Felicia Filip, ovationata la Arenele Romane

"La Traviata" - "o democratizare a spectacolului de opera, o iesire la iarba verde a operei"

Reprezentatia a reunit doua experiente diferite ale regizorului Cristian Mihailescu: montarea operei lui Verdi pe scena Operei Nationale din Bucuresti si regia spectacolului "Digital Athenaeum", avandu-i ca protagonisti pe membrii trupei "Iris" si pe Felicia Filip * Spectacolul de la Arenele Romane a fost prima reprezentatie cu opera lui Verdi care l-a avut in distributie pe Massimiliano Drapello (in rolul lui Alfredo Germont), acesta fiind des prezent in spectacole de opera la Constanta

Arenele Romane au gazduit, sambata, primul spectacol de opera in aer liber transmis in direct de un post de televiziune din Romania: "La Traviata" de Giuseppe Verdi, in regia lui Cristian Mihailescu. In fata unei sali pe jumatate goale au evoluat soprana Felicia Filip, tenorul italian Massimiliano Drapello, Valentin Marele, corul, baletul si orchestra Operei de Stat din Brasov, sub conducerea muzicala a lui Petre Sbarcea, care deseori a evoluat si la Constanta, in concerte simfonice sustinute de Filarmonica "Marea Neagra". Rolul Violetta Valery din "La Traviata" a fost cel care i-a adus Feliciei Filip notorietatea in tara si in strainatate. Cronicile din presa internationala au numit-o "regina Traviatei". Iar spectacolul de la Arenele Romane a fost prima reprezentatie cu opera lui Verdi in care l-a avut partener pe Massimiliano Drapello (in rolul lui Alfredo Germont), si acesta fiind des prezent in spectacole de opera la Constanta. Tenorul italian a cantat, de-a lungul carierei, alaturi de Katia Ricciarelli, Laura Niculescu, Kathleen McCalla si numerosi alti artisti. "La Traviata" a fost conceput ca un spectacol de opera, cu pirotehnica de scena si efectele de lumina specifice unui concert rock. Reprezentatia a reunit astfel doua experiente diferite ale regizorului Cristian Mihailescu: montarea operei lui Verdi pe scena Operei Nationale din Bucuresti si regia spectacolului "Digital Athenaeum", avandu-i ca protagonisti pe membrii trupei "Iris" si pe Felicia Filip. La inceputul spectacolului, la sfarsitul primului act ori in mijlocul scenei a doua, intunericul lasat o data cu actul al doilea a dat prilejul de a folosi si luminile inteligente. Reflectoare suspendate au improscat lumina verde pe ingerasii din ipsos ce compuneau decorul. Alteori, captau privirea coafurile pretentioase devenite violete, in ton cu volanele multicolore ale costumelor. Au scapat de luminile verzi sau mov decorurile izolate din spatele scenei: coloane subtiri ce raspundeau coloanelor si capitelurilor masive ale Arenelor Romane. In pofida asteptarilor, nici un artificiu scenografic nu a fost folosit pentru a integra cadrul in spectacol. Spatiul s-a cufundat in intuneric pe parcursul pauzei de jumatate de ora dintre actul II si actul III. Intre petrecere si agonia Violettei, timpul s-a scurs incet. Secunda dupa secunda. Aplauzele de protest ale spectatorilor au fost in van: pe TV Romania Cultural, postul care transmitea in direct spectacolul, se difuza jurnalul de stiri. "O democratizare a spectacolului de opera, o iesire la iarba verde a operei" - astfel definea regizorul Cristian Mihailescu reprezentatia de la Arenele Romane, in urma cu trei saptamani. Spectacolul s-a adresat deopotriva iubitorilor de opera si fanilor de muzica rock. Primii au sesizat, probabil, ironia dintre intentie si inscenare. Pasul unic dintre sublim si deriziune.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Black Coffee, DJ-ul desemnat Man of The Year în 2023, completează lineup-ul ediției 2024 a festivalului Untold

16 Apr 2024 445

Artist Talk cu Lia Perjovschi și Dan Perjovschi la Muzeul de Artă Brașov

10 Apr 2024 260

Lenny Kravitz, singurul artist cu 4 premii Grammy consecutive, urcă pe scena principală de la UNTOLD

04 Apr 2024 445

Interviu online Pictorul și graficianul profesionist Bianca Paraschiv - Sunt sinceră cu mine, creez ceea ce mă reprezintă și mă împlinește spiritual și artistic!

03 Apr 2024 2044

LIVE TEXT Expoziția „Praguri”, la Muzeul „Ion Jalea”. Constănțenii, invitați să admire fotografii ce explorează ideea de amintiri și locuri ale copilăriei din satele Dobrogei (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 954

Expoziție de fotografie „Praguri”, a artistei Iris Maria Tușa, la Muzeul „Ion Jalea” Constanța

26 Mar 2024 574

Vernisajul expoziției „Praguri” al artistei Iris Maria Tușa este găzduit de Muzeul „Ion Jalea” Constanța

25 Mar 2024 520

„Elixirul dragostei”, eveniment la Teatrul Național de Operă și Balet Oleg Danovski Constanța

12 Mar 2024 625

În județul Constanța Aviatorul Rață Vasile a decedat. Mesajul transmis de familia sa

08 Mar 2024 954

Artist Talk susținut de Alexandru Rădvan la Muzeul de Artă Constanța

23 Feb 2024 574

Muzeul de Artă Constanța sărbătorește Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 Feb 2024 553

INNA va urca pe scena principală a festivalului UNTOLD Dubai

07 Feb 2024 589

Expoziție de artă la Muzeul Marinei Române din Constanța

01 Feb 2024 890

Cunoscută artistă din România a murit chiar de ziua de naștere. Avea doar 38 de ani

22 Jan 2024 2416

Bianca Boeroiu a câștigat premiul Emmy la categoria „Machiaj contemporan remarcabil”

11 Jan 2024 916