Economic

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici „Orice întârziere a rectificării bugetare poate să creeze efecte negative la nivelul economiei“

Orice întârziere a rectificării bugetare poate să creeze efecte negative la nivelul economiei, a declarat marţi ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici.
 

"Orice întârziere a rectificării bugetare poate să creeze efecte negative la nivelul economiei. În primul rând, partea de salarii - luna septembrie, în cazul amânării rectificării, practic rămâne neacoperită pentru o serie de entităţi la nivel public. De asemenea, blocajele de 10%, pe care legea bugetului le-a prevăzut pentru diferite structuri în parte - dacă se menţine un astfel de blocaj, partea de investiţii atât la nivel central, cât şi la nivel local poate să aibă de suferit, în sensul că se pot întâmpla întârzieri şi, desigur, cu penalităţi sau chiar cu blocaje în derularea de proiecte publice", a afirmat Teodorovici, la Palatul Victoria.

 
Totodată, el a precizat că Guvernul încearcă să aprobe "o rectificare bugetară extrem de necesară şi de utilă, în bunul mers al economiei".
 
Potrivit ministrului Finanţelor, la nivel local sunt foarte multe proiecte de investiţii, care sunt în curs de derulare şi care, printr-o astfel de amânare, pot să întâmpine dificultăţi.
 

"Avem proiecte de investiţii în zona de drumuri judeţene, comunale, străzi, alimentare cu apă, canalizare, şcoli şi alte astfel de proiecte necesare la nivelul autorităţilor locale", a arătat Teodorovici.

 
De asemenea, el a precizat că în proiectul de rectificare bugetară sunt prevăzute fonduri pentru ajutarea oamenilor ale căror animale au fost afectate de pesta porcină.
 

"Sunt prevăzute sume importante în propunerea de rectificare (...) pentru a asigura plata compensaţiilor pentru animalele sacrificate, astfel încât fiecare om care a avut de suferit să primească, totuşi, o compensaţie. De asemenea, achiziţionarea de dezinfectanţi, incineratoare mobile, transportul animalelor sacrificate şi alte astfel de activităţi care impun acţiuni imediate şi (...) cu efect bugetar, pentru a regla lucrurile, aşa cum este normal", a spus Teodorovici.

 
Conform ministrului Finanţelor, pot apărea întârzieri şi în asigurarea finanţării campaniei agricole de toamnă şi a investiţiilor în zootehnie, pentru sectorul avicol şi nu numai.
 

"În domeniul sănătăţii, faptul că se întârzie rectificarea bugetară poate produce efecte neplăcute şi poate chiar pune în pericol accesul la tratament al pacienţilor care suferă de afecţiuni grave, asigurarea rezervelor de sânge, şi aşa insuficiente şi necesare în unităţile sanitare pentru realizarea transfuziilor sanguine, precum şi trimiterea la tratament în străinătate a pacienţilor pentru care nu poate fi asigurat tratament în România", a mai afirmat Teodorovici.

 
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a fost suspendată, iar Guvernul trebuie să vină cu un nou proiect privind rectificarea, în care să renunţe la tăierile bugetare în zona securităţii naţionale.
 
El a arătat că în şedinţa CSAT nu s-a putut obţine consens, astfel că avizul necesar pentru rectificarea bugetară nu a putut fi emis.
 

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Schimbări în cadrul programului „Prima casă“. Ce a declarat ministrul Finanțelor Publice

18 Feb 2019 440

Eugen Teodorovici, ales într-o funcție importantă în Uniunea Europeană. Când va începe mandatul acestuia

17 Feb 2019 664

Ce spune Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, despre o eventuală modificare a Ordonanţei 114

13 Feb 2019 299

Bugetul Guvernului Dăncilă pe 2019. Cifre şi strategii. Ce îşi propune Executivul până în anul 2021 (documente)

11 Feb 2019 501

Eugen Teodorovici, detalii despre „taxa pe lăcomie”. Ce spune ministrul Finanțelor despre adoptarea ordonanței

08 Feb 2019 426

Guvernul României a aprobat proiectul de buget pe 2019

08 Feb 2019 749

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici „Eu vă spun că o să aveţi mâine un buget în Guvern prezentat, discutat, adoptat, trimis la Parlament“

07 Feb 2019 311

Noi discuții despre proiectul de buget pe anul 2019.la Parlament în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor. Cine participă

05 Feb 2019 334

Ce se întâmplă cu bugetul. Primăriile ar putea beneficia de mai multe fonduri

05 Feb 2019 325

Discuții despre proiectul de buget pe anul 2019.la Parlament în biroul lui Liviu Dragnea. Cine participă

04 Feb 2019 325

Anunț important al ministrului Finanțelor Publice. Are legătură cu rambursarea taxei auto

03 Feb 2019 421

Varianta finală a proiectului de buget ar putea fi gata până mâine. Ce a declarat ministrul Eugen Teodorovici

29 Jan 2019 331

Anunț făcut de ministrul Finanțelor. Ce se va întâmpla cu bugetul pe 2019

12 Jan 2019 432

Spitalul Regional Constanța - de la necesitate la promisiuni. Ce a declarat președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu

08 Jan 2019 699

Decretele de numire a miniștrilor interimari la Transporturi și Dezvoltare, semnate de Klaus Iohannis

07 Jan 2019 352