Proiect de Hotărâre de Guvern privind extinderea regimului de zonă liberă în portul Constanța – zona Midia

  • Hotărâre de Guvern privind extinderea regimului de zonă liberă în portul Constanța – zona Midia.

La data de 2 noiembrie a fost postat pentru dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor un proiect de Hotărâre de Guvern privind extinderea regimului de zonă liberă în portul Constanța – zona Midia.

Conform actului normativ care se va adopta se are în vedere „Extinderea regimului de zonă liberă în portul Constanța - zona Midia - pe suprafața de 8.239.358 m2, conform delimitării teritoriale, va avea drept consecință susținerea dezvoltării de noi facilităţi pentru operarea mărfurilor şi, implicit, creșterea traficului de mărfuri în portul Constanța, fapt care conduce la atingerea obiectivelor din Master Planul General în Transporturi”.

„Există suprafețe de teren în zona Midia care nu sunt încă dezvoltate, și anume: 73 ha (fără cheu de acostare) care sunt închiriabile și 48 ha nesistematizate ce necesită lucrări de viabilizare” sea arată în noul proiect de HG.

Odată cu extinderea regimului de zonă liberă, valoarea economică a acestor suprafețe portuare va crește semnificativ, împreună cu dorința unor operatori economici de a se instala în zona Midia a portului Constanța pentru a desfășura activități cu valoare adăugată.

Beneficierea de facilități de zonă liberă în conformitate atât cu normele europene cât și cu cele interne în vigoare va face din zona Midia a portului Constanța o zonă atractivă pentru marii investitori în domeniu, cu importante avantaje economice pentru toate părțile implicate.

Măsura preconizată va conferi același regim vamal, echitabil, operatorilor portuari care, în prezent, sunt tratați diferențiat, în funcție de legislația aplicabilă celor două zone din același port.
 
Având în vedere că autoritatea vamală trebuie să își desfășoare activitatea în zona Midia a portul Constanța conform legislației vamale unionale și naționale, este necesară suplimentarea cu 11 posturi a personalului Biroului vamal Constanța.
 
Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trei parcele de teren, situate în Porturile Constanța și Midia, pot fi închiriate de la CN APM Constanța. Licitația de atribuire se va desfășura în luna mai (DOCUMENT)

22 Apr 2024 501

Investitorul CN APM Constanța a solicitat evaluarea impactului asupra mediului Dezbatere publică la APM Constanța pentru proiectul privind realizarea unui cheu în Portul Midia

18 Apr 2024 457

Administrația Porturilor Maritime, contract cu Inaco Legal SRL, din Galați (DOCUMENT)

23 Jan 2024 825

Averea și interesele lui Costel Bucur, director Operațiuni Portuare în Administrația Porturilor Maritime SA Constanța (DOCUMENT)

29 Dec 2023 1746

Averea și interesele lui Adrian Daniel Gavruță, președintele Consiliului de Administrație al Administrației Porturilor Maritime SA! (DOCUMENTE)

21 Dec 2023 1563

Grup Servicii Petroliere SA, obligată să achite Administraţiei Porturilor Maritime peste 1,6 milioane de lei. Dosarul, la Curtea de Apel

12 Oct 2023 1127

Cum va arăta viitorul cheu din Portul Constanța – zona Midia?

23 Jul 2023 1698

CN APM Constanța va realiza un cheu în Portul Midia

07 May 2023 1400

IGPR Infotrafic Situația traficului

21 Feb 2023 575

Licitație anulată pentru dragajul de întreținere în porturile maritime, în Portul Midia și Portul Constanța (DOCUMENTE)

31 Jan 2023 1762

Vânt puternic la Constanța! Manevrele în portul Midia, suspendate

17 Jan 2023 940

Dragaj de investiții în Portul Midia. Mediul și-a dat acordul. Ce conține proiectul

13 Jan 2023 1558

CN APM SA va realiza un nou cheu în zona Midia. Firma câștigătoare, abonată la contracte cu Statul (DOCUMENT)

12 Jul 2022 1812

Puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu” revine în Portul Constanța după ce a dezactivat o mină în zona Midia

28 Mar 2022 1329

Lucrări de reabilitare a mai multor drumuri din portul Constanța (GALERIE FOTO)

22 Nov 2021 1906