ANAF. Modificări ale formularelor 201 și 205

Agentia Natională de Administrare Fiscală propune, prin prezentul proiect de ordin, modificarea si completarea formularelor privind definitivarea impozitului anual pe venit și a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice, după cum urmează:

- modificarea modelului, conținutului și instrucțiunilor de completare a formularului 201 "Declaraţie privind veniturile realizate din străinătate", prin includerea rubricilor necesare declarării veniturilor din străinătate din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, distinct, pe cele 2 perioade de realizare a venitului (perioada 01-31 ianuarie 2017,  respectiv 1 februarie-31 decembrie 2017);
- includerea veniturilor din pensii și din activități realizate într-o asociere fără personalitate juridică constituită între o persoană juridică, contribuabil potrivit Legii nr.170/2016, şi o persoană fizică sau orice altă entitate - asociere fără personalitate juridică, în categoria veniturilor care se declară prin formularul 205 "Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă, veniturile din jocuri de noroc şi câştigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit", de către plătitorii de venit cu regim de reținere la sursă a impozitului;
- aprobarea modelului notificărilor utilizate în domeniul impozitului pe venit, în scopul înştiinţării contribuabililor privind nerespectarea regimului de depunere a declarațiilor fiscale.
 
Potrivit modificarii şi completarii Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal s-a realizat adaptarea corespunzătoare a procedurilor de administrare a impozitului pe venit, atât în ceea ce priveşte modelul şi conţinutul unor formulare, cât şi a instrucţiunilor de completare a acestora.
 
Modificările legislative au vizat, în principal, următoarele aspecte: modificarea regimului fiscal aplicabil veniturilor din pensii;

Potrivit Legii nr.2/2017, începând cu 1 februarie 2017, persoanele fizice care realizează venituri din pensii nu datorează contribuții de asigurări sociale de sănătate,  fiind eliminată, totodată, obligația plătitorilor de venituri din pensii de a completa și depune la organul fiscal competent formularul 112. Potrivit art.132 alin.(2) din Codul fiscal, pentru această categorie de venituri, plătitorii au obligația declarării impozitului reținut la sursă, pentru fiecare beneficiar de venit, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat, prin formularul 205 "Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă, veniturile din jocuri de noroc şi câştigurile/pierderile din investiții, pe beneficiari de venit".

- reglementarea regimului fiscal aplicabil veniturilor din activități realizate într-o asociere fără personalitate juridică constituită între o persoană juridică, contribuabil potrivit Legii nr.170/2016, şi o persoană fizică sau orice altă entitate - asociere fără personalitate juridică.

Astfel, impozitul datorat de beneficiarul de venit (persoana fizică) se calculează prin reţinere la sursă de către plătitorul de venit (persoana juridică), impozitul fiind final.
- modificarea modului de stabilire a venitului impozabil din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, precum și a impozitului pe venit datorat, începând cu 1 februarie 2017.


Totodată, în procesul de gestiune a declaraţiilor fiscale, organul fiscal desfăşoară operaţiuni de notificare a contribuabililor privind neîndeplinirea unor obligaţii de declarare sau corecţia datelor declarate.

Procesul de notificare este tratat, pe de o parte din punct de vedere al necesității de informare a contribuabilului, dar şi ca o fază premergătoare declanşării unor proceduri specifice de administrare, ca de exemplu declanşarea procedurii de impunere din oficiu.

În vederea aprobării unor modele standardizate de notificări, au fost inventariate cazurile posibile de notificare în procesul de gestiune a declaraţiilor fiscale şi au fost, astfel, elaborate 5 modele pentru impozitul pe venit.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vergil Chițac câștigă definitiv procesul deschis Fiscului, în urma unei amenzi civile aplicate de judecători Primarului Municipiului Constanța (MINUTA)

27 Mar 2024 473

A cerut eșalonarea contribuțiilor restante aferente lefurilor pentru 2023 Primarul Cristian Radu jonglează iar cu salariile angajaților din administrația locală de la Mangalia! (DOCUMENT)

26 Mar 2024 807

ANAF vinde vila de lux a Prințului Paul, de la Sinaia!

26 Mar 2024 509

Atenție! ANAF avertizează asupra unor mesaje false trimise în numele instituției

20 Mar 2024 538

Reorganizarea ANAF, aprobată de guvern (DOCUMENT)

14 Mar 2024 830

Vergil Chițac, proces cu Fiscul, pentru o amendă civilă aplicată Primarului Municipiului Constanța. Verdictul, la finalul lunii

12 Mar 2024 716

Opinie cu rezerve Camera de Conturi a publicat raportul de audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale orașului Năvodari (DOCUMENT)

08 Mar 2024 703

Deficiențe cu influențe semnificative asupra situațiilor financiare găsite de angajații Camerei de Conturi Constanța la primăria 23 August (DOCUMENT)

06 Mar 2024 635

O mică avere Vergil Chițac a învins în instanță Fiscul, la Judecătoria Constanța! Nemulțumiri. Povestea din dosar (MOTIVARE)

21 Feb 2024 1188

Magistrații Curții de Apel Constanța au amânat pronunțarea CN APM SA, la judecată cu mai multe instituții, printre care Ministerul Finanţelor Publice și ANAF

18 Feb 2024 558

Un teren agricol, deținut de Revargo Agricultură SRL, scos la mezat de ANAF Constanța (DOCUMENT)

12 Feb 2024 739

Societăți cu datorii la stat ANAF a publicat numelor datornicilor pe ultimul trimestru din 2023

05 Feb 2024 887

Grupul de Fermieri Delta Dunării Cooperativa Agricolă Băneasa rămâne fără două silozuri. Licitație la ANAF Constanța (DOCUMENT)

04 Feb 2024 740

La a doua strigare ANAF Constanța vinde bunurile firmei Raluca Patisero & Bakery (DOCUMENT)

02 Feb 2024 1456

ANAFPrincipalele venituri bugetare realizate pe total şi pe bugete

30 Jan 2024 353