Revine în atenția publică deschiderea unui punct de trecerea frontierei şi a unui birou vamal de frontieră la Aeroportul Tuzla

  • Ieri a fost publicat pe pagina oficială de internet a Ministerului Transporturilor și Infrasctructurii Proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea deschiderii punctului de trecere a frontierei de stat şi a biroului vamal de frontieră pe Aeroportul Tuzla și pentru completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 445/2002.
 
Fiind în dezbatere publică pot fi depuse propuneri și observații până la data de 29 martie de către toate persoanele fizice sau juridice interesate.
 
Scurta descriere a reglementării:


Ministerul Transporturilor și Infrastructurii încurajează dezvoltarea infrastructurii aeroportuare pe întreg teritoriul național, inclusiv prin înființarea/dezvoltarea aeroporturilor de interes regional.

În documentul strategic care stă la baza dezvoltării infrastructurii aeroportuare până la orizontul de timp 2030 -  Master Planul General de Transport al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 666/2016 - este cuprins și aeroportul Tuzla.

Existența facilităților de trecere a frontierei și control vamal sunt elemente care influențează în mod pozitiv dezvoltarea unui aeroport, având un efect benefic și asupra zonei deservită de aeroport.

În conformitate cu dispozițiile art. 9 alin. (1) din Ordonanța de urgență a  Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, cu modificările și completările ulterioare,  „deschiderea de noi puncte de trecere sau închiderea temporară ori definitivă a celor existente se face prin hotărâre a Guvernului”.
 
De asemenea, conform dispozițiilor art. 28 alin. (4) din Legea nr. 21/2020 privind Codul aerian „certificarea ca aeroport internaţional sau deschis traficului aerian internaţional se poate efectua numai după aprobarea de către Guvern a deschiderii unui punct de trecere a frontierei pe respectivul aeroport”.
 
Prin adresa nr. 20/22156/19.12.2017, Secretariatul General al Guvernului apreciază că oportunitatea elaborării și promovării proiectului de hotărâre a Guvernului având ca obiect de reglementare, aprobarea deschiderii punctului de trecere a frontierei de stat și a biroului vamal de frontieră pe Aeroportul Tuzla revine, potrivit atribuțiilor și domeniilor proprii de competență, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Ministerului Afacerilor Interne.

 
Având în vedere concluziile Raportului nr. MT 23817/27.05.2013, precum şi importanţa existenţei unui aeroport deschis traficului internaţional care să permită operarea în condiţii optime, din punct de vedere al siguranţei şi al eficienţei, a aeronavelor ce desfăşoară activităţi de zbor pentru deservirea unor obiective situate  în afara apelor teritoriale ale României din Marea Neagră, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și Ministerul Afacerilor Interne au elaborat  proiectul de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea deschiderii unui punct de trecere a frontierei de stat şi a unui birou vamal de frontieră pe Aeroportul Tuzla.
 

Actul normativ prevede că toate spațiile și utilitățile necesare pentru desfășurarea activităților de control la punctul de trecere a frontierei de stat și la biroul vamal de frontieră se asigură, cu titlu gratuit, de către administratorul Aeroportului Tuzla, conform adresei Regional Air Services.


În sarcina instituțiilor publice cu atribuții de control în punctul de trecere a frontierei vor rămâne cheltuielile pentru asigurarea personalului necesar și pentru dotări.
 
De asemenea, de la data intrării în vigoare a actului normativ se va completa punctul VI din anexa nr. 1 - „Situația punctelor de trecere a frontierei de stat a României şi a zonelor libere” la Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 445/2002, cu un nou punct de trecere a frontierei, respectiv Aeroportul Tuzla.
 
Persoanele sau organizaţiile interesate care transmit în scris propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de act normativ vor specifica articolul sau articolele din proiectul de act normativ la care se referă, menţionând data trimiterii şi datele de contact ale expeditorului
 
Reamintim că problema nu este una nouă ci doar o revenire a unei întregi depzbateri care a mai fost în atenția publică în urmă cu mai mulți ani.
 
Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Incident aviatic în județul Constanța! Un avion cu șapte persoane la bord a aterizat forțat pe Aerodromul Tuzla (GALERIE FOTO)

15 Jul 2023 5594

UPDATE Incident aviatic pe Aeroport Mihail Kogălniceanu din Constanța! (GALERIE FOTO)

16 Jul 2022 3679

LIVE VIDEO-TEXT A început ședința de guvern. Pe ordinea de zi, proiecte care vizează judeţul Constanţa

26 Mar 2020 2595

Regional Air Services, la judecată cu MApN şi Statul Major al Apărării Adrian Vasilache, directorul Aeroportului Tuzla - „Este o chestiune internă“

16 Oct 2019 4551

Ziua Porților Deschise, la Aeroportul Tuzla

30 May 2019 2360

Operaţia instructorului din aeronoava Diamond Aircraft 42, prăbuşită la Tuzla, premieră pentru Constanţa. Cine l-a operat (video)

22 Feb 2019 6438

Ce răspuns a primit de la APM Constanţa Regional Air Services în legătură cu modernizarea infrastructurii aeroportuare

29 Sep 2018 2048

Aeroportul Tuzla va suferi modificări (document)

25 Sep 2018 3205

Punct vamal la Aeroportul Tuzla. Proiect de act normativ în dezbatere publică. A cui este propunerea. Până când se primesc observaţii

02 Sep 2018 2828

Conferința PRIA Aviation Fly-in organizată pe Aeroportul Tuzla. Ce subiecte vor fi dezbătute și cine sunt invitații

13 Jul 2018 1830

Live text 50 de ani de la prima misiune de zbor, realizată pe Aeroportul Internaţional Tuzla de pilotii AVIASAN (galerie foto + video)

01 Apr 2017 4437

La Tuzla s-a lansat primul serviciu aero-naval de căutare şi salvare din România

13 Jul 2016 3070

Pentru melancolici. Regimentul de elicoptere Tuzla ar fi împlinit 59 de ani. Zilele negre ale unității. Ce este acum acolo

01 Jun 2016 5476

Peste 2.000 de copii vizitează Aeroportul Internaţional Tuzla

18 Apr 2016 3095

Ediţie aniversară Aeromania. A început numărătoarea inversă. Iată cine a confirmat participarea

06 Apr 2016 2054