Hidroelectrica achiziționează Parcul Eolian Crucea, primul M&A realizat de o companie de stat din România

  • Parcul Eolian Crucea este unul dintre cele mai moderne si mai bine intretinute parcuri eoliene terestre din Romania, avand o capacitate instalata de 108 MW

Adunarea Generala a Actionarilor Hidroelectrica a aprobat, ieri, tranzactia de cumparare a 100% din actiuni, respectiv parti sociale, detinute de Steag GmbH si Steag 2 Beteiligungs GmbH in societatile Crucea Wind Farm S.A. si Steag Energie Romania S.R.L. (perimetrul proiectului Arizona), in conformitate cu oferta depusa si contractul de vanzare-cumparare (SPA) negociat.
 
Dezvoltat de STEAG si pus in functiune in anul 2014, Parcul Eolian Crucea este unul dintre cele mai moderne si mai bine intretinute parcuri eoliene terestre din Romania, avand o capacitate instalata de 108 MW.

 
”Decizia luata astazi de actionariat face ca Hidroelectrica sa devina prima companie de stat care marcheaza un M&A reusit. Este un succes atat pentru statul roman, cat si pentru societate, un moment care schimba perspectivele si care demonstreaza ca atunci cand exista interes si implicare companiile romanesti  din energie pot fi cel putin la fel de competitive pe zona de dezvoltare ca si cele private.

Achizitia Parcului Eolian Crucea confirma obiectivul pe care ni l-am asumat atunci cand am pus pe masa  strategia Hidroelectrica - acela de a diversifica portofoliul de productie al companiei si de a face energia verde o prioritate unica de dezvoltare” -  a afirmat Bogdan Badea, Presedintele Directoratului
societatii.

Ramanem in zona energiilor regenerabile prin tot ceea ce ne propunem si dorim ca Hidroelectrica sa-si pastreze statutul de companie verde 100%.”

Reamintim ca in data de 23 decembrie 2020, STEAG GmbH si Societatea de Producere a Energiei Electrice in Hidrocentrale Hidroelectrica SA au semnat un acord privind vanzarea actiunilor STEAG in filialele romanesti Crucea Wind Farm S.A. si STEAG Energie Romania S.R.L catre Hidroelectrica, in urma unui proces competitiv care a implicat atat ofertanti locali, cat si internationali. Prin decizia luata astazi de catre actionari, trecerea parcului eolian  Crucea in portofoliul Hidroelectrica devine certa.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie verde din Romania si principalul furnizor de servicii tehnologice necesare in Sistemul Energetic National, fiind o companie vitala pentru un sector strategic, cu implicatii in siguranta nationala. Compania exploateaza in prezent un numar de 209 centrale, avand o putere instalata totala de 6.482 MW.

Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Compania Crucea Power Park vrea să modernizeze drumurile de exploatare din Crucea, pentru parcul eolian. Răspunsul APM Constanța (DOCUMENT)

27 Mar 2023 1194

Emanuel Muntmark modifică Parcul Eolian de la Gălbiori, comuna Crucea

09 Nov 2021 2136

A fost emis avizul de mediu pentru extinderea parcului eolian de la Crucea. Investitor este Emanuel Muntmark

14 Jun 2021 2375

Hidroelectrica achiziționează Parcul Eolian Crucea și STEAG Energie Romania

24 Dec 2020 3430

Cum vrea să modifice Crucea Power Park SRL parcul eolian Crucea Est. Documentația, depusă la Agenția pentru Protecția Mediului

18 Aug 2020 2549