Ziua Marinei 2021 Mii de oameni pe faleză, în timpul ceremoniilor din Portul Militar Constanța. Cum a fost celebrat evenimentul (galerie foto + video)

  • Ziua Marinei s-a organizat și anul acesta în condiții speciale
  • Președintele Klaus Iohannis a purtat o ținută inedită
  • Totodată, oamenii – turiști și constănțeni – au sperat la mai multe evenimente pe Faleza Cazinoului
 
Ziua Marinei 2021 a fost organizată de către Forțele Navale Române, în condiții de pandemie. În Portul Militar Constanța, alături de oficiali și de presă, marinarii s-au bucurat de o zi cu o semnificație aparte.
 
Prezent a fost, desigur, și președintele Klaus Iohannis. Au mai participat premierul României, Florin Cîțu, ministrul Nicolae Ciucă, de la MApN, cât și ministrul de interne, Lucian Bode, Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța, prefectul Silviu Coșa, primarul Vergil Chițac, președintele CJ Constanța, Mihai Lupu, consilier în Ministerul Energiei, George Niculescu, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a ținut slujba din cadrul ceremoniei, cât și mulți alți oficiali.


 
Sărbătorită din anul 1902, Ziua Marinei Române a ajuns la cea de-a 119-a ediție. Este a doua ediție consecutivă care a fost organizată în condiții speciale, din cauza COVID-19.
 
Cu toate acestea, evenimentul a putut fi urmărit, în direct, începând cu ora 09.50, pe cotidianul ZIUA de Constanța.
 
 

Programul oficial


Ceremonia a debutat cu întâmpinarea persoanei oficiale (ora 09.55) și trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, din care fac parte militari din Forțele Navale Române, militari din Marea Britanie și din Statele Unite ale Americii.


 

La ora 10.00, au fost ridicate pavilionul, geacul și marele pavoaz, la bordul navelor militare, în acordurile Imnului de Stat al României, concomitent cu 21 de salve de tun, care au fost trase de către militarii Batalionului 345 Artilerie „Tomis”, Brigada 9 Mecanizată „Mărășești”.
 
Evenimentul a continuat cu acordarea drapelelor de luptă Flotilei 56 Fregate „Contraamiral Horia Macellariu” și Direcției Hidrografice „Comandor Alexandru Cătuneanu”, urmată de alocuțiunea Președintelui României, Klaus Iohannis.


La finalul ceremoniei, în jurul orei 11.00, portul militar a fost survolat de o formație de aeronave de luptă, alcătuită din elicoptere Puma Naval ale Forțelor Navale Române, un elicopter IAR Puma, aeronave MIG-21 și F-16 ale Forțelor Aeriene Române, aeronave „Typhoon” britanice și un avion de cercetare P-8 american.Publicul, aflat pe faleza Cazinoului constănțean și pe plajele din nordul litoralului, au urmărit, în intervalul orar 11.00-13.00, defilarea navelor de la Constanța la Midia.
 
Formația navală a fost condusă de fregata „Mărășești” (F-111) și a fost alcătuită din puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” (PM-274), corveta „Contraamiral Horia Macellariu” (Cvt-265), dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” (DM-25), fregata turcească „Yavuz” (F-240), o navă maritimă de patrulare a Ministerului Afacerilor Interne, o navă de intervenție a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, iar parada navală a fost încheiată de veliere ale pasionaților de navigație tradițională cu vele.


 

Președintele Klaus Iohannis – „Să fim, în continuare, atenți, pentru a ne proteja atât pe noi, cât și pe cei dragi nouă”

 
Klaus Iohannis a ajuns în Portul Constanța și a atras privirile tuturor din momentul în care a pășit din autoturism. A purtat, dincolo de așteptările sumbre și clasice, un costum format dintr-un sacou alb, cu o cămașă deschisă la culoare, asortată cu un papion negru, cât și o pereche de pantaloni închiși la culoare. A ieșit astfel din zona de confort, unde purta, de fel costume clasice gri sau albastru închis. Totodată, s-a putut observa o oarecare detașare față de premierul Cîțu, cu care nu a purtat niciun schimb de replici în timpul vizitei la malul mării.


 
Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut o alocuțiune în cadrul festivităților prilejuite de Ziua Marinei Române. Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii:
 

