Directia Agricola se implica in procesul de aderare la Uniunea Europeana

Program precis de actiuni desfasurate in colaborare cu SNIF si OJCA

Pentru racordarea la Politica Agricola Comuna tarilor UE, Romania trebuie sa indeplineasca angajamentele luate in cadrul negocierilor capitolului de aderare "Agricultura" * La nivelul judetului, cea mai importanta institutie chemata implementeze aceste masuri este Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara * Biroul Regional Sud-Est al Agentiei SAPARD, alaturi de Societatea Nationala de Imbunatatiri Funciare si Oficiul Judetean de Consultanta Agricola au rolul lor bine definit in cadrul politicii de aderare la UE

Unul dintre cele mai importante capitole deschise de Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana este cel al agriculturii. In cadrul acestuia, negocierile sunt laborioase si necesita un interval mai lung de timp, datorita aspectelor sensibile ale Politicii Agricole Comune legate de implicatiile majore ale acesteia asupra bugetului comunitar, precum si datorita volumului mare al acquis-ului in domeniu. Structurile administrative implicate (Agentia SAPARD, Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Integrarii Europene, Curtea de Conturi) au elaborat mecanismele de gestiune, urmarire, control si evaluare ale programului de finantare a dezvoltarii rurale (SAPARD), astfel incat acreditarea Agentiei SAPARD in luna august a acestui an si inceperea contractrarii de proiecte eligibile in domeniu au constituit o adevarata reusita pentru tara noastra. Numai la nivelul judetului nostru, prin Biroul Regional Sud-Est al Agentiei s-au aprobat 12 proiecte in cadrul masurilor privind Prelucrarea si marketingul produselor agricole si piscicole si Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale, valoarea acestora fiind de aproape 11,5 milioane euro. Planul de actiuni vizeaza si consolidarea structurilor administrative in vederea dezvoltarii capacitatii de evaluare a politicilor din domeniu si de analiza economica, masurile preconizate derulandu-se pe parcursul anilor 2002 si 2003. Programul de intensificare si accelerare a pregatirilor pentru aderare cuprinde si masuri de continuare a alinierii legislatiei in domeniul veterinar si fitosanitar, precum si de imbunatatire a inspectiei, in special la nivelul viitoarelor frontiere externe (pe parcursul anilor 2002, 2003 si pana la sfarsitul anului 2004). Sunt prevazute, de asemenea, masuri prioritare pentru domeniile: seminte si material saditor si forestier.

Recensamantul agricol, baza de purtare a negocierilor

Procesul de privatizare a fermelor de stat urmeaza a fi finalizat pana la finele anului viitor. Imprimarea unui ritm mai rapid procesului de adoptare si implementare a acquis-ului, cu accent pe dezvoltarea pietelor agricole, constituirea si intarirea asociatiilor de producatori, adoptarea standardelor comerciale si de calitate comunitare, crearea sistemului informational al pietei si controlul veterinar si fitosanitar intern si la frontiera sunt actiuni deosebit de importante care se afla deja in curs de desfasurare. Rezultatele inregistrate in Recensamantul general agricol care a inceput in luna decembrie 2002 si se va termina in ianuarie 2003 vor facilita furnizarea informatiilor si stabilirea detaliilor necesare pentru desfasurarea unor negocieri de substanta cu reprezentantii Uniunii Europene. In 2002-2004 se vor construi bazele legale si institutionale pentru constituirea cadrului de participare la aplicarea Politicii Agricole Comune si de utilizare a fondurilor comunitare destinate agriculturii si dezvoltarii rurale, in special in ceea ce priveste Sistemul Integrat de Administrare si Control, precum si Agentia de Plati si Interventie. Accelerarea pregatirilor pentru aderare la acest capitol este ilustrata de faptul ca s-au fixat termene foarte precise, in majoritate pentru anii 2002 si 2003, la o serie de masuri prevazute pe termen scurt sau mediu (de exemplu: armonizarea legislatiei in domeniul organizatiilor de producatori, amendarea Codului Silvic, extinderea sistemului informational computerizat la nivelul celor 42 de directii fitosanitare judetene si 32 de inspectorate vamale de carantina fitosanitara, lansarea programului SAPARD, promovarea metodelor moderne de statistica privind utilizarea terenului - folosind serviciile de teledetectie CRUTA etc.). In prima etapa, pregatirile negocierilor s-au concentrat asupra sectoarelor sanitar-veterinar si fitosanitar si a masurilor orizontale, iar in etapa a doua asupra problemelor legate de organizarea comuna de piata, inclusiv asupra aspectelor importante referitoare la negocierea platilor directe, primelor, cotelor si a altor aranjamente de ordin tehnic.

