Valabil din 15 ianuarie. Tarife pentru unele operațiuni efectuate de ONRC și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale

În data de 5 ianuarie a fost publicată în Monitorul Oficial al României partea I numărul 10 Hotărârea Guvernului României nr. 962/2017 privind aprobarea tarifului pentru unele operațiuni efectuate de Oficiul Național al Registrului Comerțului și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale.

Așa cum este stipulat în actul normativ acesta este valabil din 15 ianuarie anul curent.

Iată, integral, textul hotărârii de Guvern:

Art. 1. - Se aprobă tariful, structurat pe nivele de tarifare, pentru unele operațiuni efectuate de Oficiul Național al Registrului Comerțului și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale, constând în: eliberare de informații, extrase de registru și certificate constatatoare despre datele înregistrate în registrul comerțului, precum și certificate constatatoare că un anumit act sau fapt este ori nu este înregistrat, copii și copii certificate de pe înregistrările efectuate în registru și de pe actele prezentate, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
 
Art. 2. - (1) Informațiile și documentele prevăzute în anexă sunt eliberate cu titlu gratuit autorităților și instituțiilor publice, cu excepția celor finanțate integral din venituri proprii, instanțelor judecătorești și parchetelor de pe lângă acestea, precum și misiunilor diplomatice acreditate și altor persoane juridice prevăzute de lege.
 
(2) Oficiul Național al Registrului Comerțului și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale eliberează cu titlu gratuit jurnaliștilor și reprezentanților mijloacelor de informare în masă informații punctuale înregistrate în registrul comerțului.
 
(3) Informațiile eliberate jurnaliștilor și reprezentanților mijloacelor de informare în masă, în condițiile alin. (2), pot fi utilizate numai în scopul informării opiniei publice.
 
(4) Informațiile, extrasele de registru și certificatele constatatoare despre datele înregistrate în registrul comerțului, precum și certificatele constatatoare că un anumit act sau fapt este ori nu este înregistrat, eliberate de Oficiul Național al Registrului Comerțului și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale, se furnizează în limba română.

Art. 3. - (1) Pentru serviciile auxiliare prestate de Oficiul Național al Registrului Comerțului și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale, tariful, structurat pe nivele de tarifare, pentru multiplicarea documentelor, transmiterea de documente prin fax, prin poștă, în țară, precum și expedierea de documente, prin poștă, în străinătate, cu/fără confirmare de primire, se stabilește prin ordin al ministrului justiției.

(2) Serviciile de transmitere de acte și informații prin e-mail se prestează cu titlu gratuit.


Art. 4. - În cazul în care se achită o sumă în plus față de suma stabilită prin prezenta hotărâre, aceasta se va restitui potrivit dispozițiilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.

Art. 5. - (1) Oficiul Național al Registrului Comerțului și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale colectează tarifele aferente unor activități și/sau fonduri cu destinație specială și le virează în contul persoanelor juridice beneficiare, prevăzute de lege.
 
(2) Persoanele juridice beneficiare sau, după caz, cele care administrează fondurile cu destinație specială prevăzute la alin. (1) suportă comisioanele percepute, inclusiv de oficiile registrului comerțului, pentru operațiunile de plăți derulate prin intermediul sistemului de decontare și plăți, aferente colectării și virării tarifelor prevăzute la alin. (1).

Art. 6. - (1) Tariful se poate achita în numerar, prin virament bancar în conturile deschise la Trezoreria Statului și online, prin portalul de servicii al Oficiului Național al Registrului Comerțului.
 
(2) Tariful se poate achita și prin intermediul Sistemului național electronic de plată online a taxelor și impozitelor utilizând cardul bancar.
 
Art. 7. - (1) Prezenta hotărâre intră în vigoare la 10 zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(2) Prevederile art. 6 alin. (2) se aplică de la data la care interconectarea Sistemului național electronic de plată cu Oficiul Național al Registrului Comerțului este operațională.
 
Art. 8. - La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă Hotărârea Guvernului nr. 902/2012 privind aprobarea taxei și tarifului pentru operațiunile efectuate de Oficiul Național al Registrului Comerțului și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 667 din 24 septembrie 2012, cu modificările ulterioare.

ANEXĂ Tariful, structurat pe nivele de tarifare, pentru unele operațiuni efectuate de Oficiul Național al Registrului Comerțului și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale

Nr. crt.       Denumirea operațiunii          Tarif - lei -

1. Cerere eliberare de informații (durată de funcționare, capital social, administratori, asociați/acționari, activitate principală, activitate secundară, activități autorizate; administratori/reprezentanți pentru sucursale/subunități/ sedii secundare; directori/cenzori; informații din situațiile financiare anuale disponibile, alte informații, după caz, date înregistrate în registrul comerțului că un anumit act sau fapt este ori nu este înregistrat)   20/firmă

2. Cerere eliberare certificat constatator/extras de registru         45

3. Cerere eliberare raport istoric despre o firmă        250/firmă

4. Cerere eliberare date statistice și informații pentru serii de firme grupate în funcție de un criteriu*)        9/criteriu/firmă

5. Cerere copii certificate      4 + 0,2/pagină certificată

6. Cerere copii    0,2/pagină copie
 
*) Pentru serii de firme grupate în funcție de un criteriu se vor furniza informații privind denumirea, numărul de ordine în registrul comerțului, sediul social, starea firmei și informația utilizată drept criteriu de selecție.

Nivelul de tarifare se reduce în funcție de numărul de firme despre care se solicită informații:
- între 101 și 1.000 de firme: reducere 30%;
- între 1.001 și 10.000 de firme: reducere 60%;
- peste 10.000 de firme: reducere 80%.

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O firmă nouă, înregistrată la Constanța Green Storage SRL se va ocupa de producţia, transportul şi distribuţia energiei electrice

16 Apr 2024 331

Convocator pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor Societății Societății pentru data de 23 Aprilie 2024

22 Mar 2024 487

Convocator Administratorul unic al societății MODEL CONSTANTA S.A

15 Mar 2024 453

Noi tarife pentru informațiile și documentele eliberate din Registrul Comerțului

26 Feb 2024 524

Firme Constanța O nouă firmă de construcții, înființată în satul General Scărişoreanu, comuna Amzacea

26 Feb 2024 1010

Portalul Registrului Comerțului, indisponibil! Iată când și de ce

21 Feb 2024 542

Două ucrainence și-au făcut firmă la Constanța ABC FENIX SRL va desfășura activități în domeniul cultural

05 Feb 2024 1189

Convocator Consiliul de Administrație al Societății COMVEX S.A.

20 Dec 2023 685

Termene.ro Numărul de companii din România care plătesc taxele este în creștere! Analiza firmelor în anul 2022

21 Aug 2023 780

Constanța O nouă firmă va funcționa la Casa Dobrogeană din Satul de Vacanță

17 Aug 2023 1335

Grup Media Sud Construct SRL a intrat în insolvență!

13 Apr 2023 1777

Administratorul unic al societății Model Constanta S.A., convoacă Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor

11 Apr 2023 709

La Contesa Resort SRL a obținut două autorizații de construire! Este vizată investiția din zona Parc Tăbăcărie

03 Apr 2023 1813

Municipalitatea plătește peste 100.000 lei unei firme înființate anul trecut pentru dirigenție de șantier în cadrul proiectului de demolare a stadionului Gheorghe Hagi (DOCUMENT)

22 Mar 2023 2370

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei“ Constanța, contract de peste 300.000 lei cu o firmă din București (DOCUMENT)

07 Feb 2023 2649