„Doamnă Președinte al Senatului,
Domnule Prim-ministru,
Domnule Viceprim-ministru,
Domnule Ministru al Apărării,
Excelențe,
Înaltpreasfinția Voastră,
Dragi marinari,
Doamnelor și domnilor,
Mă bucur să particip și în acest an la ceremoniile prilejuite de Ziua Marinei.
Îi salut cu căldură pe toți marinarii noștri, militari sau civili, care, cu devotament și curaj, poartă sau au purtat drapelul tricolor pe mările și oceanele lumii.
Sunt impresionante sacrificiile pe care le faceți! Departe de casă și de cei dragi, cel mai adesea aflați în situații dificile care vă pun la încercare rezistența și tenacitatea, ieșiți mereu învingători și vă faceți datoria de a garanta siguranța cetățenilor noștri.
Apărarea și protejarea românilor, spiritul de sacrificiu, devotamentul, profesionalismul, acestea sunt cele mai importante calități ale marinarilor noștri.
La mulți ani tuturor și un gând de recunoștință eroilor care nu mai sunt printre noi!
Din păcate, din cauza pandemiei de COVID-19 care nu s-a încheiat, nici în acest an nu pot avea loc festivitățile cu care eram obișnuiți înainte.
Există o singură cale de a reveni cu totul la normalitate și această cale este vaccinarea. Cu cât va crește mai rapid numărul persoanelor imunizate, cu atât mai repede vom reuși să stopăm această pandemie.
Să fim, în continuare, atenți, pentru a ne proteja atât pe noi, cât și pe cei dragi nouă!
Doamnelor și domnilor,
Regiunea Mării Negre a căpătat, în ultimii ani, un rol din ce în ce mai semnificativ, pe măsura relevanței ei geostrategice, de frontieră externă a Uniunii Europene și a Alianței Nord-Atlantice.
Am acționat cu hotărâre politic, diplomatic și economic pentru recunoașterea zonei Mării Negre drept una de interes major nu doar pentru România, ci pentru întreaga comunitate euroatlantică și am reușit, astfel, consolidarea securității regionale.
Relevanța strategică a zonei Mării Negre pentru securitatea euroatlantică este astăzi o certitudine.
O dovedesc și proiectele regionale precum Formatul București, cunoscut și ca Formatul B9, și Inițiativa celor Trei Mări, care s-au maturizat și evoluează cu succes în beneficiul securității și prosperității României.
Sunt însă în continuare provocări de securitate, militare și non-militare, convenționale, dar și hibride și cibernetice, motiv pentru care se impune un angajament sporit pentru întărirea securității și creșterea rezilienței naționale.
Ne-am asumat această sarcină împreună cu ceilalți aliați în cadrul NATO, prin deciziile de a continua consolidarea posturii de descurajare și apărare, de a întări rolul politic aliat și de a crește reziliența națională în fața oricăror provocări și amenințări.
România are un rol activ în îmbunătățirea securității spațiului euroatlantic, un exemplu recent de contribuție fiind înființarea, la București, a Centrului Euroatlantic pentru Reziliență, inițiativă națională care se bucură de apreciere la nivelul NATO și al Uniunii Europene.
Securitatea națională și siguranța cetățenilor români sunt vectorii prioritari care ghidează atât poziționarea noastră strategică, cât și efortul Armatei României.  
Fără o armată puternică, România nu își poate menține statutul de membru NATO important și actor relevant în planul securității regionale.
O armată modernă înseamnă o armată cu Forțe Navale bine instruite, dotate cu tehnică de ultimă generație și capabile să răspundă cu succes oricăror provocări.
S-au făcut progrese relevante în ultimul an pe linia înzestrării Forțelor Navale și mă refer aici, în primul rând, la demararea programului de retehnologizare a apărării de coastă, pentru care au fost semnate, în luna aprilie, documentele necesare derulării acordului interguvernamental de achiziție dintre România și Statele Unite ale Americii.
Doamnelor și domnilor,
Forțele Navale, care celebrează astăzi cea de-a o suta șaizeci și una aniversare, reprezintă o componentă esențială a Forțelor Armate Române.
Marinarii noștri militari, pe care îi sărbătorim azi alături de colegii lor din marina civilă, veghează cu responsabilitate la securitatea apelor teritoriale ale țării noastre și, alături de camarazii din NATO și Uniunea Europeană, participă la misiuni care fac apele internaționale un loc mai sigur.  
Apreciez în mod deosebit felul în care ați adaptat activitățile specifice la noul context securitar, astfel încât să îndepliniți, cu dăruire, misiunile primite, precum și angajamentele asumate față de organizațiile internaționale și partenerii străini.
Vă felicit pentru profesionalismul demonstrat pe parcursul numeroaselor exerciții multinaționale și operații de anvergură, desfășurate în Marea Neagră și în Marea Mediterană, în care Forțele Navale Române au fost implicate pe parcursul acestui an. 
Salut, pe această cale, contribuţia Forţelor Navale Române la dezvoltarea climatului regional de securitate, pe flancul sudic şi estic al Alianţei Nord-Atlantice, și rezultatele deosebite obținute în timpul asigurării de către o navă românească, pentru prima dată în istoria militară naţională, a conducerii unei grupări navale permanente a NATO, care a desfășurat misiuni în Marea Neagră și în Marea Mediterană.
Totodată, în semn de recunoaștere și apreciere pentru modul de îndeplinire a misiunilor asumate, am acordat astăzi, 15 august, drapelul de luptă Direcției Hidrografice Maritime și Flotilei 56 Fregate și am decorat cu ordine și medalii ofițeri și amirali din această categorie de forțe.
Dragi marinari,
15 august este ziua dumneavoastră, a celor care v-ați dedicat viața și carierele crezului marinei militare și civile. O misiune nobilă, deopotrivă frumoasă și dificilă.
A fi marinar înseamnă un spirit liber, neîngrădit, dar și multe privațiuni, un efort continuu de pregătire și multe luni petrecute departe de țară și de cei dragi.
Recunoștința noastră și prețuirea se îndreaptă astăzi către cei care își riscă viața, îndeplinind cu abnegație importanta misiune de apărare a țării pe căile de acces maritime și fluviale.
Vă felicit pentru modul exemplar în care vă faceți datoria și vă onorați jurământul față de țară. Vă mulțumesc pentru sacrificiile pe care le faceți zi de zi!
Nu în ultimul rând, vreau să mulțumesc familiilor dumneavoastră, cele care vă sprijină necondiționat și care vă asigură echilibrul sufletesc și sprijinul moral de care aveți nevoie pentru împlinirea misiunilor încredințate.
Fie ca Sfânta Fecioară Maria, protectoarea Marinei României, să vă aibă în pază și ocrotire, oriunde veți naviga, purtând cu mândrie la catarg drapelul României! 

