Ionuţ Mişa interviu la Antena 3. Despre controalele la bănci, la companii din oil&gas, şi contrabandă

Ionuț Mișa, fostul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), a prezentat, marți seara, la emisiunea lui Mihai Gâdea de la Antena 3, unul dintre modurile prin care poate crește colectarea de taxe și impozite la bugetul de stat, dând exemplul Direcției de Administrare a Marilor Contribuabili.

„Am fost primul care am inițiat controale în sistemul bancar, primul care am făcut controale efective la bănci, am pregătit, în decurs de doi ani de zile, aceste controale, am pregătit oameni, am instruit oameni, am creat un serviciu special pentru sistemul financiar-bancar și de asigurări. Să nu uităm că, totodată, sub conducerea mea, s-au realizat primele controale din România la companii multinaționale. La companii din domeniul oil&gas se poate face mai mult. Este nevoie să pregătim mai mulți oameni. Este neapărat, dar neapărat necesar să motivăm acești oameni”, a spus Ionuț Mișa, aseară, în cadrul unui interviu acordat pentru Antena 3.

În ceea ce privește numărul de oameni care pot face aceste controale, fostul președinte al ANAF a dat exemplu direcției pe care a avut-o sub conducere, cea pentru Administrarea Marilor Contribuabili, sunt 480 de persoane, dar 410 posturi ocupate.

„Sunt echipe de doi oameni care atrag suplimentar, în urma unei singure acțiuni de control fiscal, peste 100 de milioane de euro, nu de lei.

Sume de ordinul milioanelor de lei deja sunt contidiene - dacă acum doi–trei ani erau sume extraordinare, acum sunt cotidiene. Dar indiscutabil că potențial există, se poate mult mai mult, dar trebuie să ne gândim foarte mult și foarte serios la resursa umană și la resursa financiară pe care o oferim pentru a primi rezultate”, a detaliat Mișa.

În departamentul de control al băncilor și asiguratorilor, ANAF avea 17 angajați, care trebuiau să controleze bănci din toată țara și asigurări, dar, în prezent, mai are șapte angajați. „N-am avut resursele financiare, ca să putem angaja mai mulți. N-am primit bani pentru a face angajări”, a susținut Mișa.

România este una dintre țările cu cel mai redus grad de colectare din Uniunea Europeană, având o pondere a taxelor și impozitelor de aproape 26% din PIB.

Mişa a fost întrebat şi despre contrabanda prin Portul Constanţa la care acesta a spus că „pe timpul mandatului meu am încercat să reducem contrabanda nu numai prin Portul Constanţa şi numai în vamă”.

„Avem rezultate în acest domeniu”, a mai spus Mişa.
 

Fostul șef al ANAF a explicat de ce nu a reuşit ANAF să recupereze banii pe care familia Iohannis îi datorează statului român în cazul imobilului dobândit ilegal în Sibiu. 


"Noi, la momentul respectiv, am prezentat situaţia şi către ministru, în scris, de mai multe ori, chiar. Ni s-au cerut informări legate de paşii procedurali parcurşi pentru recuperarea creanţei.

Nu există un titlu de creanţă. Hotărârea instanţei nu reprezintă un titlu de creanţă pentru ANAF. Mai mult decât atât, nu ANAF este organul care trebuia să recupereze această sumă, în acest stadiu procesual.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Detalii exclusive din dosar! Caz șocant în Constanța! Bărbat incendiat cu alcool medicinal – „Îmi pare extrem de rău pentru ceea ce s-a întâmplat“ (DOCUMENT)

21 Apr 2024 1017

Farul Constanța Revelația Ionuț Cojocaru - „Peste cinci ani, mi-aș dori să fiu la AC Milan și să joc cu România la un turneu final“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 969

„Mișcare surpriză“ în dosarul Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției, condamnată cu suspendare, la Mangalia!

17 Apr 2024 902

Bărbat din Năvodari, condamnat pentru trafic internaţional de droguri de mare risc

10 Apr 2024 527

Trafic de droguri, la Constanța! Cinci bărbați, din Marea Britanie, condamnați la Tribunalul Constanța

10 Apr 2024 472

Vlad Matei Pascu, acuzat de producerea tragediei de la 2 Mai – „În momentul de față aș da orice să dau timpul înapoi, să fac lucrurile diferit!“

09 Apr 2024 722

Primarul Constanței va conduce Comandamentul Litoral 2024! Cine mai face parte din structură (DOCUMENT)

02 Apr 2024 942

Cătălin Ciupercă, fost șef al AFDJ Galați, reacție după declarațiile lui Cristian Antohi, de la Tehnorex International - „Eu mi-am executat doar obligațiile de director! Am ignorat total amenințările“

29 Mar 2024 1034

„Voi candida și voi și câștiga Primăria Năvodari!“ Tribunalul Constanța a respins cererea lui Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, privind reabilitarea (MINUTĂ)

27 Mar 2024 5568

Avocatul Adrian Cuculis, din Baroul București, declarații în dosarul crimei din Mangalia! (VIDEO)

26 Mar 2024 685

Falși polițiști trimiși în judecată la Constanța! Percheziție „la mișto“

25 Mar 2024 689

Ca-n filme, la Constanța! Un tânăr a plecat cu locomotiva din Gara Medgidia. Prima condamnare

19 Mar 2024 1061

Flagrant DNA! S-au lăudat cu pile la Curtea de Apel București! Procurorii vorbesc despre zeci de mii de euro

10 Mar 2024 564

Crimă în Mamaia! Când se va pronunța Tribunalul Constanța

10 Mar 2024 1037

„Alertă“ DNA! Bărbat încătușat pentru dare de mită, ultraj și amenințare. Oficial de la Anticorupție

07 Mar 2024 755