Economic

Transgaz obține o finanțare în valoare de 50 de milioane de euro pentru o nouă conductă

Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă 50 de milioane de euro pentru finanțarea unei noi  conducte, care va conecta resursele de gaze naturale ale României de la țărmul Mării Negre atât cu rețeaua națională de transport de gaz, cât și cu coridorul BRUA, conectând astfel sistemele de transport din Europa de Sud-Est și Central și Europa de Vest, informează Ministerul Economiei. 

Această tranzacție este susținută de Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa, cunoscut drept "Planul Juncker". 

Cu acest prilej Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat:

“Împrumutul securizat de Transgaz va contribui la diversificarea aprovizionării cu gaze naturale în Europa, permițând valorificarea resurselor de  gaze off-shore. Noua conductă va lega resursele de gaze naturale ale României de la țărmul Mării Negre atât cu rețeaua națională de transport de gaz, cât și cu coridorul BRUA. Este vorba despre un proiect ce implică construirea unei noi conducte de transport cu o lungime de 308 km, împreună cu infrastructura necesară la sol. Este un angajament ferm în ceea ce privește securitatea energetică a României și o dovadă a capacității României de a dezvolta și implementa proiecte strategice, cu impact pozitiv asupra întregii Uniuni Europene”.

Potrivit unui comunicat de presă difuzat de către Banca Europeană de Investiții, Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, a declarat:

"Acest proiect, susținut de Planul Juncker, este semnificativ din mai multe motive: va facilita utilizarea resurselor de gaze naturale recent identificate în Marea Neagră, situate în UE. Consolidează legăturile cu rețeaua de transport de gaze din Europa de Vest și, prin urmare, contribuie la diversificarea aprovizionării cu gaze. În fine, va consolida competitivitatea în sectorul gazelor cu impact pozitiv asupra cetățenilor și economiei UE".


Potrivit aceleiași surse, Vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, a declarat:

"Salut acest nou proiect susținut de Planul de investiții pentru Europa, deoarece va  contribui la sporirea securității energetice și a diversificării în regiune, deja caracterizată de o vulnerabilitate severă față de aprovizionarea cu gaze naturale. Este o altă cărămidă în construcția Uniunii noastre Energetice, ceea ce face ca energia în UE să fie mai sigură, mai accesibilă și mai sustenabilă. De asemenea, este o veste bună pentru consumatorii care vor vedea în cele din urmă că facturile pe gaz scădea".
În acest context, Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a declarat: "Cooperarea fructuoasă între Banca Europeană de Investiții și Transgaz vizează asigurarea finanțării proiectelor de investiții ale companiei,  adică investiții strategice care facilitează îndeplinirea obiectivelor Uniunii Europene de dezvoltare durabilă și competitivă a infrastructurii de transport al gazelor, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz și consolidarea securității și solidarității energetice. Anul trecut, BEI a semnat două contracte de finanțare cu Transgaz, în valoare de 50 milioane EUR fiecare, pentru punerea în aplicare a primei faze a proiectului de interes comun (BRUA). Este de importanță strategică ca gazul produs în Marea Neagră să fie încorporat în Sistemul Național de Transport al gazelor și transportat pe piața românească și europeană, pentru a
spori securitatea aprovizionării cu gaze către România și UE și pentru a garanta securitatea aprovizionării cu gaze pentru consumatorii români. Sprijinul financiar al BEI va contribui în mod semnificativ la extinderea infrastructurii naționale de transport al gazelor ".


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ordinul de începere a lucrărilor pentru preluarea gazelor din Proiectul Midia, semnat de Transgaz şi Black Sea Oil & Gas

30 Aug 2019 895

Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” SA anunţă plata dividendelor. Cât valorează o acţiune

27 Jun 2019 502

Acţionarii Transgaz, întruniţi în şedinţa AGOA. Ce decizii au luat

06 Jun 2019 622

Memorandumul de Înţelegere pentru reţeaua de transport gaze naturale pentru proiectul MGD semnat de Transgaz și Black Sea Oil &Gas

07 May 2019 538

Transgaz. Despre conducta care va prelua gazele din Marea Neagră. Trece prin trei judeţe. Ce localităţi străbate

04 May 2019 3004

Black Sea Oil&Gas a rezervat 90% din capacitatea punctului de intrare a gazelor în sistemul naţional de transport de la Vadu, judeţul Constanţa

10 Mar 2019 818

Nimeni nu este interesat de conducta de transport gaze din Marea Neagră Tuzla-Podişor. Ce au declarat reprezentanții Transgaz

06 Mar 2019 1096

Economica.net Transgaz a scos la licitaţie lucrările pentru infrastructura de export de gaze din Dobrogea

12 Dec 2018 506

Anunț important pentru acționarii Transgaz SA, cu privire la plata dividendelor

07 Dec 2018 460

Investiții masive ale Ministerului Economiei pentru Transgaz și Transelectrica. Vizată este și Dobrogea

29 Sep 2018 650

Procedura de preluare a Vestmoldtransgaz finalizată de SNTGN Transgaz SA. Încep lucrările pentru construcția gazoductului Ungheni-Chișinău

07 Sep 2018 778

Consultări publice anunţate de Transgaz SA pentru preluarea gazului de la ţărmul Mării Negre. Unde vor avea loc

05 Sep 2018 1017

Senatorul Nicolae Moga, despre proiectul dezvoltării alimentării cu gaze a judeţului Constanţa. Legea offshore nu va afecta proiectul BRUA! (galerie foto)

25 Aug 2018 2365

Cum arată conductele gazoductului BRUA de pe teritoriului României (galerie foto)

22 Aug 2018 820

Investiție de 360 de milioane de euro a Transgaz pentru realizarea conductei de preluare a gazelor din Marea Neagră

21 Aug 2018 1308