Chelu de la ARGUS, trimis în judecată pentru „constituirea unui grup infracţional organizat" (document)

chelu_-_catalin_chelu_sursa_foto_www_enational_ro.jpgProcurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au dispus începerea urmăririi penale faţă de „învinuiţii Chelu Călin Cătălin, Rimar Cezar, Rimar Doina Lilioara şi Constantinescu Gabriel, din municipiul Galaţi, precum şi faţă de alte 12 persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire a unui grup infracţional organizat, utilizare de informaţii privilegiate, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, evaziune fiscală şi spălarea banilor".

În fapt, se arată într-un comunicat DIICOT de ieri, s-a reţinut că învinuitul Cătălin Chelu, „împreună cu membri ai familiei sale, au constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, acţionând în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale prin eludarea dispoziţiilor legale referitoare la tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital şi convertirii în lichidităţi a plasamentelor deţinute la diferiţi emitenţi - societăţi comerciale ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe BVB - Secţiunea RASDAQ.
Pentru realizarea acestui obiectiv, învinuitul a înfiinţat peste 168 de societăţi comerciale tip S.R.L., mare parte cu sediul în municipiul Galaţi şi 10 asociaţii non-profit, pe care le-a utilizat pentru a achiziţiona instrumente financiare şi a dobândi o poziţie de control în cadrul mai multor emitenţi de valori mobiliare. Cu titlu de exemplu, în decursul perioadei 2001 -2008, prin grupul de firme controlate de către membrii grupării au fost achiziţionate, prin intermediul unei singure case de brokeraj, titluri emise de SIF - uri în valoare cumulată de peste 780.000.000 RON, din care s-au încasat dividende în sumă de 760.000 RON şi s-a retras din conturi suma de 154.000.000 RON. Ulterior, învinuitul a dispus în mod discreţionar de resursele societăţilor astfel controlate, beneficiind de lichidităţile obţinute prin delapidarea patrimoniului acestora". În Constanţa, Cătălin Chelu este implicat în fabrica de ulei ARGUS SA şi, de la venirea sa în companie, scandalurile s-au ţinut scai.

chelu_-_catalin_chelu_sursa_foto_www_adevarul_ro.jpg

Porţelanul şi Audi-urile

Administratorii ARGUS Constanţa au trimis Bursei de Valori şi Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare în vara acestui an un raport parţial privind activitatea companiei în perioada în care a fost condusă de un Consiliu de Administraţie format din oamenii afaceristului Cătălin Chelu.

Prin mai multe firme, gălăţeanul Chelu a pus mâna pe 33% din acţiunile societăţii constănţene producătoare de ulei ARGUS SA. De mai bine de un an, cearta nu mai conteneşte, iar cele două Consilii de Administraţie, unul impus de companiile din „arealul" lui Chelu, iar celălalt de restul acţionarilor, se succed la conducerea fabricii de ulei.

În iulie 2012, BVB şi CNVM au primit raportul parţial în care se arată clienţii debitori către ARGUS. Printre aceştia se află şi societăţi controlate de indivizi pe care gruparea Chelu i-a numit în Consiliul de Administraţie al ARGUS. Pe lista debitorilor se află Galfinband Automatizări SA Galaţi, Unisales Distribution sau Recal SIM SRL Slatina (Chelu este implicat şi în ALRO Slatina). Printre furnizorii debitori îi regăsim pe Cibrosat SA şi Comat SA Galaţi, societăţi controlate, spune raportul, de însuşi Cătălin Chelu, Galatex SA, societate deţinută de Cibrosat şi CCC Blue Telecom, Plase pescăreşti SA Galaţi (deţinută de Chelu, administrată de Sorin Panaite, Ionel Mitu şi Cristi Bunu Antonel), Vilacart, societate deţinută de ALTUR Slatina, condusă de Cristi Antonel Bunu sau Auto Transpeed Line. Spre exemplu, de la Cibrosat SA, ARGUS a cumpărat produse din porţelan, farfurii, platouri, în valoare de 537.611 lei (!!!).

În octombrie un alt raport semnalează lipsa a două autoturisme din patrimoniul societăţii constănţene, un Audi A6 cu număr de înmatriculare B 430 ARG şi un Audi A4 cu număr de înmatriculare B 110 ARG „a căror valoare contabilă este de 278.286 lei. Autoturismele au fost predate anterior preluării conducerii de către actualul Consiliu de Administraţie domnului Constantinescu Marius şi domnului Constantinescu Gabriel, pe bază de procese verbale şi refuză şi în prezent să le readucă în gestiunea societăţii", se arată în raportul semnat de directorul general Ioan Păuna. Mai mult, documentul mai reclamă faptul că Gabriel Constantinescu ocupă, din toamna lui 2011, o garsonieră proprietatea ARGUS SA, situată pe strada Dezrobirii, dar şi că ar lipsi bunuri în valoare de 14.543,82 lei.

