Profit.ro. Frații Micula au scos la vânzare 11 hoteluri de pe litoral, cel mai mare pachet ofertat vreodată de un operator privat de turism din România

Frații Ioan și Viorel Micula au scos la vânzare 11 dintre cele 12 hoteluri pe care le dețin pe litoral, cumpărate la începutul anilor 2000, la "marea privatizare din turism". Cele 11 hoteluri, cu 2.700 de camere, reprezintă, practic, cel mai mare pachet scos vreodată la vânzare de un operator privat de turism din România.

Când au cumpărat, în urmă cu aproape 15 ani, 12 hoteluri pe litoral, frații Micula deveneau cei mai mari turoperatori de la mare. Mulți agenți de turism au sperat atunci ca cei doi frați, printre cei mai puternici oameni de afaceri din România la vremea respectivă, să investească în hoteluri și să le renoveze. Acest lucru nu s-a întâmplat în următorii ani, iar hotelurile s-au degradat cu timpul.
 
Foștii agenți de turism optimiști la momentul privatizării și-au schimbat pe parcurs părerile și s-au temut ca nu cumva frații Micula să fi cumpărat hotelurile nu ca să dezvolte un mare lanț la mare, ci ca pe niște active imobiliare. Nici aceste zvonuri nu au fost confirmate, pentru că hotelurile n-au fost scoase la vânzare în anii următori, ci au fost operate. Mai bine de un deceniu au funcționat ca un lanț hotelier low cost, de două stele, axat pe turiștii lipsiți de pretenții, care voiau cu orice chip să-și facă o vacanță la mare.
 
Cu excepția unui singur hotel, Patria, preluat de fiul unuia dintre frații Micula, care l-a modernizat și ridicat de la două la trei stele, toate celelalte 11 hoteluri arată la fel sau, mai bine zis, mai rău decât în 1989, deoarece sunt mai bătrâne cu 28 de ani. Agenții de turism spun că, cu mici excepții, tot mobilierul și chiar și perdelele celor 11 hoteluri sunt de pe vremea comunismului. Toate sunt clasificate la două stele, cu excepția unuia dintre ele, Prahova din Neptun, care are o stea.
 
Luni dimineață, serviciul de alertare al site-ului hotelsforsale.ro anunța că au fost listate la vânzare mai multe hoteluri de la mare. Din cercetările Profit.ro, 11 dintre acestea sunt deținute de frații Micula. Contactat de Profit.ro, proprietarul site-ului, Alexandru Sorin Ionescu, fondator si director Fivestar Hospitality, nu a dorit sa comenteze.
 
Practic, frații Micula vor să își vândă toate hotelurile de la mare, cu excepția Patria din Mamaia. Este vorba de hotelul Național (160 camere) și Unirea (176 de camere) din Mamaia, de Banat (221 camere), Slatina (225 camere) și Craiova (163 camere) din Olimp și de Terra (302 camere), Caraiman (242 camere), Clăbucet (242 camere) Prahova (325 camere), Romanța (322 camere) și Bâlea (323 camere) din Neptun. Pe lângă cele 11 hoteluri cu 2.700 de camere, frații Micula mai vor să vândă și terenul bazei de servicii Neptun, care se întinde pe 3,2 hectare. Un raport oficial al Autorității de Supraveghere Financiară citat de presă recent arăta că nicunul dintre cele 12 hoteluri deținute pe litoral de frații Micula nu a avut profit.
 
"Nu mă ocup eu de asta, sunați-l pe fratele meu. Hotelurile nu sunt printre firmele de care mă ocup eu. Nu știu despre ce e vorba. Bine, de multe ori testez piața", a declarat pentru Profit.ro Ioan Micula. Fratele său, Viorel Micula, nu a putut fi contactat.
 
Dacă cei doi frați vor reuși să vândă hotelurile, este foarte probabil ca viitorii proprietari să încerce să le modernizeze, în condițiile în care sudul litoralului, ca să nu mai vorbim de Mamaia, are din ce în ce mai multe structuri de cazare decente. Cei care vor pierde sunt cei cu venituri foarte mici, singurii care au mai rămas clienții acestor hoteluri.
 

"Oamenii care se cazează în aceste hoteluri, care practică tarife foarte mici, au un buget super limitat și tot ce-și doresc la mare e să aibă unde dormi", a explicat pentru Profit.ro un turoperator de litoral.
 
În cazul în care frații Micula vor găsi cumpărători dispuși să verse capital în cele 11 hoteluri, va muri o mică parte din tabloul rămas neschimbat cu litoralul de dinainte de '89. Nostalgicii acelor vremuri n-au, însă, motive de panică: mai rămân, încă, pe litoral, multe hoteluri care să le amintească de trecut.

Sursa text si foto profit.ro.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Acționarii Service Neptun 2002 SA au aprobat rapoartele pentru anul 2022

19 Jul 2023 827

Un nou PUZ pentru reglementarea zonei din stațiunea Mamaia unde familia Micula deține un hotel cu restaurant(DOCUMENT)

05 Jul 2023 1516

Frații Micula, demersuri pentru investiția de la Hotel Național din Mamaia (DOCUMENT)

24 May 2022 2250

Se caută noi proprietari pentru hotel Prahova din Neptun, deținut de frații Viorel și Ioan Micula (document)

24 May 2018 5131

A patra strigare la fiscul din Constanţa pentru hotelul Romanţa, un club de noapte şi un restaurant deţinute de fraţii Micula în staţiunea Neptun (document)

23 May 2018 4088

Preţ, diminuat cu 25% A doua strigare la fiscul din Constanţa pentru vânzarea hotelului Romanţa, a clubului de noapte şi restaurantului, deţinute de fraţii Micula în Neptun (document)

26 Dec 2017 3494

Frații Micula, executați silit de ANAF

24 Nov 2017 2294

Hotelul Romanţa, un club de noapte şi un restaurant, deţinute de fraţii Micula în staţiunea Neptun, scoase la vânzare de fiscul din Constanţa

24 Nov 2017 4693

România, în colaps financiar? A fost pierdut procesul cu frații Micula! Suma este exorbitantă!

27 Feb 2016 3502

Fraţii Micula scot la vânzare două hoteluri din Olimp

24 Dec 2015 2230

Imobilele sunt situate în Neptun Fiscul constănţean vinde bunurile unei firme deţinute de miliardarii Micula

14 Oct 2015 2698

Stiripesurse.ro Nu doar mama lui Victor Ponta apare în afaceri! Mama lui Dan Șova, implicată într-un dosar

21 Mar 2015 2170

Sechestru pe acţiunile Petrom deţinute de stat Fraţii Micula trebuie să primească despăgubiri de 82 de milioane de euro

12 Dec 2014 2130