Procedura cazierului fiscal

Contribuabilul care doreste eliberarea unui certificat de cazier fiscal trebuie sa completeze o cerere scrisa si sa o depuna la Directia Generala a Finantelor Publice in a carui raza teritoriala isi are domiciliul sau sediul

La momentul infiintarii unei societati comerciale sau asociatii, actionarii sau reprezentantii legali ai persoanelor juridice sunt obligati sa prezinte, alaturi de celelalte acte, si certificatul de cazier fiscal. Cazierul fiscal reprezinta o evidenta electronica a contribuabililor - persoane fizice si juridice, asociati, actionari si reprezentanti legali ai persoanelor juridice - care au savarsit fapte sanctionate de legislatia financiar-fiscala si vamala, fiind in fapt un mijloc de evidenta si urmarire a disciplinei financiare a contribuabililor. Mariana Forfolea, sef Departament Comunicare in cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta, ne-a dat mai multe detalii despre incadrarea juridica a cazierului fiscal: "Cazierul fiscal este gestionat de Ministerul Finantelor Publice pe doua niveluri, respectiv nivelul central in cadrul Directiei Generale a Tehnologiei Informatiei, unde s-a organizat cazierul fiscal national, si nivelul teritorial, in cadrul fiecarei directii generale a finantelor publice judetene, in care se tine evidenta contribuabililor care isi au domiciliul sau sediul in judetul respectiv. In cazierul fiscal se inscriu faptele sanctionate de legile financiare, vamale sau care privesc disciplina financiara, inclusiv cele care privesc stabilirea si gestionarea impozitelor si taxelor. In certificatul de cazier fiscal se inscriu numai faptele constatate prin acte administrative asupra carora nu s-au exercitat in termenul legal caile de atac sau cele asupra carora s-au pronuntat hotarari judecatoresti definitive si irevocabile".

Eliberarea certificatului

Contribuabilul care doreste eliberarea unui certificat de cazier fiscal trebuie sa completeze o cerere scrisa si sa o depuna la directia generala a finantelor publice in a carui raza teritoriala isi are domiciliul sau sediul. Aceasta cerere trebuie sa fie insotita de dovada platii taxei extrajudiciare de timbru, in valoare de 2.000 lei. In mod obligatoriu, persoana care depune cererea trebuie sa prezinte actul de identitate sau imputernicirea, dupa caz, iar in cazul persoanelor juridice, si actul care atesta numirea reprezentantului lor legal. La momentul depunerii cererii, contribuabilul va fi instiintat de organul fiscal cu privire la data la care urmeaza sa ii fie eliberat certificatul. Eliberarea certificatului de cazier fiscal se face numai personal contribuabilului, respectiv reprezentantului acestuia, sub semnatura, cu conditia prezentarii actului de identitate si a imputernicirii, dupa caz. Certificatul de cazier fiscal este valabil 15 de zile de la data emiterii si numai in scopul in care a fost eliberat. Telul principal al organizarii cazierului fiscal il constituie prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, precum si intarirea administrarii impozitelor si taxelor prin identificarea contribuabililor cu risc fiscal ridicat.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O firmă din Iași va face curățenie în sediile Direcției Generale Asistență Socială Constanța (DOCUMENT)

18 Apr 2024 137

IGPR InfotraficTrafic dirijat pe DN 7

18 Apr 2024 153

IGPR InfotraficTrafic deviat pe A2

18 Apr 2024 148

În această noapte, circulația rutieră va fi închisă pe Autostrada A2 București – Constanța! Iată în ce interval orar

18 Apr 2024 307

Cum va fi vremea în Dobrogea în perioada următoare? Anunțul meteorologilor

18 Apr 2024 487

Din cauza fenomenelor meteo extreme, cetățeni români au rămas blocați în Aeroportul Internațional Dubai. Precizări MAE

17 Apr 2024 485

În Portul Mangalia Două drone de tip avion au intrat în dotarea Poliției de Frontieră (Galerie FOTO)

17 Apr 2024 482

Licitații Tulcea Primăria Horia a cumpărat un tractor în valoare de 43.000 de euro. Iată de la cine (DOCUMENT)

17 Apr 2024 316

Declarații de avere Constanța Ce avere are Roxana Nadolu, secretarul general al comunei Costinești. Soțul său e funcționar public la Primăria Mangalia (DOCUMENTE)

17 Apr 2024 445

Declarații de avere Constanța Sorin - Daniel Nicolae, secretar general la Primăria Cumpăna, averea și interesele (DOCUMENTE)

17 Apr 2024 416

București După aproape 33 de ani de la teribila crimă - Bărbatul urmărit internațional, adus în țară pe 23 aprilie

17 Apr 2024 456

Firme Constanța UMEX SA. A fost convocată Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor

17 Apr 2024 456

IGPR InfotraficJudețul Prahova-Trafic blocat pe DN 1B

17 Apr 2024 216

Iată care sunt noile modificări aduse aplicației portal al Inspectoratului General pentru Imigrări

17 Apr 2024 334

IGPR Infotrafic Transporturi agabaritice

17 Apr 2024 196