Implicat în dosarul Fătuloiu

Situaţia este tulbure la ARGUS încă din luna septembrie a anului trecut. Cu două Consilii de Administraţie, unul al lui Chelu şi unul al celorlalţi acţionari, în frunte cu SIF Oltenia, una dintre cele mai mari companii ale ţării are toate şansele să se ducă de râpă, prinsă între certurile acţionarilor. Aşa cum ZIUA de Constanţa v-a mai informat, în luna iulie a anului trecut, afaceristul gălăţean Cătălin Chelu, prin mai multe firme pe care le controlează, a pus mâna pe 33% din acţiunile societăţii constănţene producătoare de ulei ARGUS SA. Tranzacţia a fost făcută în schimbul a peste 38 de milioane de lei (8,9 mil. euro), aceasta fiind cea mai mare investiţie a sa de până acum. Cu o afacere estimată de revista Capital la peste 40 de milioane de euro, Chelu nu are o reputaţie tocmai curată. A fost reţinut timp de două luni sub acuzaţia de tentativă de mituire a lui Dan Valentin Fătuloiu, care, la data comiterii faptei, era secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Se spune despre el că ar fi fost şcolit de Sorin Ovidiu Vântu şi i se pune în cârcă încercarea de a devaliza societatea Electroargeş, al cărei pachet majoritar îl preluase prin diverse firme pe care le controla, exact ca în cazul ARGUS. Problemele la ARGUS au început la puţin timp după ce Chelu a preluat acţiunile, acesta spunând că va decide dacă va face oferta publică de preluare a companiei după finalul bătăliei din piaţă cu SIF Oltenia, al doilea mare acţionar al companiei.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu şi Cătălin Scărlătescu revin pe sticlă! Cei trei sunt juraţii sezonului 9 MasterChef România

16 Apr 2024 1496

O firmă nouă, înregistrată la Constanța Green Storage SRL se va ocupa de producţia, transportul şi distribuţia energiei electrice

16 Apr 2024 336

Surse Cătălin Cîrstoiu depune săptămâna viitoare candidatura pentru funcţia de primar general al Capitalei

15 Apr 2024 513

Candidatul PSD-PNL pentru Primăria București, Cătălin Cîrstoiu, exclude o retragere a sa din cursa pentru fotoliul de primar

15 Apr 2024 445

Emanuel Muntmark și Cătălin Mrejeru s-au retras din firma Vulturu Power Park SRL. Iată cum arată noua structură a capitalului social

15 Apr 2024 411

Tribunalul Constanta cumpără servicii poștale și de curierat!

13 Apr 2024 566

Servicii artistice pentru Festivalul Tradițiilor și Gastronomiei Pescărești cumpărate de Centrul Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”. Cine va concerta (DOCUMENT)

12 Apr 2024 509

Cumpărări directe Constanța O firmă din Valu lui Traian execută o lucrare la subsolul clădirii Autorității Navale Române (DOCUMENT)

11 Apr 2024 425

Judecătorul Marius Cătălin Croitoru rămâne vicepreședinte al Tribunalului Constanța

11 Apr 2024 424

Cumpărări directe Constanța Școala Gimnazială nr. 1 Mircea Vodă, achiziție de echipament sportiv de la firma unui fost handbalist (DOCUMENT)

11 Apr 2024 490

Fermă agrozootehnică, înființată de Biograins Cuza Vodă Cooperativa Agricolă în județul Constanța

11 Apr 2024 1190

Socrii fostului primar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, condamnați! Judecătorii au confiscat 50.000 de euro

11 Apr 2024 600

Marius Cătălin Croitoru, preșdintele Judecătoriei Medgidia, propus vice în continuare al Tribunalului Constanța

08 Apr 2024 456

ZIUA LIVE Proiecte candidaților PNL pentru primăriile comunelor Cobadin și Tortoman din județul Constanța (VIDEO)

04 Apr 2024 1141

ZIUA LIVE Ce proiecte au candidații PNL pentru primăriile comunelor Cobadin și Tortoman (GALERIE FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 712