Creditele rapide. Unde, cât şi cum.

Nu contează cât de chibzuit ești cu banii. Mai devreme sau mai târziu, majoritatea dintre noi ne vom trezi în situația în care va trebui să apelăm la un credit rapid, pentru a depăși anumite situații de moment, scrie agerpres.

Dar la ce trebuie să fii atent înainte de a accesa un astfel de împrumut? Cum să fii sigur că optezi pentru varianta cea mai avantajoasă de pe piață? Citește în continuare pentru a afla răspunsul la aceste întrebări, dar și alte informații care te-ar putea interesa.

Ce este acela un credit rapid și cum a intrat el pe piața din România

Înainte de Criza Financiară din 2008, nimeni nu auzise în țara noastră de aceste credite rapide. Pe atunci erau la modă acele credite doar cu buletinul, prin intermediul cărora persoanele de rând puteau accesa bani extrem de rapid.

După ce criza a venit și peste România, Banca Națională s-a văzut nevoită să interzică astfel de produse financiare, multe dintre ele fiind neperformante. Totodată, au și înăsprit condițiile de acordare a celorlalte tipuri de împrumuturi de către bănci. Astfel a ajuns să se creeze un gol în ceea ce privește zona creditelor de consum, fără garanții.

Pe fondul nișei create au intrat așa-numitele Instituții Financiare Nebancare. Acestea, chiar dacă sunt reglementate de către BNR, nu sunt, totuși, considerate bănci. Din această cauză, pot oferi termeni și condiții de creditare ceva mai avantajoase și flexibile față de instituțiile bancare clasice. Așa au luat naștere și creditele rapide, managerii acestor IFN-uri răspunzând la nevoia reală a consumatorilor.

Cum se caracterizează un împrumut rapid

Împrumuturile rapide au fost gândite ca instrumente financiare de care să te folosești pentru a putea trece peste un impas monetar de moment, atunci când nu ai la cine altcineva să apelezi.

Creditele vin fără garanții sau bunuri colaterale cu care să trebuiască să girezi. Au o perioadă de rambursare care rareori depășește 30 – 35 zile. Dobânzile sunt în general unele destul de mari, ce pornesc de la 0.6 % pe zi, dar care pot ajunge până la 2 % pe zi, în funcție de instituția pe care o alegi.

Marele avantaj al acestor împrumuturi este viteza cu care sunt acordate. De multe ori se poate întâmpla să ai banii solicitați în cont la mai puțin de 24 de ore de la completarea cererii de creditare. Dintre instituțiile financiare de renume, niciuna nu are un termen de procesare a cererii mai mare de 48 ore.


Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a lua un credit

Condițiile pentru acordarea de credite rapide vor diferi destul de mult de la o instituție financiară la alta. Cu toate acestea, putem enumera câteva criterii de bază, valabile pentru majoritatea creditorilor:

Să fii cetățean român și să ai cel puțin 18 ani, cu toate că unele IFN-uri urcă această limită minimă la 21 sau chiar 24 ani
Să ai o carte de identitate valabilă
Să faci dovada unui venit lunar de minim 400 – 700 lei, ce poate proveni din salariu, pensie, dividende, drepturi de autor, chirii etc.
Să ai acces la internet, o adresă de email și un cont bancar unde să îți fie trimiși banii

Termeni contractuali

Din nou, termenii contractuali vor diferi foarte mult în funcție de instituția la care apelezi, dar și de gradul de risc pe care aceștia și-l asumă atunci când decid să aprobe cererea de credit. Dar iată cam care ar fi parametri respectați de majoritatea IFN-urilor din țara noastră.

Pentru clienții noi, există pe piață credite rapide cu dobândă 0
În rest, va trebui să achiți o dobândă zilnică ce este cuprinsă între 0.8 și 2 % pe zi, rezultând o Dobândă Anuală Efectivă de 1000 – 6500 %
Vei putea împrumuta sume cuprinse între 100 și 3500 lei

Chiar și unele persoane care se încadrează în baza de date a Biroului de Credit drept rău-platnici vor putea accesa un astfel de împrumut, cu toate că o bancă clasică i-ar refuza direct.

Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp un credit rapid?