Ianuarie 2003, data limita pentru intocmirea balantei semintelor

La nivel judetean, cea mai importanta misiune pentru realizarea tuturor masurilor mentionate mai sus o are Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara Constanta. In ceea ce priveste principalele actiuni in sectorul vegetal, zootehnic si cel al industriei alimentare, directia trebuie sa urmareasca si sa verifice, prin specialistii din teritoriu, starea de vegetatie a culturilor insamantate in toamna anului 2002 si sa intocmeasca balanta semintelor pentru insamantarea culturilor de primavara pe soiuri si categorii biologice solicitate prin program de catre producatorii agricoli. Pentru prima actiune, termenul de realizare este 15 aprilie 2003, iar pentru a doua, 10 ianuarie 2003. Angajatii DGAIA, impreuna cu cei ai Societatii Nationale pentru Imbunatatiri Funciare Constanta trebuie sa verifice si sa contracteze suprafetele care se vor iriga anul viitor pana la data de 17 martie 2003, sa identifice lipsurile si deficientele existente la statiile de irigat si reteaua interioara si sa le inlature pana la data de 30 martie 2003. Tot in sarcina acelorasi institutii cade si stabilirea necesarului de echipamente de irigat corespunzator suprafetelor contractate a se iriga anul viitor, 30 aprilie 2003 fiind data limita de finalizare a acestei actiuni. Pe intreg parcursul anului urmator, angajatii DGAIA trebuie sa sprijine producatorii agricoli pentru intocmirea documentatiilor necesare acordarii sprijinului de la stat si derularea acestuia, sa-i informeze pe acestia cu privire la gama de ingrasaminte chimice si pesticide oferite de firmele specializate, sa initieze masuri pentru stoparea procesului de scadere a efectivelor de animale la toate speciile. Sprijinirea producatorilor constanteni din domeniu in activitatea de valorificare a produselor agricole prin punerea la dispozitia acestora a informatiilor privind evolutia preturilor de pe piata interna si externa reprezinta elemente din actiunile care urmeaza a fi desfasurate de DGAIA in anul 2003. La acestea se adauga controlul agentilor economici carora li s-au acordat licente de fabricatie si initierea unor activitati specifice de experimentare si popularizare a rezultatelor pozitive din productie prin loturi demonstrative, targuri, expozitii, seminarii, simpozioane si schimburi de experienta. Ultima actiune mentionata se va derula impreuna cu angajatii Oficiului Judetean pentru Consultanta Agricola.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Surprize pregătite pentru fani la ediția aniversară din acest an a festivalului NEVERSEA

05 Jul 2023 1605

Melodia zilei MIRA x LORA - Tu cu Ea | Official Video

16 Apr 2022 2133

Melodia zilei F.Charm feat. @LORA - Perfect defect (Videoclip Oficial)

30 Oct 2021 2202

Melodia Zilei LORA – O rană

05 Sep 2020 1981

Lora – Rămas bun (Official Video)

03 Nov 2017 5039

Lora - Ruga

03 Dec 2016 5088

Concert Lora, live, la Constanţa

13 Aug 2016 6419

Melodia zilei Anda Adam, George, Lora, What's Up - Moşu' e român

27 Dec 2015 4342

Ultima din acest sezon Petrecere în Princess Summer Club

11 Sep 2015 3845

Lora revine pe scena Princess Summer Club

10 Aug 2015 3406

Melodia Zilei Lora feat. Naz Tokio - Fire Up

26 Jul 2015 4820

Lora, într-un concert live la Constanţa

15 Jul 2015 2802

La cererea publicului, CORUL ARMATEI ROSII va sustine inca o reprezentatie la Bucuresti 22-23 septembrie, Sala Palatului, ora 20.00

08 Jul 2015 2760

Comunicat - Partidul Mişcarea Populara

29 Jun 2015 2330

Managerul Spitalului orăşenesc Cernavodă, pus sub control judiciar

29 Jun 2015 2467