OMV Petrom a semnat contractul pentru dezafectarea platformei de foraj marin Gloria cu o firmă din Constanţa

OMV Petrom începe demersurile pentru dezafectarea platformei de foraj marin autoridicătoare Gloria ajunsă la limita duratei de viață după 40 de ani de utilizare, potrivit unui comunicat postat pe pagina oficială a companiei.

Este un proces complex, care se va desfășura pentru prima oară în România.
 
GSP Offshore, o companie românească, din Constanţa, a câștigat licitația pentru serviciile de dezafectare a platformei, cu o valoare estimată de 5 milioane de euro.

 

”Platforma Gloria și-a adus din plin contribuția la aprovizionarea cu energie a României. Producția sa cumulată în ultimii 20 de ani este echivalentă cu peste 20 de milioane de plinuri auto și cu energia necesară pentru a încălzi peste 170.000 de locuințe. Însă, platforma a ajuns la limita duratei de viață și se impune dezafectarea acesteia. Vom face toate eforturile ca acest proces să se desfășoare în mod eficient și în siguranță. Platforma Gloria va rămâne în istoria industriei offshore din România. Vom opera în continuare celelalte șase platforme de producție offshore, care asigură peste 16% din producția grupului”, a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea de Upstream.


Compania a luat decizia de dezafectare a platformei Gloria în 2018. Ulterior, în același an, a fost lansată o licitație pentru serviciile de dezafectare care a fost câștigată de GSP Offshore, o companie românească.

Soluția de dezafectare constă în repunerea în funcțiune a sistemului de ridicare/coborâre a platformei, poziționarea platformei Gloria pe o barjă de transport și tractarea acesteia până la țărm. 

Compania românească GSP Offshore, este contro­lată de omul de afaceri constănţean Gabriel Comănescu.
 
Istoricul platformei Gloria

Platforma Gloria este prima platforma de foraj marin din România. A fost inaugurată în 1976, fiind construită după o licență americană (Offshore CO, SUA). În 1980, platforma Gloria a finalizat forajul la sonda Lebăda 8 – care a devenit prima descoperire comercială offshore de hidrocarburi din România.

În perioada 1976-1986, Gloria a funcționat ca platformă de foraj, forând 17 sonde cu o lungime cumulată de aproximativ 50.000 de metri.

În perioada 1987-1998, Gloria a fost folosită ca platformă de producție pentru primul zăcământ offshore pus în producție în România – Lebăda Est.


Începând din 1998, platforma Gloria se află în poziția curentă, la aproximativ 30 de km de țărm, în ape de aproximativ 40 de metri adâncime și a fost folosită ca platformă de producție. Producția curentă este de aproximativ 200 de barili pe zi, reprezentând mai puțin de 0,15% din producția totală a OMV Petrom.

Sursa foto: OMV PETROM
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Platforma Gloria. 44 de ani de la intrarea în funcțiune. Acum este istorie

16 Sep 2020 4231

Remember. 40 de ani de când și-a început activitatea prima platformă românească de foraj marin. Citește detalii

16 Sep 2016 10568