Transgaz obține o finanțare în valoare de 50 de milioane de euro pentru o nouă conductă

Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă 50 de milioane de euro pentru finanțarea unei noi  conducte, care va conecta resursele de gaze naturale ale României de la țărmul Mării Negre atât cu rețeaua națională de transport de gaz, cât și cu coridorul BRUA, conectând astfel sistemele de transport din Europa de Sud-Est și Central și Europa de Vest, informează Ministerul Economiei. 

Această tranzacție este susținută de Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa, cunoscut drept "Planul Juncker". 

Cu acest prilej Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat:

“Împrumutul securizat de Transgaz va contribui la diversificarea aprovizionării cu gaze naturale în Europa, permițând valorificarea resurselor de  gaze off-shore. Noua conductă va lega resursele de gaze naturale ale României de la țărmul Mării Negre atât cu rețeaua națională de transport de gaz, cât și cu coridorul BRUA. Este vorba despre un proiect ce implică construirea unei noi conducte de transport cu o lungime de 308 km, împreună cu infrastructura necesară la sol. Este un angajament ferm în ceea ce privește securitatea energetică a României și o dovadă a capacității României de a dezvolta și implementa proiecte strategice, cu impact pozitiv asupra întregii Uniuni Europene”.

Potrivit unui comunicat de presă difuzat de către Banca Europeană de Investiții, Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, a declarat:

"Acest proiect, susținut de Planul Juncker, este semnificativ din mai multe motive: va facilita utilizarea resurselor de gaze naturale recent identificate în Marea Neagră, situate în UE. Consolidează legăturile cu rețeaua de transport de gaze din Europa de Vest și, prin urmare, contribuie la diversificarea aprovizionării cu gaze. În fine, va consolida competitivitatea în sectorul gazelor cu impact pozitiv asupra cetățenilor și economiei UE".


Potrivit aceleiași surse, Vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, a declarat:

"Salut acest nou proiect susținut de Planul de investiții pentru Europa, deoarece va  contribui la sporirea securității energetice și a diversificării în regiune, deja caracterizată de o vulnerabilitate severă față de aprovizionarea cu gaze naturale. Este o altă cărămidă în construcția Uniunii noastre Energetice, ceea ce face ca energia în UE să fie mai sigură, mai accesibilă și mai sustenabilă. De asemenea, este o veste bună pentru consumatorii care vor vedea în cele din urmă că facturile pe gaz scădea".
În acest context, Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a declarat: "Cooperarea fructuoasă între Banca Europeană de Investiții și Transgaz vizează asigurarea finanțării proiectelor de investiții ale companiei,  adică investiții strategice care facilitează îndeplinirea obiectivelor Uniunii Europene de dezvoltare durabilă și competitivă a infrastructurii de transport al gazelor, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz și consolidarea securității și solidarității energetice. Anul trecut, BEI a semnat două contracte de finanțare cu Transgaz, în valoare de 50 milioane EUR fiecare, pentru punerea în aplicare a primei faze a proiectului de interes comun (BRUA). Este de importanță strategică ca gazul produs în Marea Neagră să fie încorporat în Sistemul Național de Transport al gazelor și transportat pe piața românească și europeană, pentru a
spori securitatea aprovizionării cu gaze către România și UE și pentru a garanta securitatea aprovizionării cu gaze pentru consumatorii români. Sprijinul financiar al BEI va contribui în mod semnificativ la extinderea infrastructurii naționale de transport al gazelor ".


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Schimbări în CA-ul și conducerea Societății Naționale de Transport Gaze Naturale Transgaz

11 May 2021 1867

Transgaz a anunțat valoarea dividendului brut pe acțiune și data începerii plății către acționari

23 Mar 2021 2166

Transgaz SA a primit acordul de mediu pentru stația de măsurare gaze naturale de la Negru Vodă

25 Feb 2021 613

Transgaz şi Gazprom anunţă încetarea contractului de transport al gazelor naturale pe teritoriul României

22 Feb 2021 917

Undă verde de la Mediu pentru înlocuirea stației de măsurare a gazelor naturale din Negru Vodă

03 Feb 2021 436

Societatea Transgaz, licitație pentru Stația de Măsurare Gaze de la Negru Vodă

23 Jan 2021 1717

Transgaz a primit acordul de mediu de la APM Constanța pentru conducta Techirghiol-Ovidiu. Va traversa șase localități

12 Jan 2021 2057

Transgaz a publicat poziția sa cu privire la decizia de sancționare de către Consiliul Concurenței

09 Dec 2020 2097

Iohannis și Orban, după finalizarea gazoductului BRUA „Felicit compania Transgaz pentru finalizarea primei faze a celui mai ambițios proiect din domeniul energiei”

02 Dec 2020 909

Un nou pas pentru racordarea orașului Techirghiol la rețeaua de transport a gazelor

02 Dec 2020 1703

Dezbatere publică Conducta de transport gaze natural Techirghiol-Ovidiu va traversa șase localități, inclusiv municipiul Constanța

10 Nov 2020 2534

Oficial. Terenul forestier, din județul Constanța, ce va fi ocupat de conducta de gaze Țărmul Mării Negre - Podișor

31 Jul 2020 3055

Anunț important pentru acționarii Transgaz SA, cu privire la plata dividendelor

22 Jun 2020 680

Transgaz cumpără șalupă. Valoarea estimată este de jumătate de milion de lei. Ce planuri are cu ea (Document)

31 May 2020 1234

Urmează evaluarea impactului asupra mediului Conductă de transport gaze naturale Techirghiol - Ovidiu, realizată de SNTGN Transgaz SA Mediaș

03 Apr 2020 2454