Economic

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici „Orice întârziere a rectificării bugetare poate să creeze efecte negative la nivelul economiei“

Orice întârziere a rectificării bugetare poate să creeze efecte negative la nivelul economiei, a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
 

"Orice întârziere a rectificării bugetare poate să creeze efecte negative la nivelul economiei. În primul rând, partea de salarii - luna septembrie, în cazul amânării rectificării, practic rămâne neacoperită pentru o serie de entităţi la nivel public. De asemenea, blocajele de 10%, pe care legea bugetului le-a prevăzut pentru diferite structuri în parte - dacă se menţine un astfel de blocaj, partea de investiţii atât la nivel central, cât şi la nivel local poate să aibă de suferit, în sensul că se pot întâmpla întârzieri şi, desigur, cu penalităţi sau chiar cu blocaje în derularea de proiecte publice", a afirmat Teodorovici, la Palatul Victoria.

 
Totodată, el a precizat că Guvernul încearcă să aprobe "o rectificare bugetară extrem de necesară şi de utilă, în bunul mers al economiei".
 
Potrivit ministrului Finanţelor, la nivel local sunt foarte multe proiecte de investiţii, care sunt în curs de derulare şi care, printr-o astfel de amânare, pot să întâmpine dificultăţi.
 

"Avem proiecte de investiţii în zona de drumuri judeţene, comunale, străzi, alimentare cu apă, canalizare, şcoli şi alte astfel de proiecte necesare la nivelul autorităţilor locale", a arătat Teodorovici.

 
De asemenea, el a precizat că în proiectul de rectificare bugetară sunt prevăzute fonduri pentru ajutarea oamenilor ale căror animale au fost afectate de pesta porcină.
 

"Sunt prevăzute sume importante în propunerea de rectificare (...) pentru a asigura plata compensaţiilor pentru animalele sacrificate, astfel încât fiecare om care a avut de suferit să primească, totuşi, o compensaţie. De asemenea, achiziţionarea de dezinfectanţi, incineratoare mobile, transportul animalelor sacrificate şi alte astfel de activităţi care impun acţiuni imediate şi (...) cu efect bugetar, pentru a regla lucrurile, aşa cum este normal", a spus Teodorovici.

 
Conform ministrului Finanţelor, pot apărea întârzieri şi în asigurarea finanţării campaniei agricole de toamnă şi a investiţiilor în zootehnie, pentru sectorul avicol şi nu numai.
 

"În domeniul sănătăţii, faptul că se întârzie rectificarea bugetară poate produce efecte neplăcute şi poate chiar pune în pericol accesul la tratament al pacienţilor care suferă de afecţiuni grave, asigurarea rezervelor de sânge, şi aşa insuficiente şi necesare în unităţile sanitare pentru realizarea transfuziilor sanguine, precum şi trimiterea la tratament în străinătate a pacienţilor pentru care nu poate fi asigurat tratament în România", a mai afirmat Teodorovici.

 
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a fost suspendată, iar Guvernul trebuie să vină cu un nou proiect privind rectificarea, în care să renunţe la tăierile bugetare în zona securităţii naţionale.
 
El a arătat că în şedinţa CSAT nu s-a putut obţine consens, astfel că avizul necesar pentru rectificarea bugetară nu a putut fi emis.
 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Pensiile speciale vor fi plafonate

15 Jul 2019 322

Senatoarea Ramona Dinu îi cere socoteală lui Teodorovici Statul nu-şi mai poate recupera o parte din prejudiciul din Dosarul Retrocedărilor pentru că nu s-a constituit parte civilă (document)

12 Jul 2019 786

Ministrul Teodorovici Proiectul privind construcţia podului peste Dunăre, de la Brăila, „va fi în grafic, fără niciun fel de întârziere"

05 Jul 2019 488

Decretul prin care Eugen Teodorovici este desemnat viceprim-ministru interimar, semnat de președintele Iohannis

03 Jul 2019 424

Cine face parte din noua conducere PSD, în urma votului din cadrul congresului

29 Jun 2019 998

Ședință CExN PSD Eugen Teodorovici, numit vicepremier interimar

28 Jun 2019 598

Eugen Teodorovici și-a confirmat candidatura la prezidențiale

23 Jun 2019 738

Eugen Teodorovici, întâlnire cu primarii de localităţi pentru a discuta despre bugetele autorităţilor locale

19 Jun 2019 1062

Eugen Teodorovici, despre creșterea pensiilor de la 1 septembrie Banii pentru pensii sunt prevăzuți în buget

11 Jun 2019 815

ANAF continuă restituirea taxei auto

05 Jun 2019 621

UPDATE. Şefa ANAF, Mihaela Triculescu, a fost schimbată din funcţie. Cine este noul președinte al ANAF

03 Jun 2019 653

Ce a decis Guvernul în legătură cu dobânda calculată creditelor acordate prin programele guvernamentale cu garanţia statului

30 May 2019 377

Ministrul Eugen Teodorovici - „Am aprobat alocarea sumei de 700 milioane de lei în vederea restituirii taxei auto”

23 May 2019 581

Miniștrii Justiției și Finanțelor au ajuns la un acord cu sindicaliștii din penitenciare

22 May 2019 515

Amnistie fiscală anunțată de ministrul Finanțelor. Cine este vizat de această măsură

14 May 2019 402