Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Pentru orașe alocarea financiară va merge, prioritar, spre „digital și verde”

  • Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a fost invitatul postului Tv Digi24.

Acolo, printre altele, acesta a spus că alocarea financiară pentru oraşe din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) va merge cu prioritate pentru proiecte pe „digital şi verde”.
 

"În alte domenii din PNRR precum intervenţii la oraşe trebuie să fie mai multă tranziţie verde. Aici va fi ghidul pe care vreau să îl propun primarilor şi sper să mă văd cu Asociaţia municipiilor să le spun: prioritatea pentru alocarea financiară pentru oraşe trebuie să fie verde şi digital.

Spun acum mesajul meu public către primari: daţi drumul, lucrul la proiecte pe digital şi verde. Ele pot să însemne foarte multe, pot să însemne piste de biciclete, pot să însemne trenuri, metrou, pot să însemne semaforizare inteligentă, iar aici la semaforizare inteligentă bifez şi verde şi digital.

Aceştia nu sunt bani pe care îi gestionez eu sau ministerul, sunt banii României pe care trebuie să-i folosim deştept (...) Avem acum bani europeni, pe lângă aceste 30 de miliarde de euro, mai sunt şi cele 55 de miliarde de euro care veneau oricum în România, deci să-i folosim pentru ceea ce s-ar numi business us usual.

Să folosim PNRR-ul pentru tranziţia verde, verde şi reformă", a declarat Cristian Ghinea, la Digi 24.


El a precizat că PNRR nu respectă în prezent cele două praguri pe care Uniunea Europeană vrea să le impună, respectiv minimum 37% din bani să meargă pe tranziţia verde şi minimum 20% pe digitalizare.

"Din păcate, şi nu spun ca să critic, o spun factual, planul existent (PNRR n.r.) acum nu respectă aceste două praguri, iar acestea trebuie respectate", a transmis el.


Întrebat ce înseamnă "verde" în sectorul transporturilor, Ghinea a răspuns că autostrăzile nu intră, dar "CFR este verde".

"Sunt 4,5 miliarde de euro, din care 3,5 miliarde sunt propuşi pentru autostrăzi şi încă un miliard de euro pentru centuri ocolitoare şi alte drumuri. Ce vă pot spune este că mă voi bate pentru ca aceşti 3,5 miliarde de euro să rămână (în PNRR n.r.).
Problema este însă că nu poţi să te baţi pentru toate, trebuie să îţi alegi bătăliile.
Eu propun să-i păstrăm acei 4,5 miliarde de euro pentru autostrăzi şi rutier, să-i apăram, dar în condiţiile în care nu putem să raportăm verde acolo, nu putem şi pe alte domenii să fie tot fără verde, precum intervenţii la oraşe. Aici trebuie să fie mai multă tranziţie verde", a mai spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Adrian Câciu Prima tranşă din acest an pentru voucherele sociale va fi acordată în a doua jumătate a lunii februarie

21 Jan 2024 740

Ministrul Adrian Câciu „Împreună cu Comisia Europeană trebuie găsită o formulă de a compensa fermierii“

21 Jan 2024 694

Ministrul Finanțelor Valabilitatea voucherelor de energie a fost prelungită până la 31 martie 2024 (VIDEO)

16 Nov 2023 679

Executivul prelungește valabilitatea voucherelor pentru energie. Până când sunt valabile

09 Nov 2023 762

Participarea ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene la reuniunea informală a miniștrilor responsabili de politica de coeziune

29 Sep 2023 757

Vești bune pentru români! Se vor acorda vouchere pentru renovarea locuințelor și pentru achiziționarea de electrocasnice. Cine le va primi

02 May 2023 2476

Marcel Boloş În Săptămâna Mare vor fi încărcate, în avans, cardurile de alimente din cadrul programului „Sprijin pentru România" cu tranşa aferentă lunii aprilie

23 Mar 2023 1006

Pachete alimentare înainte de Paşte. Ce conţin și ce categorii de români pot beneficia de ele

18 Mar 2023 1859

Ministrul Marcel Boloș „Am virat sumele către Poșta Română, iar beneficiarii cardurilor de energie pot utiliza ajutorul pentru facturile la utilități”

21 Feb 2023 859

Mai multe muzee și case memoriale primesc bani prin PNRR pentru restaurare și modernizare. Lista completă

18 Oct 2022 1077

Marcel Boloș Guvernul a alocat 100 de milioane de euro pentru decontarea cheltuielilor pe care instituţiile statului român le-au făcut cu refugiaţii din Ucraina (VIDEO)

15 Jul 2022 1038

Marcel Boloş a anunțat când începe distribuţia voucherelor sociale. Care sunt cele 4 etape

06 Jun 2022 1250

Care este data la care România depune prima cerere de plată a PNRR în valoare de 3 miliarde de euro (VIDEO)

26 May 2022 1065

Poşta Română va distribui vouchere sociale pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile

18 May 2022 1241

Decretele de învestire în funcție a noilor miniștri, semnate de președintele Klaus Iohannis

03 May 2022 1359