Seminar pe tema implementarii legislatiei Uniunii Europene

Scopul manifestarii a fost acela de a prezenta autoritatilor locale si regionale legislatia UE in domeniul protectiei mediului, cu o atentie deosebita acordata managementului deseurilor * Intre tarile prezente pe lista TAIEX se regaseste si Romania, care este reprezentata de zece experti ai Programului regional de formare TAIEX, printre care se afla si Maria Buzea, comisar-sef al Garzii de Mediu Constanta

Hotelul "Millenium" a fost, ieri, gazda unui seminar organizat de TAIEX - Biroul de Asistenta Tehnica si Schimb de Informatii al Comisiei Europene, in cooperare cu Garda Nationala de Mediu. Tematica evenimentului a fost "Legislatia Uniunii Europene si gestiunea deseurilor in Romania". Scopul seminarului a fost acela de a prezenta autoritatilor locale si regionale legislatia UE in domeniul protectiei mediului, cu o atentie deosebita acordata managementului deseurilor. Organizatorii locali au fost comisarii Garzii de Mediu Constanta, ca reprezentanti in teritoriu ai autoritatilor nationale. Au fost invitati sa participe la acest eveniment reprezentanti ai institutiilor locale care au ca atributii aplicarea legislatiei privind protectia mediului, delegati ai agentilor economici a caror activitate implica respectarea legilor in domeniu, precum si doi invitati de talie internationala, Ten Bruggencate din Olanda si Paul Lewis din Anglia, experti ai tarilor membre. La nivel national se desfasoara un Program regional de formare TAIEX, care vizeaza implementarea legislatiei europene pe probleme de mediu in Romania, alinierea normativelor nationale la cele internationale si indeosebi vine in sprijinul nostru prin experienta si asistenta financiara pe termen scurt. Aceste servicii aduse in cadrul programului vin sa sprijine nevoile de formare din tarile candidate la Uniunea Europeana. Intre tarile prezente pe lista TAIEX se regaseste si Romania, care este reprezentata de zece experti RTP, printre care se afla si Maria Buzea, comisar-sef al Garzii de Mediu Constanta. Acesti experti au fost delegati sa reprezinte Romania de catre autoritatile nationale. Au fost dezbatute pe larg avantajele extinderii si implementarii legislatiei de mediu internationale in cea autohtona, care ar fi: cresterea economica datorata beneficiilor din participarea la piata interna a UE, cresterea investitiilor straine, asistenta financiara substantiala. Din declaratiile coordonatorului national al TAIEX, Floricica Olteanu, a reiesit ca Romania nu va fi lasata sa intre in UE daca prezinta cel mai mic risc in domeniul protectiei mediului, dat fiind ca deja exista 30 de instrumente legale ale Uniunii Europene privind aceasta ramura. Rata progresului transpunerii prevederilor internationale in legislatia romana este estimata la un procent de 80%. Din evaluarea facuta in data de 5 noiembrie privind potentialul de aderare al Romaniei la UE, a reiesit ca inca mai trebuie facute eforturi de implementare a normativelor europene, a mai declarat Floricica Olteanu. Pe parcursul evenimentului au fost dezbatute tematici privind deseurile si reziduurile generate de industria miniera, gestiunea uleiurilor uzate, valorificarea deseurilor, precum si managementul deseurilor menajere. Evenimentul din Constanta este al saselea de acest gen organizat in Romania, in ultimii doi ani, Timisoara si Cluj fiind urmatoarele destinatii ale reprezentantilor Biroului TAIEX in tara.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tratament pentru cancerul de sân, la cele mai înalte standarde, disponibil la Constanța

18 Apr 2024 515

Fostul senator Gigi Chiru, din Constanța, declarații după achitarea definitivă – „S-a făcut dreptate!“

12 Apr 2024 534

ZIUA LIVE Politica faptelor vs. Constanța proiectelor!

09 Apr 2024 600

#citeșteDobrogea Colonelul Anton Barbieri, un comandant italian pentru flota statului român

19 Mar 2024 2535

Armonia Hospital Constanța Cursul Lamaze, esențial pentru viitoarele mămici

11 Mar 2024 578

Iată de ce a fost delegat Mihai Stanciu procuror șef al DNA Constanța! (DOCUMENT)

08 Mar 2024 3662

Ce oferă experiența la cazinouri online?

28 Feb 2024 432

Descoperă Noul Mitsubishi ASX la Exclusiv Auto Constanța. Discount Minim Garantat de 2.380 € și Ecotichet de 1.000 €

25 Jan 2024 630

Farul Constanța l-a transferat și pe Cristian Ganea (VIDEO)

15 Jan 2024 1107

Prima zi de Crăciun marcată într-un mod inedit la Constanța! Un bărbat a făcut baie în mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Dec 2023 2118

In memoriam Aida Abagief, soprana de renume internațional „adoptată” de Constanța

30 Oct 2023 1296

Vina de a fi fericit Din ce motive poate apărea

22 Oct 2023 736

Costinești Imagini unice de la epava navei „Evangelia“! Un vicecampion mondial, Cristian Tranulea, în „expediție“ (GALERIE FOTO)

16 Sep 2023 3644

ISU Dobrogea Constanța „Eduard, o vizită la «eroii lui, pompierii»” (GALERIE FOTO)

02 Aug 2023 1023

UPDATE Autoturism înmatriculat în Neamț, blocat în nisip pe plaja din Eforie (VIDEO)

27 Jul 2023 1527