info-sud-est.ro Câți bani europeni au intrat în Dobrogea? 10 ani de când România a aderat la Uniunea Europeană



Astăzi, la fel ca în anul 2007 – momentul aderării României la Uniunea Europeană, țara noastră ocupă penultimul loc în ceea ce privește Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor (8.600 euro pe cap de locuitor, la o medie europeană de 29.000 euro pe cap de locuitor). Doar Bulgaria este situată mai slab la acest capitol (6.600 euro pe cap de locuitor), din toate statele blocului comunitar.

Și aceasta nu este singura statistică care trimite România în coada clasamentelor europene.

Spre exemplu, țara noastră se afla, în anul 2014, pe penultimul loc al unei statistici care arăta cât se câștigă pe oră în fiecare stat al blocului comunitar. EUROSTAT (organismul de statistică al Comisiei Europene) arăta că în România se câștigă 2.79 euro/oră, în condițiile în care media Uniunii Europene se ridica la 12 euro/oră.

Pentru a echilibra aceste diferențe economice care se răsfrâng asupra nivelului de trai al populației, Uniunea Europeană a pus la dispoziție, încă din momentul aderării României, mecanismele fondurilor structurale și de coeziune. Pe scurt, acele fonduri europene care au avut și încă au ca obiectiv reducerea disparităților de dezvoltare economică și socială în cadrul UE. Cu acești bani europeni au fost finanțate proiecte de dezvoltare în mai toate segmentele: infrastructură de transport, mediu, energie, educație, sănătate, turism, cercetare-dezvoltare, cooperare teritorială, sprijin pentru IMM-uri, formare profesională, incluziune socială, creșterea eficienței administrative, adaptabilitatea forței de muncă etc.

Atât mediul public cât și cel privat au putut să beneficieze de banii europeni, în acești 10 ani, pentru a dezvolta comunitatea și a ajunge, într-un final, la creșterea nivelului de trai al românilor.

Ziarul Info Sud-Est își propune, la 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, să radiografieze Dobrogea din perspectiva atragerii fondurilor europene și să contabilizeze proiectele care au adus bani europeni în județele Constanța și Tulcea prin mecanismul fondurilor structurale și de coeziune.

Astfel, începând cu această săptămână, pe baza datelor publice furnizate de Ministerul Fondurilor Europene referitoare la banii veniți prin mecanismul fondurilor structurale și de coeziune în perioada ianuarie 2007 – noiembrie 2016, vom analiza câți bani europeni au intrat în Dobrogea (județele Constanța și Tulcea) și ce a rămas în urma lor.

Printr-o serie de analize și urmărind mai mulți indicatori, vom vedea câți bani eligibili a avut Dobrogea la dispoziție și câți bani au ajuns de fapt, la comunitate, balanța între banii europeni atrași de mediul public și cel privat, care au fost marii actori dobrogeni în atragerea banilor europeni, situația la nivelul administrațiilor publice locale și câți bani europeni au ajuns în comunitățile din ambele județe dobrogene, care au fost proiectele europene de anvergură în acești 10 ani.

Autor: Cristian Andrei Leonte
Articolul integral poate fi citit pe info-sud-est.ro


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiect finanțat cu bani europeni Primăria Constanța caută o firmă care va reabilita Școala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu“. Contract de peste 6,7 milioane lei (DOCUMENT)

21 Apr 2024 460

Licitații Constanța Comuna Dobromir investește peste 60.000 de euro, bani europeni, în dotări școlare (DOCUMENT)

17 Apr 2024 385

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa „Am votat pentru comasarea alegerilor și pentru liste comune la alegerile europarlamentare“

22 Feb 2024 613

Licitații Constanța Instalațiile electrice aferente stației de transformare Năvodari, modernizate pe bani europeni de Rețele Electrice Muntenia SA (DOCUMENT)

08 Feb 2024 830

Primăria Peștera, județul Constanța, se digitalizează cu bani europeni. Contract de peste 855 mii de lei (DOCUMENT)

07 Feb 2024 819

Situația la Constanța și Tulcea Un sfert din investițiile cu bani UE în satele și comunele din România nu sunt finalizate cu o lună înainte de închiderea PNDR 2014-2022

04 Nov 2023 768

Nicu Ștefanuță interpelează Comisia Europeană pentru a interveni în salvarea Deltei!

13 Oct 2023 757

Peste 200 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea gunoiului la Constanța (GALERIE FOTO)

01 Aug 2023 1001

Știri Constanța Vergil Chițac a semnat contractele de finanțare prin PNRR pentru dotarea cu mobilier și echipamente a școlilor din municipiu

28 Jul 2023 1232

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță- „Cer un control asupra tuturor azilelor de bătrâni finanțate din bani europeni!“

12 Jul 2023 898

Sorin Grindeanu, la inaugurarea Podului peste Dunăre „Este un pod pe care l-aş numi un pod al speranţei“ (VIDEO)

06 Jul 2023 1074

O școală din municipiul Constanța va fi reabilitată și modernizată cu bani europeni

11 Jun 2023 1240

Bani din PNRR în vederea eliminării riscului de infecții nosocomiale la Spitalul de Boli Infecțioase

19 May 2023 933

În 2017 a încheiat acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA Firma unui fost șef de la Confort Urban reface trotuarele și terasamentele de pe strada Ștefan cel Mare

14 May 2023 1963

Primarul Vergil Chițac „Am pus în funcțiune 14 eco-insule digitalizate de colectare a gunoiului pe 4 fracții“ (GALERIE FOTO)

07 May 2023 982