ANAF. De la 1 iulie încep verificările veniturilor persoanelor fiziceAgenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) va demara din 1 iulie controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane, a anunţat, la jumătatea lunii iunie, preşedintele instituţiei, Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă.
 

„Începând cu 1 iulie, ANAF va începe controale masive pentru verificarea veniturilor persoanelor fizice ca sursă a obţinerii averilor fiecărei persoane. Este o jignire pentru oamenii cinstiţi care muncesc greu, uneori de dimineaţa până seara, să vadă că în jurul lor alţii îşi cumpără case care se învârt după soare, îşi achiziţionează maşini exorbitant de scumpe, şi ei nu au lucrat o zi în viaţa lor şi nu au plătit un impozit.

Este, de asemenea, nedrept pentru agenţii economici, care majoritatea lor îşi desfăşoară business-urile corect, îşi plătesc taxele şi impozitele la timp, iar alţi patroni fac evaziune fiscală, folosesc muncă la negru, se îmbogăţesc nemeritat şi nu plătesc niciun impozit în viaţa lor.

Trebuie să fim realişti şi să înţelegem că aceste mecanisme sunt dăunătoare atât bugetului de stat, dar în acelaşi timp creează şi o mare frustrare în rândul societăţii româneşti, creând chiar modele antisociale.

Avem peste tot exemple de şmecheri care sfidează cu opulenţa şi luxul pe cere îl afişează, care cheltuie sume de bani exorbitante, sfidând pe omul de rând şi care în viaţa lor nu au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au constaţi că ele sunt aproape inexistente", a declarat Heiuş la vremea respectivă.


El a spus că în aceste zone se vor concentra controalele pentru a verifica dacă averile acumulate sunt în concordanţă cu veniturile obţinute.

Preşedintele ANAF a menţionat că a transmis Direcţiei Generale de Control Venituri Persoane Fizice să realizeze o analiză de risc şi s-a pornit de la 20 de milioane de CNP-uri.
 

„Făcându-se această analiză de risc am constatat cu stupoare şi cu revoltă, de-a dreptul, că 561.000 de persoane, de CNP-uri, au acumulat, şi am luat doar 4 ani, 2016, 2017, 2018 şi 2019, anul 2020 o să-l finalizăm la sfârşitul lunii septembrie, iar anul 2021 probabil la sfârşitul anului, atenţie, au acumulat 561.000 de persoane o diferenţă între veniturile estimate de noi şi veniturile declarate şi impozitate de 20 de miliarde de euro.

Practic, cum am făcut această analiză? Am luat din bazele noastre de date, ale ANAF-ului şi din bazele de date ale altor instituţii ale statului, primării în special şi conturi bancare, şi am văzut în fiecare an ce bunuri mobile şi imobile s-au achiziţionat de fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele de bani în conturile bancare, cu ce sume şi-au creditat propriile societăţi, cu ce sume şi-au majorat capitalurile societăţilor pe care le au, sau ce alte cheltuieli au putut să angajeze.Sunt convins că nu am reuşit să găsim toate cheltuielile pe care le-au angajat, că nu avem bazele de date suficient de bine puse la punct, şi după aceea am luat şi am verificat pentru fiecare CNP în parte ce venituri au declarat", a afirmat şeful ANAF.


Acesta a explicat că legea spune că dacă există o diferenţă de 10% dintre venitul estimat şi venitul declarat, dar nu mai puţin de 50.000 de lei, deja există o neconcordanţă la declarare şi există un risc în acest domeniu.

sursa - Agerpres

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ANAF Obligaţii fiscale de peste 19 miliarde de lei pentru sute de operatori economici

05 Sep 2023 448

Nemulţumiri după achitarea omului de afaceri Fati Marian Sorin, de la hotelul Minerva din Mamaia!

03 Sep 2023 743

Termenul de depunere al declarațiilor contabile semestriale se apropie de sfârșit. Avertizările autorităților

11 Aug 2023 776

Știri Constanța Alti copaci tăiați pe bulevardul Ferdinand din municipiu

11 Aug 2023 1002

Mesaje de la sindicaliștii din Constanța „Nu ne mai vindeți gogoși”

11 Aug 2023 788

ANAF Constanța se alătură valului de proteste din țară (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Aug 2023 1307

Amenzi de peste 2,3 milioane de lei aplicate de inspectorii ANAF pe litoralul românesc al Mării Negre

25 Jul 2023 550

Judecătorii din Constanța se pregătesc să anunțe decizia finală în cazul lui Vasile Mărculescu, primarul din Smârdan, Tulcea

05 Jul 2023 1132

Deputatul Bogdan Huțucă, președintele PNL Constanța despre demisia șefului ANAF

31 May 2023 1193

Șeful Autorității Naționale a Vămilor, demis din funcție de premierul Nicolae Ciucă

30 May 2023 1015

Lucian Heiuş, șeful ANAF, a demisionat!

29 May 2023 1016

Un avion a fost scos la licitație de ANAF! Prețul de pornire

26 May 2023 1127

Protest în fața sediului Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Constanța. Ce revendicări au sindicaliștii (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 May 2023 1541

Ciutureanu joacă în prelungiri! A patra prelungire de mandat dictată de Consiliul de Administrație al Oil Terminal

10 May 2023 1840

În atenția celor care vând produse de Paşte pe internet. ANAF anunță verificări!

14 Apr 2023 823