Profit în creștere de peste 50% înregistrat în primul trimestru din 2018 de Nuclearelectrica

În perioada de 3 luni încheiată la 31 martie 2018, Societatea Națională Nuclearelectrica a obținut un profit net de 189.997 mii lei în creștere cu 51,7% față de perioada similară a anului trecut. Potrivit unei informări a SN Nuclearelectrica transmise către Bursa de Valori București, rezultatul din exploatare (EBIT) a înregistrat o creștere de 44,4%, iar EBITDA o creștere de 25,1% față de aceeași perioada a anului anterior, în principal că urmare a creșterii veniturilor din exploatare cu 15%, influențate de creșterea cu 11,8% a veniturilor din vânzarea energiei electrice.
 

”Ca urmare a liberalizării complete a pieței energiei electrice începând cu 1 ianuarie 2018, strategia de vânzări a SNN a fost reconfigurată în conformitate cu noile condițîi de piață, cu axare pe piață forward și contracte pe perioade lungi de timp și prețuri stabile, în scopul valorificării optime a producției” – se mai arată în documentul citat.

 
Vânzări energie electrică (cantități, prețuri și valori) în trimestrul I al anul 2018
 
Producția brută de energie electrică a celor două unități operaționale ale CNE Cernavodă a fost de 2.950.627 MWh în trimestrul I al anului 2018.
 

”În perioada de trei luni încheiată la 31 martie 2018, Societatea nu a vândut energie pe piața reglementată (11% în perioada de trei luni încheiate la 31 martie 2017), înregistrând o creștere cu 12% a cantitățîi de energie electrică vândută pe piață concurențială față de perioada comparativă a anului precedent. Față de aceeași perioada a anului anterior, cantitatea de energie electrică vândută pe piață concurențială a contractelor bilaterale a crescut cu 11%, beneficiind de o creștere a prețului mediu de vânzare pe această piață cu 24% (preț fără Tg), în timp ce cantitatea de energie electrică vândută pe piață spot (PZU) a crescut cu 17%, însă prețul mediu de vânzare pe această piață a fost mai mic cu 32% (preț fără Tg)” – se mai arată în document.

 
De asemenea, cantitatea de energie electrică vândută pe baza de contracte, pe piață spot (PZU) precum și pe PE este de 2.765.079 MWh, cu 0,07% sub programul de vânzări, de 2.767.094 MWh (dimensionat la prognoza de producție, fără estimarea opririlor neplanificate) și cu 0,87% mai mic față de cantitatea de energie electrică vândută în trimestrul I al anului 2017. Diferența dintre energia electrică vândută de Societate și energia electrică produsă și livrată de CNE Cernavodă este reprezentată de energia electrică achiziționată pentru acoperirea integrală a obligațiilor contractuale, cantitate de energie electrică care a fost achiziționată în proporție de 74% de pe PE și restul de pe PZU.
 
În ceea ce privește veniturile realizate pe piață de energie electrică aferente livrărilor de energie electrică din trimestrul I al anului 2018 sunt de 541.982.221 lei (din care 12.801 lei, acestea reprezintă venituri redistribuite rezultate din echilibrarea sistemului, în baza aplicării Ordinului ANRE nr.51/2016 și Ordinului ANRE nr.76/2017), mai mici cu 2,39% față de veniturile bugetate pentru trimestrul I al anului 2018 și respectiv mai mari cu 11,4% față de realizările din aceeași perioada a anului anterior.
 
Gradul de realizare pentru obiectivele majore de investițîi la sfârșitul trimestrului I al anului 2018
 
Valoarea totală a programului de investițîi al SNN pentru anul 2018 este de 244.867 mii lei (fără componentă alocată plății serviciului datoriei aferent împrumuturilor pe termen lung), program aprobat prin Hotărârea nr. 3/02.03.2018 a Adunării Generale Ordinare a Acționarilor SNN.
 

”Ca și în anii anteriori, ponderea cea mai mare în programul de investițîi o au investițiile pe termen lung (în curs de execuție). Acest fapt se datorează necesității de modernizare/înlocuire a unor sisteme, din considerente de natură economică – reduceri de consumuri specifice, îmbunătățirea unor parametri caracteristici proceselor deservite cu impact pozitiv asupra eficienței, sau din considerente de natură legală – necesitatea implementării unor îmbunătățiri asociate securității nucleare, protecției mediului și securității muncii reprezentând cerințe imperative venite din partea autorităților de reglementare din domeniul în cauza (ex: CNCAN și Ministerul Mediului)” – se arată în documentul transmis către BVB.

