Transgaz. Despre conducta care va prelua gazele din Marea Neagră. Trece prin trei judeţe. Ce localităţi străbate

(SNTGN)Transgaz SA, companie aflată în portofoliul Ministerului Economiei, a obținut dreptul de a începe lucrările la proiectul de interes comun în domeniul gazelor naturale „Conducta Țărmul Mării Negre-Podișor pentru preluarea gazului din Marea Neagră”, după ce Ministerul Energiei a emis Decizia exhaustivă nr. 4/25.04.2019 pentru acest proiect de interes comun, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

În conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 347/2013 – decizia exhaustivă reprezintă decizia sau ansamblul deciziilor luate de o autoritate sau de autorități ale statelor membre, cu excepția instanțelor judecătorești, care stabilește dacă unui inițiator de proiect i se acordă sau nu autorizarea pentru realizarea proiectului.

În cazul conductei care va prelua gazele din Marea Neagră, inițiatorul proiectului este SNTGN Transgaz SA.

Ministrul Economiei a arătat că realizarea acestui proiect permite folosirea gazelor din off-shore pentru dezvoltarea economiei naționale și a comunităților locale, subliniind că dezvoltarea Sistemului Național de Transport Gaze Naturale reprezintă o prioritate a sa.

“Este un pas foarte mare pe care-l facem pentru a valorifica pe plan intern gazele din Marea Neagră. Această conductă pe care Transgaz o va construi va permite să direcționăm gazele naturale pe care le vom exploata în perimetrele din off-shore atât către BRUA – deci la export, contribuind la securitatea energetică regională și europeană, cât și în Sistemul Național de Transport Gaze – adică pentru uz intern, permițând comunităților locale și agenților economici din țară să aibă acces la aceste resurse de gaz care sunt deosebit de importante. Am spus în repetate rânduri și cu orice prilej am avut la dispoziție, faptul că pentru mine, ca ministru, sunt importante două lucruri esențiale: să folosim resursele de gaze pentru a dezvolta economia românească și să le folosim pentru a dezvolta comunitățile românești. Proiectul acesta ne permite să realizăm și aceste lucruri. Sunt peste 40 de comune, din 3 județe, care vor fi tranzitate de această conductă care se va întinde peste 300 de kilometri”, a declarat ministrul Economiei Niculae Bădălău.

La rândul său, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat că proiectul acesta consolidează rolul strategic pe care compania îl are în sectorul infrastructurii energetice europene: “Având în vedere finalizarea conformă și completă a procesului de autorizare necesar pentru realizarea proiectului de interes comun, a procesului de consultare și participare a publicului precum și emiterea Deciziei exhaustive, Transgaz în calitate de inițiator al Proiectului pentru construirea conductei care preia gazele din Marea Neagră a obținut astfel dreptul de începere efectivă a lucrărilor de construire a gazoductului. Astfel,  compania își consolidează rolul și locul pe care-l are în sectorul infrastructurii energetice europene”.

Traseul proiectului urmează direcția generală de la Sud-Est spre Vest, traversând județele Constanța, Călărași și Giurgiu.

Pe teritoriul județului Constanța, conducta este situată pe teritoriul administrativ al comunelor Tuzla, Costinești, Topraisar, Amzacea, Mereni, Chirnogeni, Cobadin,Peștera, Rasova.

Pe teritoriul județului Călărași, conducta este situată pe teritoriul administrativ al comunelor Borcea, Jegălia, Perișoru, Dragalina, Ștefan Vodă, Cuza Vodă, Grădiștea, Independența, Alexandru Odobescu, Ciocănești, Dorobanțu, Ulmu, Lupșanu, Mânăstirea, Frăsinet, Curcani, Mitreni, Radovanu, Crivăț.

Pe teritoriul județului Giurgiu, conducta este situată pe teritoriul administrativ al comunelor Hotarele, Greaca, Isvoarele, Prundu, Băneasa, Călugăreni, Stoenești, Schitu, Iepurești, Ghimpați, Bulbucata, Letea Nouă, Clejani, Bucșani.


Proiectul cuprinde următoarele obiective de investiții:
- Conductă de transport gaze naturale Țărmul Mării Negre – Amzacea cu lungimea totală de 308,3 km, compusă din două tronsoane:

# Tronson Marea Neagră – Amzacea în lungime de 32,4 km cu diametrul 1200 mm;

# Tronson Amzacea – Podișor în lungime de 275,9 km cu diametrul 1000 mm;
- Stație de primire-lansare godevil aflată la km 32,4 în zona comunei Amzacea;
- Nod Tehnologic pentru Interconectare cu Conducta de Tranzit T1;
- Nod Tehnologic pentru Interconectare cu Sistemul Național de Transport în zona Vlașin;
- Interconectare cu Stația de Comprimare Gaze Podișor.

De-a lungul traseului conductei se vor amplasa 20 de stații de robinete de secționare, precum și 10 stații de protecție catodică situate în cadrul stațiilor de robinete de secționare.

Valoarea totală estimată a proiectului este de 360,4 milioane EURO, iar termenul estimat de finalizare este anul 2021.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A fost semnat ordinul de începere a lucrărilor la gazoductul Tuzla-Podişor

16 Jun 2023 1211

Ministrul Energiei „România are în plan să operaționalizeze un cablu de transport de energie electrică verde pe traseul Tuzla - Podișor“

17 Dec 2022 1006

Transgaz a finalizat cu succes, lucrările la gazoductul BRUA - faza 1

04 Aug 2021 1672

Despre gazoductul BRUA la Baku. Când va fi gata. Traseul gazoductului în județul Constanța

13 Mar 2021 4006

Iohannis și Orban, după finalizarea gazoductului BRUA „Felicit compania Transgaz pentru finalizarea primei faze a celui mai ambițios proiect din domeniul energiei”

02 Dec 2020 1896

Proiectul gazoductului BRUA şi infrastructura de transport Marea Neagră - Podişor, proiecte prioritare ale Iniţiativei celor Trei Mări

27 Nov 2019 1730

Proft.ro Ungurii au tăiat panglica conductei BRUA 1. Transgaz este în întârziere. Șeful Externelor Budapestei, de față cu un înalt diplomat român

09 Oct 2019 1840

Transgaz obține o finanțare în valoare de 50 de milioane de euro pentru o nouă conductă

17 Dec 2018 1824

Senatorul Nicolae Moga, despre proiectul dezvoltării alimentării cu gaze a judeţului Constanţa. Legea offshore nu va afecta proiectul BRUA! (galerie foto)

25 Aug 2018 4222

LIVE TEXT Imagini de la eveniment Constanţa. Senatorul Nicolae Moga, despre lucrările pentru montarea conductelor în cadrul proiectului BRUA (galerie foto)

24 Aug 2018 2325

Cum arată conductele gazoductului BRUA de pe teritoriului României (galerie foto)

22 Aug 2018 2092

Proiect. Lista terenurilor agricole situate în extravilan, din județul Constanța, pentru proiectul BRUA (document)

11 Jul 2018 2538

Directorul General Transgaz, Ion Sterian. „Lucrările pentru proiectul BRUA vor fi finalizate la termen”

30 Jun 2018 2551

Transgaz a început construcția conductei BRUA. Pe unde trece conducta

04 Jun 2018 3200

Anunţ important de la Transgaz SA cu privire la proiectul BRUA! Anunţul face referire la punctul Tuzla

31 May 2018 2104