Agrointel.ro Fermierii care nu pot lua credite în baza adeverinței APIA!

Fermieri, care sunt situațiile în care nu puteți cere adeverințe pentru credite de la agenția de plăți! APIA a început să elibereze producătorilor încă din 10 iulie adeverințele pe baza cărora se pot împrumuta la instituţiile bancare și non-bancare care au încheiat convenţii cu APIA. Aceste finanțări se acordă până la primirea subvențiilor pe suprafață pentru Campania 2017. Există însă situații însă în care agricultorii nu pot solicita adeverința de la agenția de plăți iar Agrointeligența – www.agrointel.ro s-a interesat pentru dumneavoastră și vă spune care sunt aceste cazuri!

Agenția de plăți a pus la dispoziție pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro o listă a dosarelor pentru care nu se pot cere adeverinţe punte pentru împrumuturi.

Care sunt aceste situații:
-Dacă contul bancar înscris în cererea de eliberare a adeverinţei nu corespunde cu cel din baza de date;
-Dacă se constată că, fermierul are cont bancar deschis la o altă bancă decât la una din cele care fac parte din Convenţie şi solicită eliberarea adeverinţei pentru această bancă;
-Dacă fermierul are stabilite sancţiuni multianuale în anii precedenţi;
-Dacă fermierul are debite nerecuperate din anii precedenţi;
-Se vor efectua verificări pentru a se asigura că fermierul nu are stabilite sancțiuni pentru nerespectarea cerințelor de baza şi specifice pentru pachetul/ele pentru care se eliberează adeverința;
-Fermierul care a depus solicitarea de eliberare a adeverinţei, trebuie sa aibă toate verificările administrative finalizate;
-Dosarul fermierului să fie complet, să conţină documentele doveditoare conform legislaţiei în vigoare;
-Dacă se constată că sunt diferenţe între suprafaţa declarată de fermier şi suprafaţa determinată, rezultând respingerea schemelor;
-Dacă se constată că sunt sunt diferenţe între suprafaţa declarată de fermier şi suprafaţă determinată, rezultând sancţionarea pe schemele pentru care se eliberează adeverința.
Crescătorii de animale nu beneficiază de adeverinţe

Pentru crescătorii de animale care au accesat scheme de plată în sectorul zootehnic nu se eliberează adeverinţe, precizează APIA. Mai mult, și la fermierii aflaţi în eşantionul de control eliberarea documentului de împrumut funcționează mai greoi. Concret, producătorii agricoli beneficiază de adeverinţe, cu condiţia ca în urma controlului pe teren să nu aibă neconformităţi SAPS. Deci asta presupune ca inspectorul APIA să fi efectuat controlul în exploatația fermierului, să fi introdus raportul de control iar de abia după aceste demersuri să fie eliberată și adeverința.
 
Pentru ce scheme se eliberează adeverinţe

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) eliberează adeverinţe pentru beneficiarii schemelor de plată gestionate în cadrul Campaniei 2017, pentru următoarele scheme:

-Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS);
-Plata redistributivă (PR);
-Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu;
-Măsura 214 „Plăţi pentru agro-mediu”
-Măsura 10 – Agro-mediu şi climă;
-Măsura 11 – Agricultură ecologică;
-Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice.

Schemele de plată pentru care se eliberează adeverinţe sunt cele solicitate de fermier pe proprie raspundere în cererea unică de plată. Aceste scheme solicitate de către fermier se regăsesc în cererea unică de plată unde el bifează ce solicită. Conform Ordinulul MADR nr. 619/2015, se verifică dacă suprafaţa totală declarată în cererea unică de plată corespunde suprafeţei totale din adeverinţa eliberată pe baza înscrierilor din Registrul agricol.

În cazul în care documentele doveditoare nu sunt valabile până la data de 1 decembrie a anului curent de cerere sau adeverinţa eliberată pe baza înscrierilor din Registrul agricol nu certifică faptul că suprafaţa utilizată de fermier este rezultată din însumarea suprafeţelor prevăzute în contractele de arendă încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată şi care sunt valabile cel puţin până la data de 1 decembrie a anului de cerere, funcţionarul responsabil cu administrarea cererii unice de plată va notifica fermierul pentru clarificarea acestei situaţii, solicitând documentele care au stat la baza întocmirii adeverinţei.

În cazul în care funcţionarul responsabil cu administrarea cererii unice de plată are nevoie de clarificări suplimentare cu privire la neconcordanţa între datele înscrise de fermier în cererea unică de plată (inclusiv în formularele de modificare ale acesteia) şi datele înscrise în adeverinţa eliberată pe baza înscrierilor din Registrul Agricol, prin notificare, responsabilul cu administrarea cererii va solicita primăriei copia conformă cu originalul a paginilor din Registrul Agricol pe baza căruia a fost eliberată adeverinţa.

Toate convențiile încheiate între Agenție, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.

Articol preluat de pe Agrointel.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Până la data de 24 martie 2024 APIA primește cereri de plată pentru bunăstarea animalelor

28 Feb 2024 478

Peste 396 milioane lei autorizate la plată de către APIA

27 Feb 2024 417

Licitație organizată de APIA Constanța, contestată la CNSC. Ce decizii s-au luat?

26 Feb 2024 553

APIA A fost deblocată autorizarea la plată a ANT-urilor aferente sectorului vegetal pentru anul de cerere 2023

22 Feb 2024 555

Directorul general al APIA, demis din funcție de ministrul Agriculturii

20 Feb 2024 746

APIA Se pot depune cereri de acordare a grantului direct producătorilor agricoli din sectorul vegetal

25 Jan 2024 641

Ciucă, despre recoltarea de stuf din Delta Dunării- „Nu se execută plăţi, dacă nu sunt îndeplinite regulile“

22 Jan 2024 677

Recoltatul stufului asigură echilibrul ecologic al Deltei. Anunțul guvernatorului Bogdan Bulete

19 Jan 2024 643

Banii fermierilor români APIA a efectuat plăți semnificative în această săptămână

19 Jan 2024 659

Dosar DNA Constanța Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al APIA, condamnat definitiv! (MINUTĂ+DOCUMENT)

19 Jan 2024 1278

Ministrul Agriculturii şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat 13 solicitări venite din partea fermierilor (VIDEO)

15 Jan 2024 791

APIA, în decembrie S-au efectuat efectuat plăţi de peste 487 milioane de euro pentru 91% dintre fermierii eligibili

29 Dec 2023 611

APIA a acceptat egalizarea salarizării pentru angajați începând cu luna ianuarie 2024

20 Dec 2023 1176

Ionuţ Costin Lupu numit noul director general al APIA

19 Dec 2023 975

APIA, în grevă, din decembrie. În activitatea instituției nu vor fi blocaje

14 Dec 2023 854