În cazul în care nu reușești să îți achiți la timp datoria pe care o ai la un IFN, vei fi nevoit să plătești așa-numite dobânzi penalizatoare. Acestea sunt de regulă cuprinse între 1.25 și 3.5 % pe zi, se adaugă la soldul pe care deja îl datorezi și se vor acumula timp de 30 – 60 zile, în funcție de contractul pe care îl semnezi. Dacă nici după această perioadă nu îți plătești creditul, IFN-ul va contacta o companie specializată în recuperarea creanțelor, dar și Biroul de Credit.

Însă părerea noastră este că nu ar trebui să se ajungă acolo. Ca sfat, îți sugerăm ca atunci când realizezi că efectiv nu ai cum să strângi suma datorată până la data de rambursare, să suni la serviciul relații clienți al IFN-ului cu care colaborezi. Spune-le că nu poți plăti datoriile și vei vedea că se va găsi o soluție rezonabilă – fie decalarea datei de rambursare, fie acordarea unui nou împrumut etc. Oricum, este mult mai bună această abordare decât dacă varianta în care nu zici nimic și lași să treacă timpul.

Care sunt avantajele unui astfel de credit?

Accesibilitate – dat fiind faptul că nu ai nevoie de prea multe acte, iar condițiile pe care trebuie să le îndeplinești sunt destul de lejere
Rapiditate – așa cum spuneam mai sus, rareori va trebui să aștepți mai mult de 24 ore pentru a avea acces la bani
Flexibilitate – tu vei fi cel care va decide ce sumăîmprumută și perioada de rambursare a creditului
Dobândă fixă – nu este nevoie să stai cu grija ROBOR-ului și cum influențează acesta dobânda ta
Întreg procesul poate fi realizat online – nu este cazul să te deplasezi până la un ghișeu fizic al IFN-ului
Transparență – instituțiile financiare sunt obligate să scrie citeț toți termenii contractuali și nu există clauze ascunse

Care sunt dezavantajele unor credite rapide?

Costurile mari – dobânzile zilnice sunt unele mari, ducând astfel la niște valori ale dobânzilor anuale de-a dreptul uriașe, ce pot ajunge până la 6500 %
Se aplică dobânzi penalizatoare – în caz de neplată ești nevoit să plătești până la 3.5 % pe zi penalizare
Nu ai acces la sume mari de bani – majoritatea IFN-urilor au o limită superioară de maxim 3500 lei
Perioada de rambursare este mică – adesea nu va depăși 30 de zile

Cum să alegi varianta cea mai avantajoasă de pe piață

În momentul de față, există zeci de companii creditoare la noi în țară. Așadar, după cum îți poți imagina, este destul de greu să reușești să alegi varianta cea mai avantajoasă pentru tine. Aici îți vor veni în ajutor platformele financiare, de tipul Financer.com.

Prin intermediul lor, vei putea compara multe dintre ofertele de credite rapide existente pe piață. Ai nevoie de o sumă mai mare de bani? Vrei o perioadă mai lungă de rambursare? Sau poate că cel mai important aspect, pentru tine, este ca dobândă să fie minimă? Ei bine, folosindu-te de instrumentele existente pe platformele financiare, compararea creditelor nu a fost niciodată mai simplă.

Sortează ofertele după bunul plac și alege-o pe cea pe care o consideri tu ca avantajoasă!

Concluzii

Creditele rapide, cu toate că reprezintă niște instrumente financiare destul de nou intrate în țara noastră, sunt tot mai căutate de către consumatori. Dat fiind faptul că sunt acordate foarte ușor, te pot scăpa din încurcături monetare, atunci când nu ai la cine apela.

Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți de limitările lor. Cum perioada de rambursare este una mică, de maxim o lună, astfel de împrumuturi nu reprezintă o soluție pe termen lung. Ele trebuie utilizate doar în situații de urgență și achitate cât de repede se poate, pentru a nu resimți puternic dobânda ridicată cucare vin.

Dacă și tu vrei să accesezi un credit rapid, vei găsi pe platforme financiare precum Financer ofertele cu care vin cei mai importanți creditori din România.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Italia suspendă plata ratelor la creditele imobiliare și plata unor taxe pentru cetățenii afectați de criza coronavirusului

10 Mar 2020 2198