Ministrul Energiei a explicat de ce mai multe proiecte ale GSP Power, companie condusă de omul de afaceri Gabriel Comănescu, au fost incluse în PNRR.Românii plătesc un preţ mare la energie din cauza comportamentului speculativ al furnizorilor, care nu au cumpărat energie prin contracte pe termen lung, ci au preferat pieţele mai scumpe, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un interviu acordat AGERPRES.

Oficialul guvernamental a mai anunţat că România a primit o derogare de un an de la Bruxelles pentru realizarea centralei de la Iernut cu bani din Planul Naţional de Investiţii.

Totodată, ministrul Energiei a explicat de ce mai multe proiecte ale GSP Power, companie condusă de omul de afaceri Gabriel Comănescu, au fost incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Popescu a mai vorbit, în interviu, despre cine este interesat să cumpere centrala Mintia şi să producă acolo energie din gaze, dar şi despre momentul când Hidroelectrica va fi listată la bursă.

„ Avem un proiect foarte interesant, un concept foarte interesant făcut de către Romgaz împreună cu GSP Power. Este un concept de Green City i-au spus cel care l-au promovat. Este vorba de producere de energie electrică folosind un amestec de gaz natural cu 30% hidrogen, hidrogen ce este produs din energie regenerabilă, captare de CO2 în aşa fel încât să avem cât mai mici emisiile de CO2 şi folosirea acestui CO2 prin injecţie în zona de agricultură, în serele de legume, de flori, de orice altceva, în aşa fel încât să respectăm taxonomia pentru producerea de energie electrică. Practic, acesta a fost singurul proiect propus de a produce energie cu emisii foarte mici de CO2 în bandă. Pentru că regenerabilele nu produc în bandă, acesta este un proiect propus de producere a energiei electrice şi practic ne asigură atât la Halânga, cât şi la Constanţa producerea în bandă a energiei electrice”, a spus Popescu.

AGERPRES: Au existat discuţii în spaţiul public, inclusiv partidele politice de opoziţie au venit cu supoziţia că GSP Power va câştiga aceşti bani în urma unor sponsorizări politice. Cum răspundeţi acestor acuzaţii?

Virgil Popescu: Este o prostie. Nu ştiu ce sponsorizări politice a făcut GSP Power. Eu ştiu că Romgaz a depus acest proiect, iar Romgaz a semnat un memorandum cu GSP Power încă de anul trecut. A fost foarte transparentă această asociere între GSP şi Romgaz. Dacă îmi aduc bine aminte eram la Halânga, în Turnu Severin, cu premierul Orban în acea vreme, preşedintele partidului. De atunci am spus că se va face acest proiect la Halânga pe amplasamentul termocentralei.

Trebuie să luăm în calcul că Romgaz este o companie a statului român care îşi doreşte să achiziţioneze participaţia Exxon, iar asta presupune un efort investiţional foarte mare al Romgaz. Un efort investiţional care va trebui concentrat spre extragerea de gaz din Marea Neagră. Vrem să scoatem acest gaz din Marea Neagră - Romgaz împreună cu OMV Petrom.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiect major pentru transportul energiei electrice din Dobrogea spre restul țării. Despre ce este vorba

19 Jul 2021 533

Proiectul de 600 de milioane de euro Romgaz - GSP Power, scos din PNRR. Ce a declarat ministrul Energiei

17 Jul 2021 1915

Virgil Popescu, ministrul Energiei face precizări despre explozia de la Rompetrol Midia Năvodari

02 Jul 2021 844

Academia Hagi 2008, campioana turneului U13 „Campionii Creează Campioni“

20 Jun 2021 6738

Cîţu solicită ministrului Energiei să prezinte public proiectele consorţiului care include şi GSP Power

04 Jun 2021 652

Noua centrală termică-electrică din Constanța va costa 250 de milioane de euro. GSP Power și Romgaz vor demara proiectul

03 Jun 2021 2802

Municipiul Constanța va avea o nouă centrală termică și electrică, prin PNRR. Ce au declarat Virgil Popescu și Ludovic Orban

28 May 2021 1018

Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român începe construcția noii centrale de cogenerare de la Petromidia

28 May 2021 1191

LIVE Începe construcția centralei de cogenerare pe platforma Petromidia Năvodari

27 May 2021 2586

Deputatul AUR Constanța Viorel Focșa a interpelat mai mulți miniștri din cabinetul Cîțu. Este vizat și ministrul Justiției, Stelian Ion

25 Feb 2021 2137

Ministrul Energiei a anunțat că va fi extrasă prima moleculă de gaz românesc din Marea Neagră, în zona de nord a litoralului

24 Feb 2021 630

Componența Comitetului de coordonare strategică pentru Proiectul Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă

08 Jan 2021 2679

Un nume de la Constanța Miniştrii propuşi în Cabinetul Cîţu, avizaţi favorabil în comisiile de specialitate

23 Dec 2020 904

Exercițiul militar Rapid Falcon Ludovic Orban, în vizită de lucru la Constanța (video)

19 Nov 2020 1470

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, infectat cu coronavirus

02 Nov 2020 806