Circuit de tranzacționare fictivă de bunuri și servicii creat din 46 de firme depistat de inspectorii antifraudă

Inspectorii antifraudă au constatat în urma verificării a 46 de operatori economici că a fost creat un circuit de tranzacționare fictivă de bunuri și servicii, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale, prin diminuarea bazei impozabile a profitului și deducerea nelegală a TVA. Prejudiciul adus bugetului general consolidat al statului este în sumă de 7.125.369 lei. Totodată, au fost sesizate organele de cercetare penală.

Societățile implicate au înregistrat, în evidența contabilă, achiziții de bunuri și servicii (în funcție de domeniul de activitate al fiecăreia) de la furnizori, persoane juridice, având un comportament fiscal inadecvat, de tip fantomă, în scopul diminuării obligațiilor fiscale datorate bugetului general consolidat al statului.

Au fost înființate sau reactivate societăți, care au pretins realizarea unor activități economice, al căror scop a fost de a permite celorlalte verigi din lanțul de tranzacționare să realizeze deducerea unor sume de bani, reprezentând impozite și taxe datorate, prin înregistrarea/declararea în evidențele contabile a unor operațiuni fictive de vânzări/cumpărări de bunuri sau servicii.
 
Societățile furnizoare, de tip fantomă, nu înregistrau obligații fiscale de plată la bugetul de stat întrucât datele înscrise în declarațiile și deconturile de TVA nu generau obligații de plată. Sumele de bani reprezentând contravaloarea bunurilor și serviciilor, înscrise în facturile emise de societățile cu comportament fiscal inadecvat, au fost rulate prin intermediul conturilor bancare, fiind retrase, în numerar, la perioade scurte de timp, în principal prin intermediul ATM-urilor.

Pe lângă rolul de  crea documente de proveniență pentru societățile beneficiare și a sustrage sume de bani de pe circuitul tranzacțional, o parte dintre societățile furnizoare au fost înființate și pentru atragerea nelegală de ajutoare financiare nerambursabile, prin intermediul Programului pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microintreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri.

În urma explicațiilor oferite de către o parte dintre administratorii “furnizorilor”, inspectorii antifraudă au constatat cã aceștia sunt oameni simpli, fără posibilități materiale, unii dintre ei fără locuință sau adăpost și cu un nivel scăzut de cultură și cunoștințe, toate acestea cauzand dificultăți în desfășurarea unor activități economice cu cifre de afaceri de milioane de lei. În realitate, societățile erau administrate de alte persoane.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial! DLAF confirmă acțiunea de control cu privire la proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”!

06 Feb 2024 954

Primăria susține că Meva Concept SRL, firma care derulează proiectul de mobilitate din centrul Constanței, face obiectul unei cercetări a Departamentului pentru luptă Antifraudă (DOCUMENTE)

05 Feb 2024 4424

Primăria Limanu, la judecată cu afaceristul Marius Bărbat pentru recuperarea cheltuielilor de deființare pe cale administrativă a unor construcții executate nelegal pe faleza din Vama Veche

30 Dec 2023 2384

Amenzi de 5 milioane de euro și sesizări penale la Constanța. Inspectorii Antifraudă au luat la puricat firmele în 2023

23 Dec 2023 6202

Autoritatea Vamală Română a participat la Conferința regională la nivel înalt în domeniul antifraudă vamală, desfășurată la Chișinău (FOTO)

24 Nov 2023 739

Inspectorii antifraudă au identificat o rețea specializată în fraude economice în domeniul comercializării de bunuri și servicii

21 Nov 2023 830

Protest în fața sediului Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Constanța. Ce revendicări au sindicaliștii (GALERIE FOTO+VIDEO)

16 May 2023 1939

Finanțiștii pichetează, marți, sediul Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Constanța

15 May 2023 1039

Inspector antifraudă din Constanţa, agresat fizic în timpul unui control! Condamnare definitivă

23 Dec 2022 1851

Inspector antifraudă din Constanţa, agresat! Anunțul judecătorilor

16 Nov 2022 1328

Scandal monstru! Inspector antifraudă din Constanţa, agresat fizic în timpul unui control! Prima condamnare, la Judecătoria Mangalia

17 Sep 2022 2805

Peste zece tone tutun confiscate de inspectorii ANAF-Antifraudă

11 May 2022 1258

Inspectorii antifraudă fiscală verifică școlile de șoferi. Care este situația la Constanța

18 Mar 2022 3502

Inspectori din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală București, urmăriți penal de DNA. Ce acuzații li se aduc

15 Feb 2022 1605

Doi inspectori ANAF Constanța, acuzați de luare de mită, au făcut înțelegeri cu procurorii Anticorupție (document)

15 Nov 2021 4628