agrointel.ro Legea așteptată de micii fermieri, promulgată de președintele Klaus Iohannis!

Lege așteptată de micii fermieri, promulgată astăzi, luni – 19 martie de președintele României, Klaus Iohannis. Șeful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol care prevedere mai multe modificări pentru agricultori.

Legea își propune să corecteze efectele negative produse de Legea nr.145/2014, atât la nivelul producătorilor agricoli, cât și în ceea ce privește consumatorii și societățile comerciale care asigură desfășurarea comerțului cu amănuntul.

Potrivit noilor prevederi, carnetul de comercializare, care va fi valabil 7 ani în loc de 5 cum este în prezent, a produselor din sectorul agricol – documentul utilizat de persoana fizică care deține atestat de producător, precum și de soțul/soția, ar putea fi folosit și de rudele de până la gradul II care locuiesc și se gospodăresc împreună, după caz, pentru exercitarea actului de comerț cu ridicata sau comerț cu amănuntul a produselor agricole obținute în ferma/gospodăria proprie. refuzul eliberării avizului consultativ prevăzut la art.3 alin.(5) de către structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură prevăzute la art.4 alin.(1) sau condiționarea eliberării acestuia de calitatea de membru al entității emitente, cu amendă de la 3.000 lei la 4.000 lei.

Și pentru atestatul de producător sunt modificări astfel că valabilitatea acestuia crește de la 5 ani cât este în prezent la 7 ani iar acesta se va elibera, la cerere, persoanelor fizice care optează pentru desfășurarea unei activități economice în sectorul agricol, pe baza datelor din registrul agricol.

Mai mult, termenul pentru eliberarea atestatului de producător se eliberează de către primar în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării, cu avizul consultativ emis de către una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, după caz, constituite conform legii și organizate la nivel local/zonal/ județean/regional/național, care se înregistrează la primăriile comunelor, orașelor, municipiilor sau sectoarelor municipiului București și care nominalizează cel puțin un reprezentant în acest scop, sau în lipsa avizului de la una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, de către entitățile teritoriale din subordine sau în coordonare, stabilite în condițiile legii, în acest scop, de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În plus, spațiile de comercializare din piețe, de 40 la sută, sunt destinate și fermierilor care au II-uri cu adeverință de la Primărie care să dovedească suprafața de teren, culturi exact ce scrie pe atestat. În situația emiterii avizelor consultative de către una dintre structurile asociative profesionale/patronale/sindicale din agricultură, acestea au obligația transmiterii evidenței cu avizele consultative eliberate direcțiilor pentru agricultură județene și a municipiului București.

Fermierii care vând în piețe vor putea fi recunoscuți ușor de către cumpărători dacă sunt agricultori autentici sau samsari

Producătorii agricoli vor fi obligați să afișeze la locul de vânzare etichete care să indice mai multe date despre produsele lor, dar și o copie după certificatul de producător, potrovit aceleași legi.

Potrivit noilor prevederi care va fi afișată și în piețe pe modelul supermarketurilor va fi din material scris, imprimat, înscris la vedere, în mod vizibil, lizibil și ușor de înțeles, cu scopul de a oferi cumpărătorilor informațiile necesare, suficiente, verificabile și ușor de comparat, astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigențelor din punct de vedere al nevoilor și posibilităților lor financiare, care trebuie să conțină următoarele elemente:

1. numele și prenumele/denumirea producătorului;

2. denumirea produsului;
3. localitatea de origine;
4. data obținerii produsului;
5. prețul de vânzare;

Atenție! Neafișarea de către producătorii agricoli a etichetei de produs se sancționează cu avertisment sau amendă de la 100 lei la 500 lei.

În plus, producătorii agricoli au obligația să afișeze vizibil la locul de vânzare următoarelor documente:

a) copie după atestatul de producător și copie după fila din carnetul de comercializare vizată anual în cazul producătorilor agricoli persoane fizice;
b) copie după certificatului de înregistrare la Registrul Comerțului în cazul producătorilor agricoli persoane fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale constituite în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.44/2008, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.182/2016, cu modificările și completările ulterioare.

Supravegherea afișării documentelor prevăzute mai sus este în sarcina administratorului pieței. Legea mai prevede că, desfășurarea activităților de valorificare a produselor agricole proprii și de exercitare a comerțului cu aceste produse de către persoanele fizice care nu dețin un atestat de producător valabil, respectiv un carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, și care nu sunt produse în ferma proprie, cu amendă de la 15.000 lei la 22.500 lei.

Direcțiile agricole au început deja să împartă comercianților modele de etichete astfel încât aceștia să se familiarizeze cu noile prevederi. Spre exemplu într-o postare a Direcției agricole Hunedoara se arată că în Piața Centrală din Deva au fost distribuite producătorilor particulari, modele de etichete conform prevederilor Legii nr.145/2014.

Sursă: agrointel.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ambasadorul Marii Britanii îl refuză pe Iohannis „Am spus că susținem candidatura lui Rutte”

16 Mar 2024 579

Curtea Constituțională a României, sesizată de președintele României în cazul legii privind executorii judecătorești

14 Mar 2024 394

Prefectul județului Constanța, despre anunțul președintelui Iohannis „Este momentul optim ca România să-și asume o responsabilitate cât mai ridicată la nivelul NATO“

12 Mar 2024 640

Președintele Klaus Iohannis „Am decis să intru în competiție pentru funcția de secretar general al NATO“ (VIDEO)

12 Mar 2024 675

Klaus Iohannis - „„Nu intenționez să îmi scurtez mandatul de Președinte“ (VIDEO)

12 Mar 2024 365

Klaus Iohannis- „România nu va trimite combatanţi în Ucraina“

12 Mar 2024 355

Iohannis, declarație de presă pe tema NATO la ora 17.00

12 Mar 2024 400

Modificarea Legii Concurenței, reexaminată la cererea președintelui Iohannis

11 Mar 2024 590

Legea care interzice vânzarea de energizante către minori, promulgată

11 Mar 2024 512

Iohannis- „Salut reuşita României în procesul privind Roşia Montană”

09 Mar 2024 442

Întrevedere Iohannis-Nehammer la Cotroceni Discuții despre aderarea deplină a României la Schengen

07 Mar 2024 394

Legea „2 Mai”, adoptată de Camera Deputaților. Ajunge la promulgare la președintele Klaus Iohannis

05 Mar 2024 581

LISTĂ Mai mulți procurori, numiți judecători! Printre ei, Vengherschi Augustina Liliana, de la Parchetul Judecătoriei Mangalia

05 Mar 2024 603

Surse Klaus Iohannis are șanse la șefia Consiliului European. Răspunsul venit de la Bruxelles

02 Mar 2024 626

MAENoi propuneri de numiri pentru poziția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României

29 Feb 2024 440