Economic

OMV Petrom despre proiectul energetic gigant din Marea Neagră. Sume colosale investite. De ce depinde totul

OMV Petrom a anunţat luni că este pregătită să accelereze o injecţie de miliarde de dolari într-un proiect energetic gigant din Marea Neagră, pe care îl deţine cu ExxonMobil, odată ce noul Guvern de la Bucureşti ridică barierele pentru a face aceste investiţii, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

O decizie finală privind lucrările la zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, după un deceniu de lucrări de explorare, a fost obstrucţionată anul trecut de schimbările aduse Legii proiectelor offshore în domeniul gazelor naturale şi de noile taxe în industria energiei impuse de fostul guvern.

Directorul general al OMV Petrom, Christina Verchere, a declarat pentru Reuters că "decizii în timp util" vor fi importante pentru înlăturarea barierelor aflate în calea investiţiilor şi a reducerii riscurilor proiectului.

"Suntem pregătiţi să începem o investiţie de miliarde de euro la zăcământul Neptun, odată ce toate barierele sunt înlăturate", a afirmat Christina Verchere.

Noul Guvern s-a angajat să modifice legislaţia din domeniul energiei şi să ajute la deblocarea proiectelor de gaze din Marea Neagră, pentru a face ca România să fie deplin independentă energetic şi să devină un exportator cheie de gaze în regiune.

Rezervele României de hidrocarburi din Marea Neagră ar putea permite ţării să conteste rolul dominant al gigantului rus Gazprom în furnizarea de gaze în Europa Centrală şi ar ajuta statele din regiune dependente de importuri să-şi diversifice sursele de energie.

Luna trecută, Adrian Volintiru, directorul general al producătorului de gaze Romgaz, declara că se ia în considerare preluarea de la Exxon a unei participaţii de 15-20% la proiectul Neptun din Marea Neagră.

Se estimează că în zăcământ se află între 42 - 84 miliarde de metri cubi de gaze.

"Pentru a dezvolta proiecte de o asemenea amploare, investitorii au nevoie, în primul rând, de un cadru economic viabil pentru proiect, cu stabilitate fiscală şi predictibilitate. În acelaşi timp, cu Neptun avem nevoie de un cadru de reglementare în vigoare, stabilitate fiscală şi condiţii competitive, o piaţă liberalizată şi dezvoltarea infrastructurii de gaze", a declarat Verchere.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42-84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.

Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanta

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aviz de gospodărire a apelor, solicitat de OMV Petrom SA de la ABADL. Este vizată devierea unei conducte de transport ţiţei

07 Dec 2019 228

Contribuţie la proiectul de dezafectare a platformei Gloria Rompetrol Well Services, servicii petroliere în largul Mării Negre

06 Dec 2019 952

Platforma marină autoridicătoare Gloria a fost readusă cu succes la țărm, în Portul Agigea, din Constanța

19 Nov 2019 408

Noi resurse de gaze, descoperite în Oltenia

08 Oct 2019 391

Constănţenii, invitaţi să depună observaţii Dezbatere publică pentru proiectul OMV Petrom privind două noi sonde de exploatare în Marea Neagră

14 Sep 2019 1485

Compania OMV Petrom, condamnată pentru ucidere din culpă

03 Sep 2019 4610

Preluarea staţiilor de carburanţi ale Art Petrol de către OMV Petrom Marketing, analizată de Consiliul Concurenţei

02 Sep 2019 658

Tranzacția prin care Omv Petrom SA externalizează o serie de activități către GSP Offshore SRL, autorizată de Consiliul Concurenței

19 Aug 2019 853

Societatea Oil Terminal SA, detalii asupra contractului încheiat cu OMV Petrom SA

08 Aug 2019 900

Schimbări în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom

06 Aug 2019 451

GSP Offshore SRL și OMV Petrom SA au semnat acordul-cadru pentru serviciile integrate offshore

01 Aug 2019 1338

Auchan România preia magazinele alimentare și non-alimentare din staţiile Petrom

25 Jul 2019 2939

OMV Petrom a demarat o nouă campanie de foraj în Marea Neagră

01 Jul 2019 732

OMV Petrom a obţinut reînnoirea autorizaţiei de mediu pentru una din secţiile sale din judeţul Constanţa

27 Jun 2019 1003

Schimbări în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom

18 Jun 2019 1058