat la Canalul Dunăre - Marea Neagră, dobrogean născut în 1913, la Cernavodă, unde a făcut şi şcoala primară, ciclul liceal urmându-l la Braşov.
Pe 15 martie 1969, prin Decizia Consiliului Popular Constanţa nr. 67 era înfiinţat sub denumirea de Spitalul Unificat Constanţa, ceea ce astăzi constănţenii numesc „Spitalul Mare”.
Prima secţie care şi-a început activitatea a fost cea de pediatrie. S-a numit apoi Spitalul Judeţean Constanţa, iar prin Ordinul ministrului Sănătăţii nr. 581/02.08.2002, titulatura i s-a schimbat, devenind Spital Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
 
Pe 31 ianuarie 2013, prin hotărârea nr. 19 a Consiliului Judeţean Constanţa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a primit numele Sfântului Apostol Andrei, ca o dovadă de recunoştinţă faţă de activitatea misionară a celui dintâi chemat la apostolat.Citește și:

ZIUA LIVE Senatorul PNL Septimiu Bourceanu - „Expertiza Spitalului Județean Constanța arată că există un risc seismic!”

ZIUA LIVE. Clădirea Spitalului Clinic Județean Sf. Apostol Andrei Constanța, în pericol să se prăbușească?

ZIUA LIVE. Ionuț-Cornel Ionescu, noul director interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce interese are primarul Chițac să ceară revocarea dreptului de folosință pentru atelierele artiștilor plastici din filiala 1 Constanța? (DOCUMENTE + GALERIE FOTO)

23 Apr 2022 6582

Descinderi ale DNA la ARR. Procedura merge mai departe. Ce spune Agenția Națională pentru Achiziții Publice despre licitația derulată de CJC pentru traseele județene?

08 Apr 2022 2642

Uite parcometrul, nu e parcometrul! Abia se lucrează la fundațiile acestora. Unde vor fi amplasate și cât costă un automat electronic?

05 Apr 2022 1497

Snow Clean, afaceri cu bani publici! Consiliera PNL Gianina Topolov și-a cesionat acțiunile administratorului RAJDP, Adrian Labeș a cărui soție lucrează în Consiliu Județean Constanța (DOCUMENTE)

31 Mar 2022 2951

ZIUA LIVE. Prof. dr. Sorin Rugină - „Se poate să vorbim din nou despre un interes imobiliar la Spitalul de Boli Infecțioase. Primarii s-au schimbat, dar oligarhia a rămas aceeași”!

25 Mar 2022 2016

Doar 12.6% dintre Asociațiile de Proprietari au reușit totuși să depună dosarele pentru reabilitare termică prin PNRR. După ce a făcut-o lată, Primăria Constanța le transmite că mai au o șansă la toamnă

19 Mar 2022 2820

Un incendiu a închis Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, managerul închide gura angajaților. Notă internă. Nu mai au voie să vorbească cu presa (DOCUMENTE)

08 Dec 2021 4568

Centre de carantină din județul Constanța - cine le administrează, cât costă o cameră și cine o decontează, cum au fost create și cui sunt destinate (documente)

23 Mar 2020 22574

Accident mortal pe DN 3. Cui aparţine maşina de lux pe care o conducea fostul prefect Ioan Albu în momentul tragediei rutiere

19 Feb 2020 11659

PSD a fost ras din CA-ul Aeroportului Kogălniceanu. CJC a rămas fără reprezentant şi cere o nouă convocare a AGA şi vot cumulativ (document + galerie foto)

14 Jan 2020 5816

Povestiri ecvestre. Caii politicienilor constănţeni au trecut pe la Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii (galerie foto)

08 Nov 2019 3325

Dispar regiile! CT Heat & Energy SA, o nouă companie municipală care va asigura transportul şi distribuţia de energie termică în Constanţa! (documente)

11 Sep 2019 3494

ONG-uri din Constanţa nu ştiu cum au ajuns pe lista de susţinători ai Coaliţiei pentru Modernizarea României! Alte asociaţii se vor retrage!

03 Sep 2019 5274

Bani europeni pe apa sâmbetei. Pavelele din zona peninsulară a Constanței vor fi înlocuite (galerie foto)

30 Aug 2019 5261

Psihiatria din Constanţa a primit în 2018 aproape 800.000 de euro de la CJC. Managerul Cătălin Grasa recunoaşte că nu a folosit banii - „Asta e. Facem ce putem!“ (documente + galerie foto)

22 Aug 2019 6777