La Mulți Ani și Bun cart înainte!”

Mii de oameni pe faleză

 
În timpul ceremoniilor care s-au desfășurat în Portul Militar, ferit de public, pe faleza de la Cazinou era o mulțime curioasă. Mii de persoane se aflau atât la plimbare pe lângă malul mării, cât și pe iarbă sau pe bănci, privind spre mare. Mulți au fost dezamăgiți.


 
„Aș fi vrut să văd marinari pe faleză care să defileze sau niște simulări de lupte. Am venit cu cei mici tocmai de la Iași în vacanță și nu avem parte de niciun spectacol aici”, a spus o femeie supărată. O altă persoană consideră că „nu este logic să nu ai eveniment de Ziua Marinei. Locuiesc în Constanța de o viață, anul trecut am înțeles, dar să nu faci tu nimic pentru oameni e chiar exagerat”, a spus un om. Totodată, cei mici priveau la navele din larg care se deplasau către Midia, dintre Agigea. Poate cele mai captivante piese au fost velierele, care ofereau un adevărat spectacol.
 
 
Citește și:

LIVE VIDEO-TEXTZiua Marinei 2021. Spectacol în aer, pe apă și pe uscat. Klaus Iohannis, prezent la Constanța (galerie foto)

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Staul Major al Forțelor NavaleGrupul de Sprijin al Forţelor Navale, de 65 de ani în serviciul Marinei Militare Române

24 Feb 2023 372

Muzeul Național al Marinei Române organizează lansarea a șase volume de istorie a marinei

16 Feb 2023 957

Sărbătorirea, altădată, în localități dobrogene, a Zilei de 24 Ianuarie 1859

28 Jan 2023 546

Ziua Porților Deschise la Muzeul Național al Marinei Române de Ziua Unirii Principatelor Române

20 Jan 2023 1067

MApN, anunț despre mai multe instituții culturale. Vizat și Muzeul Național al Marinei Române

15 Jan 2023 687

Declarații de avere Mariana Ciobanu, auditor public intern la Consiliul Județean Constanța, acum la Primăria Năvodari – avere și interese (DOCUMENTE)

29 Sep 2022 1095

Ziua medicinei militare. Despre Serviciul medical al Marinei Militare (GALERIE FOTO)

21 Aug 2022 936

Constanța Serviciile de pirotehnie cu ocazia Zilei Marinei Române au costat aproape 150.000 de lei (DOCUMENT)

18 Aug 2022 1227

Zeul Neptun, pe gazon Moment festiv legat de Ziua Marinei Române la meciul Farul Constanța - FC Hermannstadt (GALERIE FOTO)

16 Aug 2022 1458

Ultramaraton de la Galați la ZIUA de Constanța Povestea militarului Laurențiu Cobzaru. Dintr-o familie cu mulți frați, în alergare, pentru cauze umanitare (GALERIE FOTO + VIDEO)

16 Aug 2022 1848

Gest fără precedent la adresa lui IPS Teodosie! Ce mesaj a transmis Klaus Iohannis, la Constanța, de Ziua Marinei. Mai mulți bani pentru Apărare (VIDEO)

16 Aug 2022 3047

„Regrete pentru eroarea de comunicare“ Statul Major al Forțelor Navale explică ce s-a întâmplat cu sunetul în timpul slujbei oficiate de IPS Teodosie

15 Aug 2022 2487

Faptele antisociale specifice sezonului estival, în atenția polițiștilor (GALERIE FOTO)

15 Aug 2022 964

Primarul Vergil Chițac - „La mulți ani de Ziua Marinei, ziua neoficială a Constanței și a constănțenilor“

15 Aug 2022 1086

Poziția oficială a Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la incidentul de la Ziua Marinei

15 Aug 2022 3183