 
Programul de investiții al SNN pentru anul 2018, anexă la BVC, a fost dimensionat valoric luând în considerare angajamentele contractuale în derulare, estimările cu privire la obiectivele de investiții ce urmează a se realiza în anul următor, inclusiv sume alocate unor proiecte de investiții pentru care se anticipează îndeplinirea anumitor cerințe aflate în afară controlului SNN (de exemplu: avize prealabile ale unor autorități de reglementare, termene legale privind finalizarea procedurilor de achiziție publică inclusiv contestații, obținerea aprobărilor necesare de la organele corporatiste SNN etc.), pentru a permite implementarea acestor proiecte cu încadrarea în valorile bugetare aprobate.
 

La 31 martie 2018, gradul de realizare valorică a programului de investiții a fost de 3,5%, la o valoare anuală a programului de investiții de 244.867 mii lei. Nivelul țintă la finele trimestrului I pentru anul 2017, considerat și pentru trimestrul I 2018, a fost de minim 5%. Astfel, un grad de realizare de 3,5% raportat la țintă de minim 5%, reprezintă o realizare de 70% a planului de investiții de realizat în trimestrul I 2018.
 

”Nivelul țintă de 5% asociat primelor luni ale anului este justificat prin faptul că primele luni ale anului sunt dedicate planificării/contractării. Astfel, (i) pentru proiectele de investițîi în continuare – o pondere valorică mare este asociată lucrărilor urmând a fi prestate începând cu trimestrul II, de exemplu în timpul opririi planificate, iar (ii) pentru proiectele noi de investiții implementarea acestora debutează în partea a două a anului calendaristic, ulterior semnării contractelor aferente.
În analiza gradului valoric trebuie luat în considerare faptul că acesta poate diferi de gradul de realizare fizic; astfel, dacă un proiect de investițîi a fost finalizat cu succes, gradul de realizare fizic este de 100% însă gradul de „realizare” valoric poate fi subunitar, respectiv mai mic de 100%, dacă proiectul a fost implementat la un cost mai mic decât sumele bugetate; aceste economii reprezintă beneficii pentru societate, deoarece aceleași rezultate se obțin cu resurse mai mici” – se mai arată în documentul înaintat către Bursa de Valori București.

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Mandatul directorului general al Nuclearelectrica Serv SRL, Mihai Laurenţiu Gioară, prelungit

27 Mar 2024 813

Licitații Constanța Nuclearelectrica Serv SRL a cumpărat o platformă pentru lucru la înălțime. Ce preț a achitat (DOCUMENT)

20 Mar 2024 545

Nuclearelectrica SA și Dyomedica CND SRL, părți într-un dosar de pe rolul Tribunalului Constanța

15 Mar 2024 608

Nuclearelectrica Constanța închiriază roboți de curățare uscată mochete

15 Feb 2024 589

Nuclearelectrica încheie memorandum de înțelegere cu SACE și Ansaldo Nucleare pentru proiectele cheie la Unitățile 1 CNE Cernavoda și Unitățile 3 și 4 CNE Cernavodă

15 Feb 2024 488

Licitații Constanța SN Nuclearelectrica SA - Sucursala CNE Cernavodă, licitație privitor la mijloacele de alarmare a personalului și a populației (DOCUMENT)

13 Feb 2024 849

Licitații Constanța Nuclearelectrica SA investește într-un sistem de protecție fizică la clădirea facilităților pentru situații de urgență aferentă CNE Cernavodă (DOCUMENT)

11 Feb 2024 642

Firme Constanța Capitalul social al Nuclearelectrica Serv SRL a fost majorat. Decizie a SN Nuclearelectrica SA, asociat unic

10 Feb 2024 674

Achitare definitivă! DNA ar vrea rejudecarea dosarului foștilor șefi din Centrala Nuclearoelectrica Cernavodă! Al treilea judecător s-a abținut

05 Feb 2024 769

Nuclearelectrica SA consultă piața pentru atribuirea unui contract! Ce prevede acesta (DOCUMENT)

02 Feb 2024 879

SN Nuclearelectrica SA atribuie un contract de servicii de audit electroenergetic și termoenergetic (DOCUMENT)

02 Feb 2024 818

Nuclearelectrica SA dă în judecată o firmă din județul Prahova. Dosarul, pe rolul Tribunalului Constanța

17 Jan 2024 658

Licitații Constanța Licitație organizată de Societatea Națională Nuclearelectrica SA pentru a cumpăra echipamente

17 Jan 2024 674

Licitații Constanța Licitație organizată de Nuclearelectrica Serv SRL pentru achiziția de produse de curățenie și igienă

13 Jan 2024 779

Nuclearelectrica SA vrea să cumpere servicii medicale de aproximativ șapte milioane de euro pentru personalul de la CNE Cernavodă (DOCUMENT)

12 Jan 2024 1258