Adrian Zuckerman, fostul ambasador al SUA, despre proiectul Via Carpatia. Traseul din România de la Constanţa la Gdansk

  • Adrian Zuckerman a adăugat că SUA susţin dezvoltarea proiectelor Via Carpatia şi Rail2Sea

Ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES, la încheierea mandatului său, că economia României are perspective strălucitoare, dar dezvoltarea acesteia este încetinită de infrastructura limitată.

El a afirmat că în ultimul an au fost realizate lucruri importate în ceea ce priveşte dezvoltarea capacităţilor de apărare ale României, iar cooperarea din punct vedere militar cu SUA "nu a fost nicicând mai bună".
 

”Proiectele de infrastructură pot fi dezvoltate în continuare. Paşi importanţi au fost făcuţi de către Guvernul Orban în anul 2020, pentru a continua dezvoltarea infrastructurii. Susţinem dezvoltarea proiectului Via Carpatia, de la Constanţa la Gdansk, şi a proiectului Rail2Sea. Îmi doresc să fi avut un progres mai semnificativ în această privinţă, însă, din păcate, din cauza pandemiei şi a celor două seturi de alegeri, anul trecut multe proiecte nu au progresat atât de rapid. Dar nu am regrete, pentru că mergem înainte şi multe aspecte pozitive au fost realizate”.

 
Adrian Zuckerman a adăugat că SUA susţin dezvoltarea proiectelor Via Carpatia şi Rail2Sea, menţionând că şi-ar fi dorit să existe progrese semnificative în această privinţă, dar că din cauza pandemiei şi a celor două seturi de alegeri, mai multe iniţiative nu au progresat atât de rapid pe cât ar fi fost posibil în alte condiţii.

Adrian Zuckerman a preluat îndatoririle de ambasador al SUA în România pe 14 decembrie 2019. De profesie avocat, Zuckerman a emigrat în Statele Unite din România la vârsta de 10 ani şi vorbeşte fluent limba română. El l-a înlocuit la Bucureşti pe Hans Klemm, care a fost ambasadorul SUA în România din data de 21 septembrie 2015.

Pe 18 ianuarie 2021, preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat pe Adrian Zuckerman cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni.
 
Despre traseul Via Carpatia

Via Carpatia este un traseu transeuropean aflat în implementare, care va face legătura între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Egee.

Traseul va începe în Lituania, la Klaipėda, continuă în Polonia, pe ruta Białystok - Lublin - Rzeszów, în Slovacia la Presov - Koszice și în Ungaria prin Miskolc - Debrecen.


Pe teritoriul României traseul va avea două direcții, una spre portul Constanța, pe ruta Episcopia Bihor - Oradea - Arad - Timișoara - Lugoj - Făget - Deva - Orăștie - Sibiu - Pitești - București - Constanța - Marea Neagră și alta spre frontiera româno-bulgară la podul peste Dunăre de la Calafat-Vidin, pe ruta Episcopia Biihor - Oradea - Arad - Timișoara - Lugoj - Caransebeș - Herculane - Orșova - Drobeta Turnu Severin - Vînju Mare - Calafat, cu ramificația proiectului Via Carpatia spre frontiera sudică a Uniunii Europene.

Proiectul Via Carpatia a fost aprobat în anul 2006, când miniștrii de transport din Polonia, Lituania, Slovacia și Ungaria au semnat o declarație comună pentru extinderea rețelei trans-europene de transport prin crearea unei rute mai scurte care va conecta cele patru state.

La data de 22 octombrie 2010, reprezentanții ministerelor Transporturilor din cele șapte țări europene au semnat în Polonia o declarație de susținere prin care traseul va fi extins și în România, Bulgaria până în portul grecesc Salonic, realizând astfel legătura transcontinentală pe axa nord-sud între Marea Baltică și Marea Egee.

Sursa foto: ro.usembassy.gov/ro/our-relationship-ro/our-ambassador-ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

VIDEO Klaus Iohannis, alocuțiune în cadrul ceremoniei de decorare a ambasadorului Adrian Zuckerman

18 Jan 2021 1768

Ambasadorul SUA, Adrian Zuckerman, decorat de președinte

18 Jan 2021 1544

Ambasadorul SUA din România, Adrian Zuckerman, își încheie mandatul cu o vizită de rămas-bun

11 Jan 2021 1897

Premierul interimar Nicolae Ciucă, întâlnire cu ambasadorul SUA

09 Dec 2020 2847

Kimberly Reed, Președinte al EXIM Bank, prezent la centrala de la Cernavodă

04 Dec 2020 1692

Incendiu Spitalul Județean Piatra Neamț Ambasadorul SUA, mesaj de condoleanțe- „Medicul care s-a repezit în flăcări, un model”

15 Nov 2020 1779

Ce spune deputatul USR, Stelian Ion, despre acordul pentru centrala de la Cernavodă și ideea coridorului Constanța-Gdansk

13 Oct 2020 3340

Ambasadorul Statelor Unite la București a vizitat Muftiatul Cultului Musulman

02 Aug 2020 2231

Statele Unite ale Americii, la ceas aniversar. Constanța este înfrățită cu un oraș american (galerie foto)

04 Jul 2020 1973

Discursul ambasadorului SUA, Adrian Zuckerman, la evenimentul dedicat Zilei Independenței SUA

03 Jul 2020 2401

Oficialii români din Justiție și Interne, alături de ambasadorul SUA, discuții pe marginea raportului privind traficul de persoane

26 Jun 2020 1626

140 de ani de relaţii diplomatice între Statele Unite ale Americii şi România. Mesajul ambasadorului Adrian Zuckerman (video)

14 Jun 2020 2037

Ion Marcel Vela i-a oferit ambasadorului SUA la București Placheta de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne (galerie foto)

09 Jun 2020 1801

MApN Misiune în SUA, executată de personal medical militar și specialiști CBRN din Armata României pentru a oferi sprijin autorităților americane

25 May 2020 1975

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman salută decizia Curții Europene a Drepturilor Omului privind-o pe Laura Codruța Kovesi

06 May 2020 2181