Formularul 088. Deputatul PNL Bogdan Huțucă propune modificări legislative importante

Deputatul PNL Bogdan Huțucă, vicepreşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor, a depus un set de amendamente la Codul fiscal al României, printre care şi unele care vizează transformări radicale ale înregistrării în scopuri de TVA.

 „Săptămâna aceasta am depus un set de amendamente la Codul fiscal al României, în vederea dezbaterii OUG nr. 3/2017, care conţin mai multe măsuri de sprijinire a mediului privat din România, fie că vorbim despre modificări utile privind profitul reinvestit, impozitul pe venitul microîntreprinderilor sau clarificări privind contribuţiile datorate de angajator. Cele mai importante modificări propuse  vizează însă mult contestatul formular 088, care a creat o enormă nemulţumire în mediul de afaceri şi pe care Guvernul Grindeanu şi-a asumat să-l înlăture, însă a uitat să modifice, în acest sens, şi Codul fiscal, adică acele prevederi care nemulţumeau în realitate agenţii economici. Eu am încercat să răspund nemulţumirilor mediului de afaceri, care contestă, pe bună dreptate lipsa totală de transparenţă a criteriilor privind acordarea, respectiv anularea codului de TVA. În elaborarea amendamentelor cu privire la acordarea/anularea înregistrării în scopuri de TVA am avut în vedere atât deciziile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care statuează că statele membre nu au dreptul să refuze înregistrarea în scopuri de TVA a unei persoane impozabile pentru motivul că aceasta nu poate justfica faptul că are suficiente resurse financiare, tehnice și umane în momentul în care depune o cerere de înregistrare în scopuri de TVA, cât şi deciziile Curţii Constituţionale a României care ne spun cu subiect şi predicat că pentru a respecta legea, ea trebuie să fie cunoscută şi înţeleasă, iar pentru a fi înţeleasă, trebuie să fie suficient de precisă şi previzibilă, aşadar să ofere securitate juridică destinatarilor săi. Ori actualele reglementări din Codul fiscal înfrâng atât deciziile C.J.U.E., cât şi ale C.C.R.”, a precizat deputatul PNL Constanța.

Bogdan Huțucă a explicat, totodată, care sunt modificările pe care le propune în legătură cu înregistrarea persoanelor impozabile în scopuri de TVA.

„În prezent, criteriile şi punctajul acestora ce conduc la înregistrarea ca plătitor de TVA şi anularea înregistrării ca plătitor de TVA se realizează prin ordin al preşedintelui A.N.A.F. total netransparent, nepublicat în Monitorul Oficial al României, Partea I. Astfel, persoana impozabilă se află în imposibilitatea de a identifica acele situaţii care conduc la neînregistrarea în scopuri de TVA. De asemenea, în situaţia anulării calităţii de plătitor de TVA, persoana impozabilă nu poate identifica acele situaţii care trebuie înlăturate astfel încât să redobândească această calitate. Modificările principale propuse vizează înlocuirea acelor prevederi ce permiteau organului fiscal să stabilească dacă agentul economic <<justifică intenția și are capacitatea de a desfășura activitate economică>> cu analiza riscului fiscal, iar criteriile de evaluare a riscului fiscal să fie transparente, clare, predictibile şi aprobate prin Hotărâre de Guvern, publicată în Monitorul Oficial. Sper ca măsurile propuse să nu fie nici amânate, nici deturnate, pentru că ele sunt aşteptate de majoritatea agenţilor economici din România”, a mai adăugat parlamentarul liberal Bogdan Huţucă.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ANAF elimină formularul 088

13 Jan 2017 1528

Şeful ANAF, Dragoş Doroş, şi-a dat demisia

12 Jan 2017 4831

Liviu Dragnea, anunț pentru oamenii de afaceri. Ce li se pregătește!

11 Jan 2017 3161

Se modifică formularul 088, în vigoare de la 1 august! Iată cum arată varianta simplificată

26 Jul 2016 1755