Bursa.ro Ministrul Economiei s-a întâlnit cu liderii Sindicatului Liber „Navalistulׅ“. Ce a declarat oficialul despre preluarea de către stat a Șantierului de la Mangalia

Ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, a subliniat, vineri, că partea română este în continuare în termenul de exercitare a dreptului de preempţiune, în vederea preluării pachetului majoritar de la Şantierul Daewoo Mangalia Heavy Industries (DMHI), şi a mai afirmat că s-au purtat şi se poartă în continuare negocieri cu investitorul strategic interesat, potrivit unui comunicat trans­mis de minister, în urma unei întânirii cu sindicaliştii.

Ministrul Economiei a transmis că dorinţa sa este ca aceste negocieri să fie finalizate într-un interval de timp rezonabil.

Declaraţiile ministrului sunt surprinzătoare, în condiţiile în care, pe 19 decembrie 2017, Şantierul Naval "2 Mai" (listat sub simbolul STNM - compania prin care statul român are o participaţie de 49% din DMHI) anunţase, printr-un raport la Bursa de Valori Bucureşti, că Adunarea Generală a Acţionarilor a decis ca societatea să nu îşi exercite dreptul de preemţiune, în lipsa unei decizii de la Guvern.

Pachetul majoritar din DMHI este scos la vânzare de coreenii de la Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME), care au anunţat, toamna trecută, că au decis să îşi vândă participaţia de 51% la Daewoo Mangalia către olandezii de la Damen Shipyards Group (acţionarii şantierului Damen Galaţi).

De asemenea, potrivit unor surse, există şi interes din Italia pentru preluarea managementului Şantierului.

Recent, Departamentul pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului, unitate aflată în subordinea Ministerului Economiei, ne-a transmis că analizează aspectele privind preluarea DMHI, respectiv exercitarea dreptului de preferinţă pentru pachetul majoritar.

În cadrul întâlnirii de vineri cu Dănuţ Andruşcă, liderii Sindicatului Liber "Navalistul" au exprimat preocuparea membrilor organizaţiei lor pentru scăderea drastică a activităţii şantierului, aducând la cunoştinţa Minis­terului faptul că 700 de salariaţi nu mai au front de lucru din 7 februarie 2018, atunci când a fost livrată ultima navă construită în şantier, se mai arată în comunicatul Ministerului, care adaugă: "În acest context, principala grijă a angajaţilor este că activitatea în şantier nu va fi reluată într-un viitor apropiat, în timp ce aceştia au de plătit rate şi facturi, iar veniturile salariale au scăzut comparativ cu perioada similară anului trecut, din cauza faptului că nu s-a mai efectuat acelaşi volum de ore suplimentare. Reprezentanţii sindicatului au mai arătat că, pe măsură ce durata negocierilor se prelungeşte, îngrijorarea angajaţilor se accentuează şi determină tot mai mulţi salariaţi să părăsească societatea".

Articolul integral poate fi citit pe BURSA.RO
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Poluare la Șantierul Naval Damen Mangalia! A fost sesizată Garda de Mediu (galerie foto)

08 Jun 2021 941

Ce s-a decis la ultima întrunire de Adunare Generală de la Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia

20 Mar 2021 418

Damen Shipyards Mangalia a primit undă verde de la Mediu pentru amplasarea unui rezervor de stocare carburant

13 Mar 2021 652

Deciziile luate de conducerea Societății Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia, publicate în Monitorul Oficial

05 Feb 2021 911

Ce s-a decis la ședința Adunării Generale a Acționarilor de la Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia

05 Dec 2020 901

Șantierul Naval Mangalia SA va avea un doc plutitor nou

04 Dec 2020 855

Modificări în Consiliul de Supraveghere al societății Damen Shipyards Mangalia SA

24 Nov 2020 1033

Şantierul Naval Mangalia, la judecată cu UM 02550 Bucureşti - Departamentul pentru Armamente

05 Nov 2020 1555

Decizii importante ale Șantierului Naval 2 Mai SA Mangalia, la ultima ședință

05 Oct 2020 1387

Administratori noi la Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia

30 Sep 2020 1381

Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia a întocmit raportul pe primele șase luni de activitate

21 Sep 2020 824

O hală de prelucrări mecanice care aparține Șantierului Naval Mangalia, scoasă la vânzare. Ce se va face cu suma obținută

27 Aug 2020 964

Consiliul de Administrație al Societății Șantierului Naval 2 Mai – SA schimbă reprezentantul din AGOA Damen Mangalia

31 Jul 2020 1225

Contract între Plasmaserv SRL și Șantierul Naval Mangalia. Despre ce este vorba (document)

27 Jul 2020 2174

Ce a decis ultima ședință a asociaților de la Șantierul Naval 2 Mai SA Mangalia

20 Jul 2020 1171